Морски рецепти: „Блажим“ с риба и морски дарове през постите

Морските дарове нямат нужда от силни подправки.

Доставят удоволствие и на небцето, и на очите

Има тънкости в приготвянето им

Няма съмнение, че рибата и морските дарове са изключително полезни продукти, които доставят на тялото лесноусвоими протеини. Още един плюс е, че се приготвят бързо и лесно и дават богата възможност да развихрите въображението си чрез комбинации помежду им и с различни гарнитури. Има обаче някои тънкости при готвенето им. Ако ги спазвате, ще постигнете неповторим вкус.

Избирайте възможно най-пресните морски продукти. Свежите са по-вкусни от замразените, но ако нямате възможност да ги сготвите веднага, по-добре ги приберете във фризера. Прясната риба все още мирише на море и има розови краища и бистри очи. Мидите трябва да бъдат със затворени черупки.

По-твърдата, месеста риба, е подходяща за приготвяне на скара, а по-меката – за сотиране. Мекотелите се приготвят най-добре на пара, ракът – на пара или варен. Мидите стават хубави пържени в тиган, печени на скара или във фурна. Скаридите могат да се сварят, да се задушат в тиган или да се изпекат на скара.

Внимавайте да не готвите морските дарове прекалено дълго време, защото ще станат жилави. Те продължават да се готвят, дори когато са свалени от огъня. Готовите скариди личат по това, че стават розови и твърди. Белите и черните миди, както и стридите, се отварят. Най-добрият начин да разберете дали рибата е сготвена е да тествате с вилица в най-високата част. Ако месото се разделя лесно, тя е готова. Ако цветът й е полупрозрачен, трябва й още време. Не прекалявайте със сосове и подправки. Използвайте сол, черен пипер, лимон и малко пресни билки. Деликатната подправка ще подчертае ароматите на морските дарове. 

Скариди саганаки по гръцки

Необходими продукти:
500 г скариди
200 г сирене фета
3 с. л. зехтин
2 глави лук
2 скилидки чесън
2-3 едри домата (1 консерва)
1 ч. ч. бяло вино (3 с. л. узо)
по 1 ч. л. риган, захар и лют пипер
1 вр. магданоз
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в зехтина. Към него се добавя чесънът на ситно и след 1 минута – доматите на кубчета. Слагат се риганът, захарта и лютия пипер и се оставя течността да изври, като се разбърква от време на време. Подправя се със сол и черен пипер, налива се виното (узото). Когато и то изври, се слагат нарязаният на ситно магданоз и белените скариди, на които са оставени опашките. Всичко се разбърква и се сипва в тавичка. Отгоре се слага натрошеното сирене. Пече се на 190 градуса около 20 минути – докато се разтопи сиренето.

Пълнени калмари по сицилиански

Необходими продукти:
8 туби калмари
300 г галета
1/2 ч. ч. пармезан
1 каф. ч. бяло вино
1 каф. ч. зехтин
1 вр. магданоз
1/2 ч. л. сол
За соса
1/2 ч. ч. бяло вино
1 каф. ч. зехтин
1 лимон – сокът
6 филенца аншоа
3 с. л. каперси
1/2 вр. магданоз

Начин на приготвяне:
По желание отстранете фината ципа на тубите калмари, като ги залеете с вряща вода и внимателно я издърпате. Така стават по-лесни за консумация. В купа разбъркайте галетата, пармезана, ситно нарязания магданоз, виното, зехтина и малко сол. С тази смес напълнете калмарите, като внимавате да не сложите прекалено много, за да не се пръснат при печене. Затворете отвора с клечка за зъби. Подредете напълнените калмари в тавичка. За соса разбъркайте зехтина, бялото вино, лимоновия сок, нарязаната на ситно аншоа, отцедените каперси и нарязания магданоз. С тази смес залейте калмарите. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна 40-45 минути. Готовите калмари поръсете с магданоз.

Пълнена ципура във фолио

Необходими продукти:
2 ципури
10 маслини без костилки
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г орехи
2 лимона
1/2 вр. магданоз
сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:
Разрежете почистените цели риби навътре, за да съберат повече плънка. Полейте всяка със сока от 1 лимон, натъркайте отвътре и отвън със сол и черен пипер и оставете да престои, докато приготвяте плънката. Нарежете на ситно лука и чесъна, настържете моркова и ги задушете в малко зехтин. Щом омекнат, добавете нарязаните маслини, а след 2-3 минути – и нарязаните орехи. Сложете подправки на вкус, разбъркайте и свалете от котлона. Добавете накълцан магданоз. С тази смес напълнете ципурите. Намазнете две по-големи парчета алуминиево фолио, сложете ципурите в центъра им, върху тях – по няколко резенчета лимон, и увийте добре рибите. Сложете ги в намазнена тава. Пробийте с игла няколко дупки на всеки пакет. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 30-40 минути.

Сьомга със спанак в бутер тесто

Необходими продукти:
1 средно голямо филе от сьомга
1 опаковка бутер тесто
1 жълтък за намазване
140 г спанак
1/2 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, на ситно
2 с. л. масло
100 г крема сирене
30 г настърган пармезан
2 с. л. нарязан магданоз
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
Разстелете бутер тестото и сложете рибата върху него. Смесете всички продукти за плънката и намажете дебело филето със сместа. Завийте и запечатайте от всички страни филето в тестото. Направете разрези от горната страна на тестото във формата на квадратчета. Намажете с разбития жълтък. Печете на 180 градуса 20-25 минути.

Хит на седмицата

Хрупкаво мезе от калмари

Необходими продукти:
3 туби калмари
15 пипала от калмари или от малки октоподчета
сол, брашно
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Махаме ципата на почистените туби калмари, като ги заливаме с вряща вода. Режем ги на пръстени с ширина около 1,5 см. На пипалата се отстраняват твърдите образувания, ако има такива. Ако използвате пипала от октопод и са по-големи, първо ги пуснете във вряща подсолена вода за 5 минути. Пипалата се разрязват на снопчета по 2-3, защото при пърженето се свиват и могат да останат сурови. Измитите и нарязани калмари и пипала се посоляват и се оставят в гевгир да се отцедят добре. Сгорещяваме олио в тиган (трябва да е поне 2 пръста) и овалваме в брашно толкова калмари, колкото се събират в тигана наведнъж. Пържим до зачервяване от двете страни. Готовото мезе изваждаме върху кухненска хартия да се отцеди мазнината. Сервираме с лимон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме