Рецепти с патладжани

Има много видове патладжани, но вкусът им е сходен.

Европейците смятали зеленчука за отровен

Посолява се и се оставя да изтече горчивата му вода

Колкото и странно да звучи, патладжанът принадлежи към семейство Картофови и по тази линия е близък роднина с доматите и картофите. Произхожда от Индия и Шри Ланка и е много разпространен в южната и източната част на Азия, Близкия изток и Северна Африка. В Европа пристига около 1500 г., пренесен от арабите. И досега е разпространен предимно в Южна Европа и на Балканите.

Тъй като съдържа токсичния алкалоид соланин, европейците отначало го смятали за отровен. Този токсин пази растенията от вредители. Той се образува и в престоялите на светло картофи. Може да се отстрани от патладжаните, като те се обелят или нарежат, посолят се и се оставят да престоят така 1-2 часа. След това се измиват от горчивата вода, която пускат. Соланинът е водоразтворим, но е устойчив на високата температура при готвенето.

В различните държави патладжанът се използва в традиционни местни ястия – имамбаялдъ в Турция, гръцка мусака, български гювеч, френски рататуй, баба гануш (разновидност на кьопоолуто) в Близкия изток. Той се пече, пържи, задушава, вари, пълни се с други зеленчуци, месо или ориз, но никога не се яде суров, защото горчи. Макар калориите му да са малко, при готвене поема много мазнина, което прави ястията богати, но и тежки. С него трябва да внимават страдащите от бъбреци, жлъчка и обострени стомашно-чревни проблеми.

Рататуй

Необходими продукти:
2 патладжана
2-3 тиквички
4-5 картофа
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави кромид лук
4 домата
1 глава чесън
зехтин
сол, черен пипер, мащерка, риган

Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и подсушете зеленчуците. Нарежете ги на еднакви по дебелина филийки.
Патладжаните и тиквичките посолете леко и оставете да се отцедят. В кръгла или друга тавичка, намазана със зехтин, наредете зеленчуците в кръг, като редувате последователно по филийка от всеки зеленчук. Между тях пускайте по няколко парченца чесън. Поръсете рататуя с подправките, полейте с 4-5 с. л. зехтин и сложете да се пече в умерена фурна 30-35 минути. Сервира се топъл или студен. 

Мариновани хапки с рикота

Необходими продукти:
2 патладжана
6 скилидки чесън
10 стръка магданоз
зехтин
250 г рикота
сол, черен пипер, свеж босилек

Начин на приготвяне:
Махнете дръжките на патладжаните и малко от кората в двата края на зеленчука. След това го нарежете по дължина на филии с дебелина 3-5 мм. Постелете тава с хартия за печене и я напръскайте с малко зехтин. Подредете филийките патладжан, леко ги намажете със зехтин и поръсете със сол и черен пипер. Печете във фурна (на горна решетка) около 10 минути и след това обърнете филиите, за да се запекат и от обратната страна. Ако трябва, ги напръскайте допълнително със зехтин. Оставете ги да се охладят. В съд, който се затваря плътно с капак, поставете 2 филии патладжан и ги поръсете с нарязания на парчета чесън и с магданоз. Върху тях поставете други 2 парчета патладжан и повторете. Подредете така всичките филии. Залейте всичко със зехтина, захлупете и оставете да престои така около 24 часа. Смесете рикотата с босилека, нарязан на ситно, сол и пипер. Отцедете патладжаните от маринатата и ги подредете на поднос. В единия край на всяка филийка поставете по 1 лъжица от рикотата с подправките. Навийте на руло и закрепете с клечка. Хапките са готови за сервиране.

Зеленчуков „щрудел“

Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
400 г патладжани
1 червена чушка
1 зелена чушка
4 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
250 г извара
100 г кисело мляко
1 щипка салвия
по няколко клонки копър и магданоз
олио
сол, черен пипер, брашно

Начин на приготвяне:
Патладжаните се режат на колелца, посоляват се за около 20 минути и се отцеждат. Овалват се в смес от брашно и черен пипер и се пържат по 2-3 минути в загрято олио. Отцеждат се от мазнината върху домакинска хартия. Чесънът се реже на филийки, а пиперките на тънки ивици (жулиени) и се запържват в зехтина. В купа се смесват извара, кисело мляко, ситно нарязаните магданоз, салвия и копър. Подправя се със сол. Всичко се разбърква много добре. Може да се пасира. Намазва се тава с олио и се поставят една върху друга 5 кори за баница, като всяка се маже с мазнина. В единия край се подреждат патладжаните, след това изварата и върху тях чушките. Завива се на руло, като в края се притиска. По същия начин се оформя и второто руло. Отгоре се намаслява, може да се намаже и с яйце. Пече се в загрята до 180 градуса фурна около 20 минути. След като се извади, се покрива с кърпа за 10 минути да се задуши. Нарязва се на парчета и се поднася със сос от кисело мляко, чесън, сол, копър и малко зехтин. 

Ветрило

Необходими продукти:
по половин патладжан на човек
домати
твърдо сирене
бекон
За соса:
заквасена сметана
майонеза
чесън
пресни подправки на вкус

Начин на приготвяне:
Разрязваме патладжана на 2 по дължина, заедно с дръжката. Всяка половина разрязваме на ивици с дебелина 1 см. Не режем докрай – ивиците трябва да са хванати при дръжката. Посоляваме патладжана и го оставяме 30 минути да се отцеди. През това време нарязваме бекона и твърдото сирене на тънки филийки, доматите – на полукръгове. Подсушаваме патладжана и го слагаме в тава върху хартия за печене. Между ивиците поставяме филийка бекон, сирене и домат. Поръсваме сол, черен пипер и подправки. В отделен дълбок съд смесваме майонеза и сметана с висока масленост в равни количества, добавяме ситно нарязан чесън и пресни подправки. Разбъркваме хубаво. Мажем патладжана с получената смес. Печем в загрята на 180 градуса фурна 30 минути.

Хит на седмицата

Патладжанени кюфтета

Необходими продукти:
3 патладжана
1 глава лук
2 с. л. масло
2 с. л. брашно
1 яйце
сол, черен пипер, магданоз
щипка сода бикарбонат
олио за пържене

Начин на приготвяне:
Патладжаните се опичат, обелват и намачкват заедно със солта. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в маслото. Прибавя се брашното и също се запържва. Смесва се с патладжаненото пюре, яйцето, сол, черен пипер, наситнения магданоз и щипка сода бикарбонат. С мокри ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в сгорещеното олио.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме