Рецепти за компанията: Бира, разБИРА се!

Пивото е най-популярната алкохолна напитка в света.

Кехлибарената напитка върви с картофки, тиквички, скара и риба

От мезето се пълнее, когато е пържено

Истинско удоволствие е в горещината, след плажа или спортуване, да изпиеш чаша студено пиво. То едновременно набавя изразходваните от тялото течности и ни зарежда с витамини, микроелементи и други полезни вещества. 

Поради натуралния си състав пивото е богато на антиоксиданти и най-вече на полифеноли, витамини от групата В, минерали, влакнини и над 800 органични и неорганични съединения. Всички те произхождат от ечемичeния малц, хмела, дрождите и от сложните химични трансформации, които претърпяват по време на технологичния процес.

Данни на Съюза на пивоварите в България, публикувани по повод професионалния празник на бранша – Илинден, показват, че през 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенетата и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка. 50 на сто от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70 на сто - поне веднъж месечно. Най-големите любители на пивото са в района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна –  10 пъти.

Като цяло произвежданите в страната лагер бири „тип Pils“ съдържат между 33 и 48 ккал на 100 мл. За безалкохолните бири тези стойности са по-ниски и варират между 15 и 25 ккал на 100  мл. Това означава, че макар да наричаме пивото „течна храна“, то не съдържа много калории и от него не се дебелее. Но тъй като обикновено се консумира с други храни, много често пържени, диетолози предупреждават, че именно мезето към бирата може да стане причина за излишни килограми. 

Пиле върху бира

Необходими продукти:
1 цяло пиле
1 кен светла бира от 500 мл
60 г размекнато масло
сол, черен и червен пипер

Начин на приготвяне:
Намажете пилето с маслото и го поръсете с подправките отвън и отвътре. Отворете бирата и изсипете половината от нея на дъното на дълбок съд за печене. Нанижете пилето върху кенчето, така че да стои изправено. Поставете тавата с пилето в най-долната част на фурната, предварително загрята на 200 градуса, и след десетина минути намалете на 160 градуса. Печете час и половина, извадете пилето и го оставете да почине 10 минути, преди да го разрежете. Вместо с бира, можете да приготвите пилето с газирана вода. 

Сирене за бира

Необходими продукти:
350 г сирене чедър

1,5 с. л. царевично нишесте

330 мл бира, за предпочитане тъмна

150 мл кондензирано мляко

1 с. л. дижонска горчица

1 ч. л. сос Уорчестър

1 ч. л. лют сос

сол

Начин на приготвяне:
Смесете настърганото сирене чедър с царевичното нишесте и оставете настрана. Разбийте заедно бирата, млякото, горчицата и соса Уорчестър в средна тенджера. Загрейте на умерен огън, като разбърквате често, за да не загори. Когато бирената смес се затопли, добавете сиренето. Разбърквайте, докато се разтопи напълно, леко шупне и се сгъсти. Сложете лютия сос и подправете със сол на вкус. Сервирайте веднага с бретцел или препечен хляб. 

Бирени вурстчета със задушен лук

Необходими продукти:
4 бири от 330 мл
1 голяма глава лук
10 наденички (братвурст)
2 ч. л. червен пипер на люспи
1 ч. л. чесън на прах или 1 пресована скилидка
1/2 ч. л. черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Смесете подправките, нарежете лука на тънки полумесеци. Смесете бирата и лука в дълбока тенджера и оставете да заври. Добавете вътре подправките и наденичките. Намалете температурата на средна и варете 10-12 минути. Затоплете грил или грил тиган на средна температура и го намажете с малко олио. Извадете наденичките от тенджерата и оставете лука да се задушава, докато омекне, на слаб котлон. Изпечете вурстчетата от всички страни за 5-10 минути, докато покафенеят. Сервирайте ги със задушения в бира лук, горчица и друга гарнитура по желание. 

Хрупкави тиквички на фурна

Необходими продукти:
5-6 по-малки тиквички
3 яйца
2/3 ч. ч. брашно
2/3 ч. ч. галета
1/2 ч. ч. царевично брашно
2-3 скилидки чесан
сол, черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
Срежете тиквичките на две напречно и после всяка половинка на 2 надлъжно. Разрежете всяко от парчетата на 4-5 ивици по дължина. Трябва да се получат триъгълни парчета с дължина 7-8 см и не много дебели. В купа разбийте яйцата, 3 с. л. вода, пасирания чесън и малко сол. В чиния сложете останалото брашно с малко сол. В друга чиния смесете галетата и царевичното брашно. Добавете малко сол и черен пипер. Оваляйте едно по едно парченцата тиквичка първо в брашно, после в яйце, накрая в сместа с галетата. Подредете ги в голяма тава, застлана с хартия за печене или добре намазнена. Поръсете всяко парченце с тънка струйка олио. Печете отначало на 200 градуса с вентилатор, после намалете на 180, докато се получи златиста коричка. Поднесете със сос от кисело мляко и чесън.

Хит на седмицата

Братвурст в бекон

Необходими продукти:
5 сурови братвурста
2 бири по 330 мл
10 слайса бекон
1/2 ч. ч. чили сос
1/2 ч. ч. кафява захар
горчица и див лук за сервиране

Начин на приготвяне:
Надупчете братвурстовете с вилица по цялата им дължина. Разрежете бекона на по две. Сложете вурстовете в дълбок съд, сипете вътре бирата и оставете да заври. Варете, докато месото във вътрешността престане да бъде розово – 10-12 минути. Извадете ги, оставете леко да се охладят и ги нарежете на по 4 еднакви парчета. Увийте всяко в половин слайс бекон и го закрепете с клечка за зъби. Преди това накиснете клечките във вода за 40-50 минути, за да не изгорят по време на печенето. Подредете увитите в бекон хапки в тава върху хартия за печене. Разбъркайте чили соса и кафявата захар и намажете всяка наденичка. Печете на 220 градуса, докато беконът покафенее и глазурата се карамелизира – около 20 минути. Сервира се с горчица и по желание – с див лук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме