Любимите рецепти на Фабиана Ботан

Фабиана Ботан е избрала да развива своя бизнес в България.

Дамата върти пицария в центъра на София

Има диплома за сомелиер на вино и зехтин

Фабиана Ботан се запалва по света на виното през 2015 г., като първо става сомелиер на вино, а след това - на зехтин. Има и такава професия в Италия, откъдето е дамата – сомелиер на зехтин... Преди това Фабиана има 20-годишен опит като туристически агент.

Днес тя е доцент и лектор, специализиран в сферата на зехтина и виното, към Италианската фондация на сомелиерите. Работи и в областта на бирата и дестилатите. В края на април тя и колегите й от 100% Italiano организираха в Централния военен клуб в София дегустация на 100 италиански вина, представени лично от 25 производители.

От 2020 г. Фабиана Ботан напуска постоянната си работа в офис, за да се впусне в собствен бизнес. Негов продукт е автентичната италианска пицария Olio D'Oliva в центъра на София, която тя разработва и ръководи заедно с бившия си съпруг Карло Ди Принчипе, който винаги е бил партньор в живота й. В другата си роля - на мениджър покупки/продажби за европейските проекти на марката 100% Italiano - Фабиана избира и доставя превъзходни продукти за масата директно от Италия. Такива са и съставките за пиците, които предлага двойката италианци в София.

Интересното при правенето на тяхната пица е, че се работи със смляно на камък полупълнозърнесто пшенично брашно тип 1, добито от тяхната собствена земя в Сицилия, както и с естествена мая, морска сол и необработен зехтин, който също си произвеждат от маслинови дървета, разположени в италианския регион Лацио. Тестото за пиците има по-дълго време за втасване (до 72 часа). Останалите съставки също идват ексклузивно от Италия. Оригиналните пици могат да се опитат в Olio D'Oliva, но ако имате желание, можете да си приготвите и техен побългарен вариант вкъщи. Много от италианските продукти вече се продават у нас, но могат да бъдат заменени и с родни. Количествата не са посочени точно, защото зависят от вкуса и предпочитанията на домашния майстор. Тестото, описано в рецептата за „Аматричана“, може да се използва и за другите пици.

Пица „Аматричана“

Необходими продукти:

За тестото
250 г брашно
125 мл вода
1 пакетче суха мая
1 ч. л. зехтин
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
За соса Аматрича
1 ч. ч. доматен сос
1 глава лук
100 г бекон
1 люта чушка
1 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
сол

За гарнитурата
луканков салам
пилешко филе - пушено
гуанчале (шунка)
пиперки
моцарела
сирене пекорино

Начин на приготвяне:
В купичка сипваме маята с малко топла вода и оставаме да шупне. В голяма купа поставяме пресятото брашно, солта и захарта. Прибавяме маята, наливаме водата постепенно и бъркаме. Месим до получаването на меко тесто. Намазваме го със зехтин и го оставяме на топло, покрито с кърпа, да втаса. През това време приготвяме соса. В тиган загряваме зехтина, запържваме нарязания на ситно лук, бекон и лютата чушка. След това добавяме доматения сос и овкусяваме със сол. Варим, докато се сгъсти. Разточваме втасалото тесто според желаната форма и го слагаме в тава, покрита с хартия за печене и поръсена със зехтин. Намазваме обилно със соса. Подреждаме нарязаните продукти, без пекориното. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато хване златиста коричка. Готовата пица се поръсва с настъргано твърдо сирене пекорино. 

Пица „Мабуя“

Необходими продукти:

За тестото
Виж рецептата за пица „Аматричана“.

За гарнитурата
1 ч. ч. доматен сос
моцарела
бурата
пикантен колбас за мазане ндуя
1 ч. л. сух босилек
зехтин

Начин на приготвяне:
Тестото се разстила в тава върху хартия за печене. Доматеният сос се разбърква с малко зехтин и босилека. Основата се намазва със соса и отгоре се слагат нарязаните меки сирена моцарела и бурата. Ндуята се накъсва с ръце на парченца и се разпределя върху пицата. Пече се на 180 градуса, в предварително загрята фурна, до леко покафеняване на колбаса. 

Пица „Лимитед Едишън“

Необходими продукти:

За тестото
Виж рецептата за пица „Аматричана“.

За гарнитурата
моцарела
жълт доматен сос
бурата
мортадела
шамфъстък
пресен босилек

Начин на приготвяне:
Разстланото в тава тесто за пица се намазва с жълтия доматен сос, подреждат се кръгчета моцарела и се поръсва със счукан шамфъстък. Изпича се на 180 градуса. Върху готовата и извадена от фурната пица се слагат топки бурата, тънко нарязана мортадела и листа босилек. Поръсва се със зехтин. 

Крема ал Маскарпоне

Необходими продукти:
500 г маскарпоне
100 г захар 
4 яйца
1 шот пенливо вино Franciacorta
бисквити павезини (бишкоти)
какао за декорация

Начин на приготвяне:
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците със захарта, докато се получи гъст крем. Белтъците разбийте на твърд сняг за около 10 минути. Внимателно започнете да смесвате жълтъците и белтъчната смес, като бъркате с дървена лъжица, за да не спаднат белтъците. Постепенно прибавете и маскарпонето, докато се получи еднородна смес. Накрая се слага пенливото вино, вместо него може ром. Сипва се в стъклени чаши или купички и се украсява с бисквитите. Отгоре се посипва какао на прах. 

Хит на седмицата

Пица „Олио Д’Олива“

Необходими продукти:
За тестото 
Виж рецептата за пица „Аматриджана“.
За гарнитурата
доматен сос 
чери домати
зехтин
меко сирене бурата
прошуто крудо Сан Даниеле

Начин на приготвяне:
Втасалото тесто се разстила в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се с доматения сос, поръсва се със зехтин и се изпича на 180 градуса. Когато готовата пица се извади от фурната, се слагат топка меко сирене бурата в средата, разполовени чери доматчета и наоколо се покрива със слайсове тънко нарязано прошуто крудо Сан Даниеле. Може да се украси с пресен босилек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме