Домашна фабрика: Удари часът на лютеницата

Филията с лютеница е любима храна на малки и големи.

Класическата е с чушки и домати, но има рецепти с моркови, тиквички и картофи

Приготвянето на любимата храна изисква време и търпение

Филията с лютеница е любима закуска от детството. Бурканчетата, изпратени от мама, са спасявали не един гладен студент. Лютеницата е може би най-често приготвяната зимнина, „затворила“ слънцето и витамините от летните месеци.  
Класическата разядка се прави от червени чушки и домати, но изобретателни домакини са намерили как да я разнообразят, добавяйки патладжани, моркови, тиквички и даже картофи. За приготвянето са нужни повече от две ръце, защото работата е трудоемка и отнема време. Обикновено чушките предварително се изчистват от семките, изпичат и обелват, но има и „мързеливи“ варианти със сурови пиперки. Патладжаните също се изпичат и белят. Добре е да се махне ципата и на доматите, но не е задължително. 

За лютеницата е нужна и физическа сила, защото всичко се смила с месомелачка (ако нямате електрически уред за мелене). Варенето е бавен и досаден процес, изискващ постоянно бъркане, който завършва с неприятно пръскане, когато водата от зеленчуците се изпари и остане на олио. 

Накрая идва стерилизацията в бурканчета. Не ги препълвайте догоре, оставете място от 1 см под горния ръб. На дъното на съда, в който ще ги варите, сложете решетка, скара или кърпа, за да не се допират директно до дъното, особено ако ще ги варите на силен огън. Водата трябва да покрива капачките около 5 см. Добре е да сипете топла или гореща, за да заври по-бързо. Самата стерилизация продължава 10-15 минути от момента на завирането. Готовите бурканчета се обръщат с капачката надолу, докато изстинат.

Мързелива лютеница на фурна

Необходими продукти:
4 кг червени чушки
3 кг домати
2 кг патладжан
1 кг моркови
1 глава чесън
0,5 ч. ч. олио
3 с. л. захар
2 с. л. сол
1 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:
Почистете всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета с приблизително еднакви размери. Обелете и почистете чесъна. Смелете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма и дълбока тава или пък изсипете всички зеленчуци, както са нарязани на кубчета, в тавата. Добавете захарта и солта и разбъркайте. Загрейте фурната на 200 градуса. След като лютеницата заври, намалете фурната на 170 градуса и оставете да ври, като периодично разбърквате. Варите, докато лютеницата получи желаната от вас гъстота, за което са необходими около 4 часа. Тогава добавяте олиото и черния пипер, разбърквате добре и оставяте във фурната за 20-ина минути. Ако зеленчуците са на кубчета, трябва да ги пасирате, преди да сипете лютеницата в бурканчета и да ги стерилизирате.

Лютеница с патладжан

Необходими продукти:
5 кг домати
5 кг червени пиперки
1 кг лук
2 кг патладжан
2 глави чесън
1 ч. ч. захар
2-3 вр. магданоз
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Патладжаните и чушките се опичат и обелват. Доматите, обелени, се смилат или настъргват на ренде. Изваряват се до гъсто в тава за лютеница и към тях се прибавят всички останали продукти, смлени на машинка. Всичко се запържва 15-20 минути, като се бърка непрекъснато. След като се охлади, се слага в бурканчета и се стерилизира. 

Лютеница на фурна

Необходими продукти:
3 кг червени чушки
2 кг домати
1 кг патладжан
600 г моркови
2-3 глави лук
2/3 ч. ч. захар
1/3 ч. ч. оцет
1/3 ч. ч. червено вино
3 с. л. сол
1 ч. ч. олио
1 глава чесън
1 вр. магданоз (по желание)
черен и червен пипер, кимион, индийско орехче

Начин на приготвяне:
Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете и го оставете да се отцеди. Попарете доматите, обелете ги и също ги нарежете на едро. Посолете ги леко и ги сложете на наклонена повърхност да се отдели водата им. Почистете чушките, морковите и лука и ги нарежете на парчета. По желание може да сложите и няколко люти чушлета. Изсипете всички зеленчуци в тава за печене. Поръсете със солта, захарта, олиото, оцета и червеното вино. Объркайте добре, покрийте с фолио и сложете да се пече на най-високите градуси. Фолиото не бива да е съвсем плътно или пробийте няколко дупчици в него, за да може течността да се изпарява. Разбъркайте поне 2-3 пъти, докато се пече. Когато остане на мазнина, махнете фолиото и добавете ситно накълцания чесън. Разбъркайте и печете още 10 минути. След като извадите тавата, сложете подправки по ваш избор. Изчакайте зеленчуците да изстинат и ги пасирайте. Добавете ситно нарязания магданоз, разбъркайте и насипете в бурканчета. Стерилизирайте ги 10-15 минути.

Лютеница с печени чушки и доматено пюре

Необходими продукти:
12 кг червени чушки
3 буркана готово доматено пюре от 680 г
2 непълни ч. ч. захар
1 ч. ч. оцет
6 равни с. л. сол
4 с. л. мед
400 мл олио

Начин на приготвяне:
Почистените от семките, изпечени и обелени чушки се смилат на машинка за месо. Към тях се добавя доматеното пюре и се разбърква. В тенджерка на котлона сложете захарта, солта, оцета и меда. Оставете маринатата да заври, разбъркайте леко и добавете тази смес към чушките и доматеното пюре. Отново хубаво разбъркайте. Изсипете олиото в малка тенджерка и го сложете на котлона да се загрее до степен на леко пушене. Внимателно добавете и врялото олио към лютеницата, малко по малко, като хубаво разбърквате, за да може сместа да го поеме. Сипете в бурканчета и стерилизирайте 20-25 минути от момента на завиране.

Хит на седмицата

Селска лютеница с картофи

Необходими продукти:
5 кг червени чушки
5 кг домати
2 кг картофи
1 кг моркови
1 кг лук
4-5 глави чесън
4-5 люти чушлета
3 ч. ч. олио
2 вр. магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват, леко се сваряват, охлаждат се и се смилат на машинка. Морковите, лукът и картофите също се сваряват и смилат. Доматите се обелват и смилат сурови. Всички продукти се сипват в тава за лютеница, разбъркват се и се изваряват до гъсто. Прибавят се счуканият чесън, смлените люти чушлета и накрая олиото. Запържва се добре. Накрая се добавят наситненият магданоз и се посолява на вкус. Готовата лютеница се насипва в бурканчета и се стерилизира 35-40 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме