Любимите рецепти на Марго Купър

Световният модел работи в Боливуд

Изпробва себе си в „Сървайвър“

Свиквам с индийската кухня

Марго Купър, чието истинско име е Маргарита Коприянова, е популярен модел с изяви в много държави. За нея явяването на конкурси не е само професия, а и удоволствие. Победителка е в Top Model of the World 2016. През 2019 г. спечели титлата „Мис България Свят“ и това й даде право да участва на финалната надпревара „Мис Свят“ в Лондон. А сега ще я гледаме в новия сезон на приключенското риалити „Сървайвър“, където е в отбора на известните личности. 

Марго е родена и отраснала в Русия. Майка й е българка. Не говори добре нашия език, но се справя отлично с английския. Може би затова след журналистиката в Москва учи магистратура  в Лондон - маркетинг и набиране на средства за благотворителни каузи. Има своя благотворителна организация. Създава и компания за лайфкоучинг. Самата тя е постигнала всичко в живота си сама. 

В момента Марго Купър живее в Мумбай и се снима в кинопродукции на Боливуд. Дебютът й там беше миналата година. Младата актриса свиква с различния начин на живот и индийската кухня, която, както знаем, е предимно безмесна и много лютива. 

Нахут по индийски

Необходими продукти:
1 ч. ч. нахут
2 с. л. растително масло
4 пъпки карамфил
1/2 ч. л. ким
1 пръчка канела
4 семенца кардамон
1 глава червен лук
1 с. л. млян кориандър
2 скилидки чесън
сол
1/2 ч. л. куркума
1 домат
1,5 ч. л. подправка гарам масала
свеж магданоз или кориандър

Начин на приготвяне:
Ако не е от консерва, накиснете нахута за една нощ, а на следващия ден го отцедете и измийте. Сварете го до готовност в 3 ч. ч. вода. Оставете настрана. В тиган загрейте маслото и сложете карамфила, кима, канелата и кардамона. След минута добавете червения лук и гответе до златисто. След това добавете кориандъра, пресованите скилидки чесън, сол и куркумата. Гответе 15-20 минути. Добавете наситнения домат и бъркайте 5-8 минути, след което сипете и нахута с 1 ч. ч. вода. Овкусете сместа с гарам масала. Похлупете и гответе 10-ина минути. Към края поръсете с едро нарязаните свежи зелени подправки.

Пиле Тандури

Необходими продукти:
2 скилидки чесън
1 ч. л. джинджифил
1/4 ч. ч. кромид лук
1 ч. л. горчица
1/4 ч. л. кардамон
1/4 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. сол
4 щипки черен пипер
3 с. л. лимонов сок
1,5 ч. ч. краве кисело мляко
8 бр. пилешки гърди

Начин на приготвяне:
Смесете всички продукти без пилето. Можете да ги разбиете в кухненски робот, като първо трябва да пресовате чесъна и джинджифила. Сместа изсипете върху предварително измитите и почистени пилешки гърди, поставени в купа. Мариновайте сместа за най-малко 1 денонощие в хладилник. Подредете пилешкото в плитка тава за печене. Печете на 190 градуса около 40 минути, докато пилето се сготви напълно. Поднесете с индийски хляб наан или предварително сварен ориз басмати.

Червен боб и ориз с кълнове от боб мунг

Необходими продукти:
2 ч. ч. жасминов ориз
3 ч. ч. вряла вода
1 с. л. пречистено масло гхи
1 консерва кълнове от боб мунг 
2-3 с. л. неутрално олио (като от гроздови семена или рапица)
1 глава лук
2 моркова
3 скилидки чесън
1 парче джинджифил около 4 см
1 малка зелена люта чушка
1,5 ч. ч. домати 
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. смлян кимион
1,5 ч. л. подправка гарам масала 
2 консерви червен боб
1/2 ч. ч. зеленчуков бульон
сол, черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:
Измийте и изцедете ориза. Поставете го в удобна касерола. Добавете врящата вода и щипка сол, оставете да заври и намалете топлината до най-ниската възможна. Покрийте съда. Варете ориза 15 минути.  Изключете топлината и го оставете да престои още 5 минути. Отхлупете и разровете ориза с вилица.

Поставете 1 с. л. пречистено масло гхи в голям тиган. Нагрейте добре и запържете 1 кутия добре отцедени от течността кълнове от боб мунг. Запържете, докато кълновете изсъхнат напълно и започнат да се зачервяват по краищата. Прибавете ги към ориза и разбъркайте. За да приготвите боба, загрейте олиото в голям тиган и добавете нарязаните на кубчета лук и моркови. Запържете ги на средно висока температура, докато омекнат и започнат да стават златисти по ръбовете, 7 до 8 минути. Добавете смачкания чесън и джинджифила, обелен и настърган. Запържете още около минута. Сложете настърганите домати, магданоза, кимиона, гарам масалата и сол. Намалете още топлината и гответе, като бъркате от време на време, докато сосът започне да се сгъстява и се превърне в лепкава маса, 7 до 10 минути. Добавете отцедените и изплакнати зърна боб. Задушете за няколко минути, докато бобът се нагорещи. Добавете бульона и гответе, докато получите ястие със средна гъстота. 

Пиле с гарам масала

Необходими продукти:
1 кг пилешко месо
2 големи глави лук
2 големи домата
2 с. л. чеснова паста
1 с. л. джинджифилова паста
2 ч. л. кориандър
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. куркума
1/2 ч. л. лют червен пипер
2 ч. л. гарам масала
4 с. л. олио
свеж кориандър

Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в тиган и пържете нарязания на тънки резени лук до златист цвят. Извадете го от мазнината с решетъчна лъжица и го оставете да се изцеди върху хартия. Смелете лука на гладка паста с кухненски робот. Сипете го в отделен съд. Смелете доматите, чесновата и джинджифиловата паста заедно. Загрейте оставащото олио отново и сложете смления лук. Пържете 2-3 минути. Добавете доматената смес и кориандъра, кимиона, куркумата и гарам масалата, които са на прах. Разбъркайте добре. Пържете масалата, докато мазнината започне да се отделя от нея. Прибавете пилето, без кожа, на парчета, и запържете добре. Добавете 1,5 ч. ч. топла вода, намалете огъня и покрийте съда. Гответе, докато месото стане крехко. Гарнирайте с накълцан кориандър и сервирайте с топли индийски плоски хлебчета или сварен ориз.

Хит на седмицата

Сладки ананасови топчета

Необходими продукти:
2 ч. ч. брашно
3 с. л. прясно мляко
4 с. л. ананас на ситно
1 ч. ч. олио
1 щипка сол
2 яйца
3 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, добавят се яйцата, солта, млякото и се замесва тесто. Добавя се нарязаният ананас и всичко се разбърква. Тестото се пуска с чаена лъжичка в загрятото олио и се пържи до златисто. Топчетата се сервират, поръсени с пудра захар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме