Грилът е „горещо“ изкуство

Димящата скара изкушава сетивата.

Рецепти за лятото

Изберете месо с мазнина, постното става сухо

Мариноването е половината от майсторлъка

Времето най-после позволява да извадите грила или електрическата скара за радост на фамилията и изкушение на съседите. Приготвянето на месо, риба и зеленчуци на огън им придава уникален вкус, но не е лесна работа.

Преди всичко трябва да изберете правилното месо. За грил най-подходящи са телешкото (говеждото), свинското и агнешкото. Що се отнася до телешкото, предпочитайте филе и пържоли. Месото с мазнина придава на ястието сочност и особен вкус. Ако сте любители на свинското, изберете най-меките части - врат или филе. Бутът и плешката също са добри, но лесно могат да бъдат пресушени. От агнешкото най-популярни за грил са котлетите.

Говеждото трябва да се извади предварително от хладилника, да се остави да придобие стайна температура и да се маринова със зехтин, сол, чесън, розмарин или мащерка. Времето за готвене зависи от дебелината на парчето. Тънките пържоли е достатъчно да се пекат по 2 минути от всяка страна; тези, които са по-дебели - по 4 минути. По-добре е да поръсите месото с черен пипер накрая, за да не загори смленият пипер. За говеждото са приемливи няколко степени на приготвяне: средно (medium, 2,5 минути от всяка страна), средно изпечено (medium rare, 5-8 минути от всяка страна), добре изпечено (well done, 9-10 минути от всяка страна).

Свинското се намазва предварително със зехтин, сол и черен пипер. Агнешкото може да се маринова с чесън, розмарин, мащерка, а у нас най-популярен за този вид месо е джодженът. Ако агнешкото е жилаво, мариновайте го с лук, настърган на ситно ренде. Въобще, по маринатата и изпичането на месото си проличава добрият майстор.

Пилешки крилца със сос от синьо сирене

Необходими продукти:
1,5 кг пилешки крилца
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. лют червен пипер
2 ч. л. сладък червен пипер
2 с. л. растително масло
сол

За соса:
200 мл сметана (33%)
100 г синьо сирене
бял пипер

Начин на приготвяне:
Измийте крилата и отстранете третата фаланга - няма да е необходима. Разделете останалите две фаланги по ставата. Сложете крилцата в купа, посолете, подправете с черен и червен пипер, залейте с растително масло и разбъркайте. Оставете да се мариноват 30 минути. Поставете ги върху решетката за барбекю и печете върху сиви въглища (на слаб огън) 30-35 минути, до готовност. За соса изсипете сметаната в тенджера, добавете натрошеното синьо сирене и гответе на слаб огън като разбърквате, докато се образува гъст крем. Пиперът се слага накрая. Сервирайте соса отделно.

Патладжан с бекон и сос от портокал

Необходими продукти:
2 големи патладжана
200 г бекон на слайсове
2 скилидки чесън
2 с. л. растително масло
сол, черен пипер

За соса:
1 портокал
2 стръка мента
200 г кисело мляко
2 с. л. мед

За сервиране:
4 стръка къдрав магданоз
2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина около 1 см. Посолете и оставете да си пусне горчивата вода. Нанижете филийките патладжан на дървени шишчета, като ги редувате с бекон. Пресовайте чесъна и го смесете с растително масло и малко черен пипер. Намажете шишовете с тази смес. Печете на сиви въглища (слаб огън) 20-25 минути, като ги обръщате от време на време. Проверете готовността с дървено шишче - патладжанът в центъра не трябва да е много мек, за да не загуби формата си. За соса настържете на ситно ренде 1/2 ч. л. кора от портокала и изцедете сока му. Листата на ментата нарежете възможно най-дребно. Смесете киселото мляко, портокаловия сок и кора, ментата, меда и разбийте с бъркалка. Преди сервиране нарежете на ситно къдравия магданоз, разбъркайте го със зехтина и намажете патладжана с четка. Сервирайте със соса. 

Пуешки шишчета със сос от кокос

Необходими продукти:
1 кг пуешко месо от бут
400 мл кокосово мляко
1 ч. л. черен пипер
1,5 с. л. къри на прах
4 см пресен корен от джинджифил
4 скилидки чесън
2 с. л. рибен или соев сос
150 мл вода

За сервиране:
1/2 връзка кориандър
зелени люти чушки

Начин на приготвяне:
За соса смесете кокосовото мляко, черен пипер и къри в голяма купа. Обелете джинджифила и чесъна, настържете на най-ситното ренде и добавете към кокосовата смес заедно с рибения (соев) сос. Разбъркайте. Нарежете пуешкото месо на средни парчета, сложете в маринатата, разбъркайте добре и оставете 1 час на стайна температура или в хладилника за една нощ. Отцедете пуйката, като запазите маринатата. Нанижете месото на шишове и го изпечете на скара за 12-15 минути, като го обръщате от време на време, докато стане златисто кафяво. Смесете маринатата и 150 мл вода в тенджера, поставете на силен огън да заври и гответе соса 5 минути. Поднесете пуешките шишчета с получения кокосов сос, пресен кориандър и резенчета люта чушка.

Агнешки котлети на скара

Необходими продукти:
по 3-4 котлетчета на човек
сол, черен пипер, розмарин
олио или зехтин

Начин на приготвяне:
Котлетите се намазват добре от двете страни с мазнина и се поръсват със смесените розмарин и черен пипер. Оставят се да починат 1 час. Преди да ги сложите на скарата, ги посолете от двете страни. Печете всяка страна около 8 минути. Оставете готовите котлети да починат 5-6 минути преди сервиране. 

Хит на седмицата

Шишчета с газирана вода

Необходими продукти:
500 г лук
1 кг свинско месо
4 стръка магданоз
1 л газирана вода
20 мл оцет (9%)
сол, черен пипер, кориандър, кимион

Начин на приготвяне:
Обелете лука, нарежете на полукръгчета и намачкайте силно с ръце да пусне сок. Месото се нарязва на средни парчета, овкусява се с подправките и се разбърква. В дълбок плосък съд се слага ред лук, отгоре ред свинско. Повтаряйте, докато продуктите свършат. Последният слой трябва да бъде лук. Поставете стръкчета магданоз между слоевете. Залейте месото с газирана вода, смесена с оцет - да достигне нивото на свинското. Оставете да се маринова 2 часа. Нанижете на шишчета и го запечете върху жар за 10-12 минути. Първо го оставете да покафенее от всички страни и след това обръщайте на всеки 15-20 секунди. Газираната вода ще направи месото много сочно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме