Летни ястия за зимата

Ако имате продукти собствено производство, зимнината ще ви излезе доста по-евтина.

Напълнете бурканите сега, зеленчукът няма да поевтинее

Собствените консерви са по-вкусни и качествени от купешките

Замириса на есен, а едновременно с това – на печени чушки, домашна лютеница и пушек. Пъргави домакини наизвадиха чушкопеци, мелачки, тави и тенджери, задрънчаха буркани. Мила родна картинка или по-точно – традиция. Българинът обича да си има зимнина, а никой не може да оспори, че домашно приготвената е с несравнимо по-добър вкус от купешката. Освен това със сигурност знаем какво сме сложили в нея.

Тъй като времето още е топло, сега се прави зимнината, която се стерилизира в буркани. Не отлагайте много домашното производство в очакване зеленчукът да поевтинее, защото едва ли ще се случи. Суровите туршии и тези без изваряване се слагат през късната есен, когато паднат температурите.

Не е излишно да напомним, че за консервиране се избират само здрави и добре почистени зеленчуци и плодове, защото и малкото загнило може да развали всички продукти и да съсипе труда ви. Бурканите не се пълнят до капачката, а най-много до горната черта. Минутите за стерилизация се броят от момента на завирането. След като се изварят, бурканите се обръщат с дъното нагоре върху твърда повърхност, докато изстинат. Капачките трябва да са хлътнали. Ако са издути, това означава, че консервата не се е херметизирала и ще бомбира, т.е. ще я изхвърлите.

Има и други начини на консервиране, без изваряване. В някои от случаите в буркана или бутилката се слага таблетка аспирин, отгоре се сипва препържено и охладено олио, за да спре достъпът на въздух, и се оставя на тъмно и прохладно място. Така много често се приготвя доматен сос. Разбира се, можете да бланширате нарязани зеленчуци и да ги приберете във фризера, стига да имате достатъчно място. Най-лесно ще ви бъде през зимата, ако използвате консерви от предварително приготвени летни ястия.

Пържен патладжан в доматен сос

Необходими продукти (за 6 буркана „Омния“):
5 кг патладжан
3 кг чушки
5 кг домати
1 кг лук
3 вр. магданоз
2 ч. ч. олио
2 с. л. захар
4 с. л. оцет
3 с. л. сол
1 ч. л. черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1-2 зърна бахар

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете 1 час да си пусне горчивата вода. Може и да не се бели. След това го измийте, подсушете и изпържете в олио. Извадете го в съд, който се държи наклонен. Изчистете чушките от семето, изпечете ги и ги обелете. Нарежете ги на парченца. Настържете доматите и ги изварете до гъсто. В олиото от патладжаните и това, отцедено от тях, се задушава лукът и се добавят чушките и доматите. След като се позапържи, се слагат оцет, захар, дафинов лист, бахар, черен пипер и сол. Накрая се прибавят патладжанът и ситно нарязан магданоз. По желание може и чесън. Насипва се в буркани и се стерилизира 60 минути. 

Паприкаш

Необходими продукти:
чушки „Сиврия“ или млада зелена капия
домати
магданоз
сол

Начин на приготвяне:
Изчистените чушки се нарязват на парчета и се бланшират 2-3 минути в подсолена вода, след което веднага се измиват със студена вода. Доматите се настъргват или нарязват на парчета. В буркана се слагат чушки до половината, отгоре се сипват доматите. По желание се слага магданоз. На всеки буркан тип „Омния“ се слага по 1 ч. л. сол. Стерилизира се 30 минути.

Апетитка с чорбаджийски чушки

Необходими продукти:
2 кг чорбаджийски чушки
2 кг домати
2 вр. магданоз
2-3 глави чесън
За маринатата 
1 ч. ч. оцет
0,5 ч. ч. олио
1 ч. ч. вода
1 каф. ч. сол
2-3 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:
Доматите, обелени и настъргани, се изваряват почти до гъсто, след което към тях се прибавя маринатата. Завират наново за около 20 минути, след което се слагат нарязаните на едро чорбаджийски чушки. Накрая се слага чесънът, а преди да се свали от котлона – нарязаният магданоз. Стерилизира се 15 минути. 

Задушени гъби със зеленчуци

Необходими продукти:
5 кг гъби
1 кг лук
1 кг моркови
2 вр. магданоз
1 вр. копър
1 ч. л. смлян черен пипер
2 ч. л. сол
1 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:
Изчистените и измити гъби задушаваме цели или нарязани (ако са много големи), за 10 минути в собствения им сос, след което добавяме олиото, нарязания на едро лук и морковите на колелца. Задушаваме всичко 30 минути. Слагаме сол, черен пипер, магданоза и копъра, нарязани на ситно, разбъркваме и пълним бурканчета. Сипваме от соса от готвенето във всяко бурканче. Стерилизираме 60 минути. 

Хит на седмицата

Гювеч

Необходими продукти:
5 кг домати
2 кг патладжан
1,5 кг чушки
1,5 кг зелен боб
1 кг бамя
1 кг моркови
целина, магданоз 
сол (по 1 ч. л. на буркан „Омния“)

Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се нарязват на едри парчета. Бамята се оставя цяла. Накисва се в подсолена вода с оцет, за да не се разлигави. След това се измива със студена вода. Патладжанът се бели, реже на кубчета и се осолява за 1 час да си пусне горчивата вода, след което се измива. Продуктите и подправките се разбъркват и се насипват в буркани. Отгоре се слагат още домати, за да се запълни празното пространство с доматен сок. Стерилизира се минимум 60 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме