Рецепти за празници: Агнешкото царува на Великден и Гергьовден

Овкусяването на агнешкото месо е съществена част от приготвянето му.

Пече се по 30 минути на всеки половин килограм

Бялата мазнина показва, че животното е младо

И Великден, и Гергьовден традиционно свързваме с богата трапеза, на която царува агнешкото месо. Не всички го харесват заради по-особената му миризма и подкожната тлъстина, но истински младото животно не мирише неприятно като по-възрастните си роднини. Неговата мазнина е чисто бяла, а не жълтеникава – по това също можете да го познаете. Прекалено едрите кости говорят, че агнето може вече да е преминало в „юношеството“, т.е. да е шиле, а не добре угоено малко животинче.

Приготвянето на агнешкото е цял ритуал със салтанатите по мариноването и печенето, подреждането на гарнитурите и салатите. Задължително подправете с пресен джоджен. Кулинарни майстори казват, че месото се пече на 160-170 градуса, по половин час на всеки килограм. Добре е да го завиете с фолио или да го сложите в плик за печене, за да не се изсуши. Фолиото трябва да се развие преди края на готвенето, за да хване месото апетитна коричка. Пликът не е необходимо да се отваря, но преди да го сложите във фурната, трябва да го продупчите на няколко места с игла, за да не се спука от горещината. Тъй като се издува силно, закопчайте го добре и внимавайте да не се допре до някоя от стените на фурната или до реотаните. Ако слагате месото, без да е покрито, сипете повечко вода в тавата и периодично го поливайте с получения сос. След като е готово, месото трябва да отпочине 15-20 минути, за да се разпределят равномерно соковете в него.

Подходящи за печене са бутчето, котлетите и филето. Най-добри за задушаване са плешката (макар повечето хора също да я пекат), вратът и коремната част. Кайма се смила от бутчето, може и от врата. От агнешките дреболии може да се приготви супа и дроб-сарма. Вкусни са и запържени в масло, но това мезе е доста калорично.

Агнешки шашлик

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
3-4 глави лук
1 ч. ч. оцет
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на средно големи еднакви хапки, посолява се и се слага в по-дълбок съд. Лукът се нарязва и се посипва върху месото. Залива се с оцета. Оставя се да престои 24 часа. Парчетата месо се нанизват на шишове плътно и се пекат на скара. По желание между тях може да се нанижат кръгчета лук и парчета чушка. Накрая се поръсват с черен пипер.

Печено бутче

Необходими продукти:
1 агнешко бутче
60 г масло
1 с. л. горчица
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер, чесън на прах
сух и пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Бутчето се измива и подсушава добре. Поръсва се със сухите подправки, намазва се с масло и горчица (подправките, маслото и горчицата могат да се размесят) и се оставя 5-6 часа на хладно. В тавичката се сипва вода, слага се пресен джоджен и месото се пече в умерена фурна около 90 минути. През цялото време се полива, а по средата на печенето се обръща. Ще си спестите този труд, ако го покриете с фолио или го сложите в плик. Отделеният сос се поднася допълнително към месото.

Пълнена плешка

Необходими продукти:
1 агнешка плешка
1 каф.ч. ориз
200 г гъби
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен джоджен
1 ч. л. сух джоджен
2 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер
2 с. л. горчица
олио, масло 

Начин на приготвяне:
Подсушеното месо се обтрива от всички страни със сол, червен и черен пипер, сух джоджен и горчица. С нож се отлепва кожата от ребрата, така че да се получи джоб. В малко олио се задушават лукът и нарязаните гъби, добавя се оризът и след като стане стъклен, се сипва 1,5 ч. ч. вода. Оставя се да къкри, за да набъбне оризът. Слагат се пресният джоджен и червен пипер. Оризът трябва да е почти готов. Плешката се пълни с плънката и се зашива с конец. Слага се в плик или се покрива с фолио. Отгоре се поставят парченца масло. Пече се отначало на 180, после на 160 градуса около час и половина.

Агнешко чомлек кебап

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
4 глави лук (3 връзки зелен)
3-4 картофа
1 глава чесън
1 ч. ч. вода с 1 с. л. брашно
2 с. л. олио
2 с. л. брашно
1 с. л. червен пипер
1-2 дафинови листа
8-10 зърна черен пипер
1 ч. ч. вино
сол, чубрица
няколко печени лютиви чушки (по желание)

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки и се задушава в мазнината. Запържваме го с червен пипер и нарязания на едро лук. Задушаваме още 10 минути. Всичко се сипва в тенджера под налягане, плюс подправките, водата с брашното и виното и се вари 60 минути. Може да се приготви във фурна в йенска тенджера или гърне, като се пече 2 часа.

Хит на седмицата

Агнешки котлети с гъби

Необходими продукти:
6 агнешки котлета
500 г гъби
1 ч. ч. вино
1 ч. ч. бульон от гъбите
1 вр. зелен лук
1 с. л. брашно
60 г масло
сол, черен пипер, джоджен, магданоз

Начин на приготвяне:
Котлетите се запечатват от двете страни на тиган. В тяхната мазнина, плюс маслото, се задушават гъбите, които преди това са сварени за няколко минути в подсолена вода. В йенска тенджера се нареждат котлетите и гъбите, сипват се виното и водата с брашното, поръсва се черен пипер и джоджен. Задушава се в умерена фурна до омекване – около 90 минути. Преди поднасяне котлетите се поръсват с магданоз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме