400 староверци посрещнаха снощи руската Нова година в с. Казашко. По стар обичай стопаните на домовете отрупаха празничната трапеза с голубци - вкусни сарми, холодец - желирана пача с хрян, зеле с джумерки, баница, тиквеник, домашно винце и ракийка. Традиция е за здраве и берекет дворът на къщата да се ръси с жито. В нощта, малко преди да е дошла Нова година, хлапетата връзват краката на гостите край трапецата с червен конец за здраве.

"Сею, вею, посиваю. С Новим годом поздравляю!" Десетина жени от фолклорната група на Казашко - "Калинушка", начело с кметицата-атаман Гергана Иванова, обикалят из селото и наричат стопаните на кокетните старинни къщи за здраве.

Празникът започва с шествие от читалището. Масите в културния клуб са отрупани с баница, тиквеник и сладкиши. От чучурчето на старинен самовар, обвит в шарена платнена матрьошка, блика ароматен чай. А оживените разговори, които водят хората край масата, се сливат с магическата музика, излизаща от акордеона на Стоян Гамолов. "Немско и френско ми се отдават наравно с руската музика. От тригодишен съм все на акордеона. Имам внучка, учи в езиковата гимназия", не може да се нахвали музикантът, на чието лице грейва благородна усмивка.

От читалището шествието се пренася в първата къща, където гласовитите дами ще честитят Новата година. "С великий Василий! Хазяйка, откривайте", провикват се те. И нямат търпение Анюта Колева да ги пусне, за за засипят двора на дома й с житени зърна. Обичаят е традиционен в Казашко и е за здраве и берекет. "Преди години го правеха само мъже, защото е обвързан с посяването, но сега е обратното - изпълнява се от жени. Матриархално общество сме", реди кметицата. След миг на вратичката ги посреща симпатичната домакиня.

Докато й пеят, жената притичва до външната кухня, в която има каменна пещ. На масата до нея са заредени пухкава баница, курабийки и бонбони. "Бързам да приготвям, че вечерта чакам дъщерята и зетя", суети се Анюта. Веселбата продължава в друга къща в селото - домът на Бонка и Стоян Бобчеви. Мъжът подава на най-малката певица Християна парички за здраве, а детето му се отплаща, черпейки го със сладки дарове. За по-възрастните е приготвил бял и червен пели.

"Сядайте, сядайте, това е типична руска трапеза", подканя гостите си Параскева Генова. Леля Паша въвежда хората в битова дървена стая, по чиято стена са окачени красиви сватбени снимки. Софрата е заредена с хайвер със зелен лук, зелеви сармички, пушена скумрия, сьомга и желирана пача с хрян и оцет. Има и домашно винце. Личи си, че дворът се поддържа изрядно. Чимширът е идеално подстриган, градината е аранжирана с причудливи фигури, цъфнали са теменужки и иглика. Докато посетителите се дивят, пазачът - кучето Блекси, е залостено, за да не шари из пръстта и да не нарушава комфорта.

Старейшина е бившият поп

"На Нова година в Казашко спазваме много интересен ритуал - децата в къщата завързват краката на гостите край масата с ален конец за здраве", разказва кметицата.
В селото живеят 400 души. Доайен е бившят поп Кузма Григоров - той е на 90 г. През 1920 г. е раждана и съселянката му Евдокия Радионова. "Децата от 1 до 18 г. са 80. Миналата година се родиха четири бебета. 60% от населението са чисти казаци, останалите са българи", добавя Гергана Иванова.
В Казашко е построена единствената древноправославна църква. "Хората трябва да се променят, да бъдат по-ангажирани," смята кметицата. Скоро тя ще издаде книга, озаглавена "Минало, настояще и бъдеще на с. Казашко". "Казак не се раждаш, трябва да станеш. Това е състояние на духа", изрича тя.

Не бръснат брадите си

Хората в Казашко се отличават с особена самобитност. Старците никога не бръснат побелелите си бради, защото "човек трябва да живее така, както бог го е създал", а бабите не свалят изпъстрените с цветя кашмирени забрадки. Традиция е на венчавката младата невеста да носи три покривала - чипак, касяк с три върха и кашмирена кърпа. Ако за нея се надпреварвали няколко ергени, бъдещият й съпруг изпълнявал странен ритуал. Юнакът избирал най-здравата тиква в градината и разбивал плода пред съперниците си - знак, че ги е надвил.
Различни са и траурните ритуали на староверците. Ако почине близък техен човек, те не носят черни дрехи и не почитат паметта му с некролози. Другото свещено християнско тайнство - кръщенето, задължително става до 40-ия ден от раждането на бебето. Майката обаче няма право да присъства на ритуала, за да не отредят злите орисници - лехусите, лоша съдба на отрочето й. Кръстникът и свещеникът запушват нослето на детето и потапят три пъти главата му в котел с вода. После то се миросва и кръщава на светец, който е бил или предстои да бъде честван от празничния календар на казаците.

Руска баня

Църквата в селото е построена през 1935 г. В нея няма олтар, а престол. Храмът не е изографисан, а пред всяка икона има кандило. Хората се делят на поповци и безпоповци. Така е още открай време, когато са били реформите на Петър Велики, пояснява кметицата. Разликата е в това, че вторите нямат свещеници, а дякони. Все още между новото строителство изпъкват старите казашки кирпичени къщички. Те са на един кат, покривите им са от тръстика, а стаите - ориентирани на дължина. В повечето от тях все още има традиционни руски бани, в които върху нагорещени камъни ври котел с вода.

Никой не пуши

В импровизираните сауни пък казаците вместо с тривки търкат гърбовете си с брезови или дъбови клонки. В селото никой не пуши, поне публично. А домакините и днес слагат на трапезата прочутите пирожки, голубци, борш и рибена чорба. Баби предават на внучките си тайните на пелмените. Те се поднасят с плънка от ориз, кайма, конфитюр или сирене и яйца. Водката обаче не е на толкова голяма почит, колкото ракийката, която всеки стопанин си вари. Основният поминък на местните е рибарлъкът. Навремето от прочутата тамошна рибена чорба хапнал и цар Борис III.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола