Купувате си газов пистолет или мощна въздушна пушка. Още в оръжейния магазин ще ви кажат - имате 7 дни, за да отидете в Районното управление на полицията (РУП) по постоянен адрес. Там оръжието трябва да се регистрира в службата за “Контрол на общоопасните средства” (КОС). Ако е за подарък, задължението е на човека, който го получи. Не уведомите ли полицията, глобата е жестока - 500 лева и/или 1500 лв. имуществена санкция*.

От 17 септември м.г. влезе в сила нов Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Дотогава за притежаване на газово и пневматично оръжие с дулна енергия над 24 джаула (виж долу) не се изискваше регистрация в МВР. В закона тези оръжия бяха наречени неогнестрелни и за тях влезе в сила уведомителен, а не разрешителен режим, както е за бойни пушки и пищови.

Тъй като досега не е бил воден регистър на неогнестрелни оръжия, смята се, че броят им в България е между 30 000 и 100 000. През 2010 г. законодателите решиха, че за да се избегнат опашки пред гишетата на КОС, притежателите на такива пушкала трябва да имат поне една година срок да съобщят в полицията.

Крайната дата е 17 септември 2011 г. и след нея всички, които не са обявили неогнестрелните си оръжия, подлежат на глоби. В София до началото на юни са подадени 4 290 уведомления. Данните за страната още се обработват. Но е очевидно - в оставащите 3 месеца трябва да постъпят поне няколко десетки хиляди заявления. И пак ще се стигне до опашки, пот и нерви.

Когато отидете в полицията, трябва да попълните уведомление до началника на РУП и да носите със себе си оръжието, фактурата и касовата бележка от търговеца, от когото сте го купили. Газовите пистолети и въздушните пушки също имат серийни номера, с които ще бъдат записани в специален регистър, обясняват от КОС.

Собственикът получава документ, наречен Удостоверение за уведомление. Трябва да го носи винаги заедно с оръжието, каквото е и задължението за притежателите на бойни пушкала.

Ако полицай ви спре на улицата и види, че имате газов пищов, но не носите своеобразното “разрешително”, глобата е същата, както и ако не сте уведомили МВР.“Приемните дни на колегите в столичните районни управления са понеделник и сряда. Към момента работата върви нормално. Но ако всички чакат крайния срок - през август и септември, може да се наложи да увеличим приемните дни”, каза Венцислав Рангелов, шеф на служба КОС-София. Неговият съвет към гражданите е да не отлагат регистрацията за последния момент.

От няколко години в повечето оръжейни магазини у нас записват данните на купувачите на газово и въздушно оръжие. При инцидент търговците помагат с тази информация на разследващите полицаи. Във всеки момент служителите на КОС може да поискат справки от магазините и да засекат някакви нередности или фалшификации в документите на пушкалата. Тече и подготовка на единна компютърна система за оръжията, в която ще има раздел и за неогнестрелните. Рано или късно тя ще бъде готова и по интернет купувачът ще може още от магазина да съобщи в полицията за газовия си пищов и да получи обратно като отговор нужното Удостоверение за уведомление.

500 лева глоба и/или 1500 лв. имуществена санкция може да бъде наложена и на всеки, който е купил неогнестрелно оръжие в страна от Европейския съюз и в 4-месечен срок не е уведомил нашето МВР . Същите наказания законът е отредил и за онзи, който продаде, дари или замени газовото или пневматично оръжие и не съобщи в 7-дневен срок на полицията. Такова наказание получава и всеки, който допусне непълнолетен да придобие или носи подобни оръжия.

Най-продаваните газови пистолети у нас са турско производство. Цените им започват от 20-25 лв. и стигат до 80-100 лв.Стрелят с халосни патрони (от 30 до 60 ст. бройката) или патрони със сълзотворен газ (от 1,20 до 1,50 лв .). Могат да се купуват неограничен брой боеприпаси.

Колко е мощна въздушната пушка?

В техническите паспорти на въздушните пушки не пише каква е тяхната кинетична енергия. А законът изисква да уведомите МВР, ако притежавате пневматично оръжие с дулна енергия над 24 джаула.

Ако сте купувач, най-добре е да поискате справка в магазина, в който вероятно са изчислили мощността на оръжията, които продават. Но можете и сам да получите отговора, ако умножите масата на изстреляната сачма (в килограми), началната скорост на изстрела (тя е записана в паспорта на пушката и трябва да е в метри в секунда) на квадрат и резултата разделите на две. Това е формулата на Айнщайн - Е=mV2/2.

В момента у нас се продават най-вече китайски въздушни пушки на цени от 50 до 80-100 лв., повечето от които нямат дулна енергия над 24 джаула. Но ако се сдобиете с по-скъпо (от 250 до 400 лв.) пневматично оръжие, произведено в Испания, Германия, Великобритания или САЩ, възможно е да се наложи да уведомите полицията за него.

Арбалетът - само за спорт

Лъковете и арбалетите, макар и опасни, не попадат в графата “неогнестрелни оръжия” на закона. За притежателите им няма изискване да уведомяват МВР. Друг е въпросът, че стрелите им трябва да се използват само за спортни цели. Забранени са за лов, а в случай че с тях се нараняват хора, извършителят се подвежда под наказателна отговорност.

Арбалетите могат да изстрелват и стоманени сачми. Някои имат точност до 100 метра, слага им се оптичен мерник и т.н. На неголямо разстояние стрела или сачма от арбалет имат поразяващ ефект като на куршум, обясняват експерти.

Цените на арбалетите започват от 50-60 лв. за най-малките, докато най-далекобойните може да достигнат и 3000 лв. В интернет например може да се види обява за такова оръжие, произведено в САЩ. То се предлага за 380 лв. и е с оптичен мерник, 3 стоманени стрели и 25 сачми. Тежи 4,2 кг и улучва на 80 м.

Съветите на полицая: Не си оставяйте оръжието в колата!

“Има няколко правила, които трябва да запомни всеки притежател на оръжие - независимо дали то е огнестрелно или не”, казва Венцислав Рангелов, шеф на столичната служба КОС. - Като за начало хората трябва добре да научат задълженията си от закона, който влезе в сила миналата година. Като си знаят задълженията, няма да се стига дотам да си търсят правата. Ще избегнат не само глоби, които никак не са малки.

С оръжията шега не бива - най-важното е да не се стига до инциденти и собственикът им да не поставя на риск своето и здравето на околните. Приканвам към изключително внимание при боравенето и за спазване на правилата за съхранение. В никакъв случай оръжия не бива да се използват в нетрезво състояние и не по предназначение. Специално през летния сезон не бива то да се носи в ръчни чантички или торбички, които лесно може да бъдат откраднати. Да не се оставя в автомобил при кратък престой или паркиране пред магазини, нощни заведения и други обекти, в които е забранено влизането с оръжие. Когато хората са на почивка и жилищата им са празни, да не си оставят оръжията там. Да не правят компромиси с касите за съхранение, а да използват по-големи и по-добре укрепени, които са и по-сериозна пречка за крадците”.

ВИЦ

Влиза клиент в оръжеен магазин и казва:

- Искам пистолет!

- С колко патрона да е?

Клиентът се обажда в близката банка:

- Ало, колко души ви e охраната?

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Д.Савчев
23.06.2011 22:10:14
0
0

Защо ми е газово оръжие бе,тъпанари.....винаги мога да си използвам пневматичната пушка на"БОШ" за коване на гвоздеи. А и от полицай акъл,колкото ....косми в костенурка.

Живо
23.06.2011 23:37:40
0
0

Мнооооого се смях!!! " Това е формулата на Айнщайн - Е=mV2/2." .Отдавна си мисля, че имате нужда от човек който да редактира техничестиките ви изцепки :)

NAME OF HOPE
24.06.2011 10:52:09
0
0

егати ми кво правим ако дойдат да ни обират в къщи или на вилата а !? да кажем на джагалите ааа заповядайте бе вземете си каквото душа ви иска ли а !? и после за благодарност да ни гръмнат ли !? да им на законите келеши !

Vasil Pavlov
24.06.2011 13:33:54
0
0

В Шесто РПУ в София за да ви регистрират газовия пистолет ви искат копие на личната карта! Колкото и невероятно да звучи това, може да проверите на вратата на служба КОС какво е написано!

KAMILTSE
24.06.2011 15:41:34
0
0

Използването на газово оръжие е голяма беля. Ако извадиш такъв пистолет срещу престъпник,който винаги е въоръжен с боен пистолет,то той няма как да разбере ,че пистолета ти е газов и ще те гръмне.При нашето законодателство е по добре да те гръмнат отколкото ти да гръмнеш някой. В първия случай може и да останеш жив.Във втория случай непременно ще отидеш в затвор заради циганина,който си грамнал. Но за политиците няма проблем-те се движат с охрана.

HI6NIKA
24.06.2011 16:07:28
0
0

Аман от тия глупости. Ако ти извадел боен. Ами я си представи че ти вадиш газеняк а той брадва. Какво ще му направиш ако е пиян или са тълпа цигани и не им пука дори от бойно оръжие. Случаи десетки. И по добре ти да го лежиш в затвора а той да лежи в гроба отколкото обратното.

Жени
11.07.2011 20:16:15
0
0

На мен преди време баща ми ми подари газов пистолет, няма касова бележка или фактура, това колко голям проблем е? Също така, пистолетът, който тогава си купи той, се счупи (по-точно една част, в магазина му казали, че ще му бъде по-изгодно просто да вземе нов). Та въпросът ми е - ако си имал пистолет, но той е повреден, трябва ли да се регистрира все пак?

Стефанов
03.09.2011 03:54:37
0
0

Преди два дена подадох заявление за регистриране на пневматичен пистолет във второ РПУ на МВР в град Варна.Не ми дадоха входящ номер за подаденото от мене заявление даже и след като поисках такова от служителите в службата.Даже когато настоях да получа входящ номер бях изгонен по най грубият начин.Казаха ми да отида след 20 дена и само с личната си карта да си получа документа.На личната ми карта никъде не пише че съм подавал заявление,а 20 ден е след крайният срок 17.09.2011г.Като отида на 20.09.2011г.да си взема документа аз няма с какво да докажа че съм подал заявление и спокойно могат да ме накарат да платя глоба въпреки че не съм пропуснал срока за подаване на заявлението.Това нее ли целенасочена измама от страна на полицията спрямо гражданите?

1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола