Пиле с анасонов аромат и естрагон

Ето рецепта за сочно пиле със златиста кожа и аромат на анасон:

Необходими продукти:

  • 1,5 кг цяло пиле;
  • 2 ч.л. семена от кориандър;
  • 2 ч. л. черен пипер на зърна;
  • 2 бр. дафинов лист
  • 1 лимон, ½ кора,  изстискан сок;
  • 2 супени лъжици кафява захар;
  • 1 глава чесън;
  • Зехтин;
  • 200 г. несолено масло;
  • една връзка естрагон, нарязан на ситно.

Начин на приготвяне :

Отстранете бутчетата на пилето, като отрежете двете страни на гърдите през кожата, пробийте бедрото и разрежете, за да го отделите. Поставете бутчетата в голяма купа.

Премахнете гръбнака на пилето. На костта ще останат само гърдите и крилата. И това се прибавя в купата.

Запържете зърната кориандър и зърната черен пипер в тиган за няколко минути на среден огън, след това добавете дафиновият лист, лимонова кора,  малко  сол и захарта, заедно с 250 мл. вода. Оставете да къкри за 1 минута, докато солта и захарта се разтворят. Свалете от котлона и залейте със 750 мл. студена вода. Оставете да изстине напълно, след това изсипете пилето, като се уверите, че гърдите са с кожата надолу. Покрийте и охладете за около 6-8 часа.

Запечете главата чесън във фолио, така че да омекне и скилидките да се извадят лесно. Отцедете пилето от саламурата и го подсушете с кухненска хартия. Намажете бутчетата с малко олио и подправете леко, след което ги запечете за 30 минути на 200 градуса.

Загрейте олио в тиган и запържете гърдите с крилцата до златисто. След като е минал половин час от както запичате бутчетата, добавете и гърдите с крилцата и печете още 30 минути.

През това време направете маслото от естрагон, изстискайте скилидките чесън от люспите им в купа, добавете маслото, естрагона, резен лимонова кора и сок и подправете добре. Пасирайте заедно, докато се комбинират.

Извадете пилето от фурната и намажете гърдите и бутчетата с цялото количество масло. Покрийте и оставете да почине за 15 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме