Основният подсъдим по мегаделото "Октопод" Алексей Петров отново иска промяна на мярката за неотклонение. Адвокатите му ще настояват той да излезе от ареста заради влошено здравословно състояние и разколебани доказателства за задържането му
, съобщиха от Софийски градски съд.
Припомняме, че Петров беше върнат в ареста след показания, че се е опитал да въздейства на свидетели.

Пламен Хранков, който е свидетел по делото "Октопод", имал отношения с израелските граждани Меир Овадия, Нафтали Рофе и Цион Шерер. Вследствие на тези контакти настъпили много негативни последици за търговската дейност на българина.

Припомняме, НСБОП задържа октомври 2001 г. група от 6 израелски граждани на ГКПП "Кулата". Евреите бяха задържани със 173 000 долара, укрити в тайници в три автомобила - един мерцедес и две мазди. При обиска им бяха намерени и фактури, бележки от плащания и два отказа за плащания от ОББ и Булбанк. Първоначалната информация, която беше разпространена от МВР, беше, че израелците се опитват да изнесат незаконно валута в особено големи размери. По-късно се твърдеше, че става въпрос за канал за пране на пари. Седмица след разследването все повече ставаше ясно, че това е банкова измама в особено големи размери, осъществена чрез фалшиви мейл-ордери на кредитни карти от цял свят. За 24 часа беше задържан тогава и собственикът на хотел “Замъкът Хранков” Пламен Хранков. Той беше освободен, без да му бъде предявено обвинение. Хранков отрече през 2001 г. връзка с евреите. “Те бяха гости на хотела и ми бяха представени като солидни бизнесмени”, казва той.

Свидетелят Пламен Хранков говори днес в Софийски градски съд и за познанството си с подсъдимия Алексей Петров.

Други свидетел - Владимир Йорданов разказа за делото за източване на банкови карти срещу израелските граждани от 2001 г., на което той е бил наблюдаващ прокурор в Софийска градска прокуратура (виж по-горе).

Защитата възрази с мотива, че по това дело има оправдателна присъда.

Тома Комов, който е работил заедно с подсъдимия Цеко Йорданов, разказа за работата си с подсъдимия Йорданов.

Свидетелката Боряна Светозарова, работила като сътрудник на бившия главен прокурор Никола Филчев, разказа за отношенията му с Цеко Йорданов - бивш прокуор, сочен за близък до Филчев.

До момента Софийският градски съд разпита четирима свидетели по делото „Октопод". Подсъдими по него са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов, Янко Попов, Цеко Йорданов. Те са обвинени за образуване или ръководене на организирана престъпна група, за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

Промяна на мярката на Алексей Петров бе поискане още преди повече от месец, но отговор няма. „Можем да искаме промяна на мярката всеки ден", каза пред журналисти по-рано адвокат Василев. Той обясни, че освен здравословното състояние на подсъдимия, има и мотиви за промяна на мярката, свързани с основанието, на което той е задържан.

В началото на днешното заседание по делото стана ясно, че е постъпило писмо до Софийски градски съд от Районната прокуратура в Тетевен, че на 20 ноември 2012 г. е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, при което жертва на престъпление е Пламен Устинов.


VENI
05.12.2012 13:49:08
0
0

EEEEEEE,TOZ CHOVEK NE SPRIA DA ISKA!AMA KAK VSICHKI PRESTAPNISA SA SAS LOCHO ZDRAVE?I KOI VIARVA V TOVA?A KOLKOTO DO ADVOKATITE MU-KAKVA MRASNA PROFESIA-A?DA STAVCH KRADES S KRADSITE,UBIES S UBISITE,MOCHENNIK S MOCHENNISITE-UJAS-NO...PARITE NARODE,PARITE!I VSEKI ADVOKAT IMA BEZUPRECHEN KLIENT-- NA TOVA MU SE KAZVA KASMET

Костадин Петров
05.12.2012 15:45:57
0
0

Нa този урод би трябвало да му дадът до живот

граматик
05.12.2012 15:58:15
0
0

Вие двамата научете първо граматиката (учи се в началните класове) и после давайте мнения!

читателка
05.12.2012 17:19:06
0
0

В саита на М.Михнева вижте какви защитени свидетели има ,Добре ,че има и Биволъ Бг за да разбираме истината........

BOJIK
05.12.2012 19:51:25
0
0

Pusnete li go-sha go tarsite posle pri galevite.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола