Купувате си газов пистолет или мощна въздушна пушка. Още в оръжейния магазин ще ви кажат - имате 7 дни, за да отидете в Районното управление на полицията (РУП) по постоянен адрес. Там оръжието трябва да се регистрира в службата за “Контрол на общоопасните средства” (КОС). Ако е за подарък, задължението е на човека, който го получи. Не уведомите ли полицията, глобата е жестока - 500 лева и/или 1500 лв. имуществена санкция*.

От 17 септември м.г. влезе в сила нов Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Дотогава за притежаване на газово и пневматично оръжие с дулна енергия над 24 джаула (виж долу) не се изискваше регистрация в МВР. В закона тези оръжия бяха наречени неогнестрелни и за тях влезе в сила уведомителен, а не разрешителен режим, както е за бойни пушки и пищови.

Тъй като досега не е бил воден регистър на неогнестрелни оръжия, смята се, че броят им в България е между 30 000 и 100 000. През 2010 г. законодателите решиха, че за да се избегнат опашки пред гишетата на КОС, притежателите на такива пушкала трябва да имат поне една година срок да съобщят в полицията.

Крайната дата е 17 септември 2011 г. и след нея всички, които не са обявили неогнестрелните си оръжия, подлежат на глоби. В София до началото на юни са подадени 4 290 уведомления. Данните за страната още се обработват. Но е очевидно - в оставащите 3 месеца трябва да постъпят поне няколко десетки хиляди заявления. И пак ще се стигне до опашки, пот и нерви.

Когато отидете в полицията, трябва да попълните уведомление до началника на РУП и да носите със себе си оръжието, фактурата и касовата бележка от търговеца, от когото сте го купили. Газовите пистолети и въздушните пушки също имат серийни номера, с които ще бъдат записани в специален регистър, обясняват от КОС.

Собственикът получава документ, наречен Удостоверение за уведомление. Трябва да го носи винаги заедно с оръжието, каквото е и задължението за притежателите на бойни пушкала.

Ако полицай ви спре на улицата и види, че имате газов пищов, но не носите своеобразното “разрешително”, глобата е същата, както и ако не сте уведомили МВР.“Приемните дни на колегите в столичните районни управления са понеделник и сряда. Към момента работата върви нормално. Но ако всички чакат крайния срок - през август и септември, може да се наложи да увеличим приемните дни”, каза Венцислав Рангелов, шеф на служба КОС-София. Неговият съвет към гражданите е да не отлагат регистрацията за последния момент.

От няколко години в повечето оръжейни магазини у нас записват данните на купувачите на газово и въздушно оръжие. При инцидент търговците помагат с тази информация на разследващите полицаи. Във всеки момент служителите на КОС може да поискат справки от магазините и да засекат някакви нередности или фалшификации в документите на пушкалата. Тече и подготовка на единна компютърна система за оръжията, в която ще има раздел и за неогнестрелните. Рано или късно тя ще бъде готова и по интернет купувачът ще може още от магазина да съобщи в полицията за газовия си пищов и да получи обратно като отговор нужното Удостоверение за уведомление.

500 лева глоба и/или 1500 лв. имуществена санкция може да бъде наложена и на всеки, който е купил неогнестрелно оръжие в страна от Европейския съюз и в 4-месечен срок не е уведомил нашето МВР . Същите наказания законът е отредил и за онзи, който продаде, дари или замени газовото или пневматично оръжие и не съобщи в 7-дневен срок на полицията. Такова наказание получава и всеки, който допусне непълнолетен да придобие или носи подобни оръжия.

Най-продаваните газови пистолети у нас са турско производство. Цените им започват от 20-25 лв. и стигат до 80-100 лв.Стрелят с халосни патрони (от 30 до 60 ст. бройката) или патрони със сълзотворен газ (от 1,20 до 1,50 лв .). Могат да се купуват неограничен брой боеприпаси.

Колко е мощна въздушната пушка?

В техническите паспорти на въздушните пушки не пише каква е тяхната кинетична енергия. А законът изисква да уведомите МВР, ако притежавате пневматично оръжие с дулна енергия над 24 джаула.

Ако сте купувач, най-добре е да поискате справка в магазина, в който вероятно са изчислили мощността на оръжията, които продават. Но можете и сам да получите отговора, ако умножите масата на изстреляната сачма (в килограми), началната скорост на изстрела (тя е записана в паспорта на пушката и трябва да е в метри в секунда) на квадрат и резултата разделите на две. Това е формулата на Айнщайн - Е=mV2/2.

В момента у нас се продават най-вече китайски въздушни пушки на цени от 50 до 80-100 лв., повечето от които нямат дулна енергия над 24 джаула. Но ако се сдобиете с по-скъпо (от 250 до 400 лв.) пневматично оръжие, произведено в Испания, Германия, Великобритания или САЩ, възможно е да се наложи да уведомите полицията за него.

Арбалетът - само за спорт

Лъковете и арбалетите, макар и опасни, не попадат в графата “неогнестрелни оръжия” на закона. За притежателите им няма изискване да уведомяват МВР. Друг е въпросът, че стрелите им трябва да се използват само за спортни цели. Забранени са за лов, а в случай че с тях се нараняват хора, извършителят се подвежда под наказателна отговорност.

Арбалетите могат да изстрелват и стоманени сачми. Някои имат точност до 100 метра, слага им се оптичен мерник и т.н. На неголямо разстояние стрела или сачма от арбалет имат поразяващ ефект като на куршум, обясняват експерти.

Цените на арбалетите започват от 50-60 лв. за най-малките, докато най-далекобойните може да достигнат и 3000 лв. В интернет например може да се види обява за такова оръжие, произведено в САЩ. То се предлага за 380 лв. и е с оптичен мерник, 3 стоманени стрели и 25 сачми. Тежи 4,2 кг и улучва на 80 м.

Съветите на полицая: Не си оставяйте оръжието в колата!

“Има няколко правила, които трябва да запомни всеки притежател на оръжие - независимо дали то е огнестрелно или не”, казва Венцислав Рангелов, шеф на столичната служба КОС. - Като за начало хората трябва добре да научат задълженията си от закона, който влезе в сила миналата година. Като си знаят задълженията, няма да се стига дотам да си търсят правата. Ще избегнат не само глоби, които никак не са малки.

С оръжията шега не бива - най-важното е да не се стига до инциденти и собственикът им да не поставя на риск своето и здравето на околните. Приканвам към изключително внимание при боравенето и за спазване на правилата за съхранение. В никакъв случай оръжия не бива да се използват в нетрезво състояние и не по предназначение. Специално през летния сезон не бива то да се носи в ръчни чантички или торбички, които лесно може да бъдат откраднати. Да не се оставя в автомобил при кратък престой или паркиране пред магазини, нощни заведения и други обекти, в които е забранено влизането с оръжие. Когато хората са на почивка и жилищата им са празни, да не си оставят оръжията там. Да не правят компромиси с касите за съхранение, а да използват по-големи и по-добре укрепени, които са и по-сериозна пречка за крадците”.

ВИЦ

Влиза клиент в оръжеен магазин и казва:

- Искам пистолет!

- С колко патрона да е?

Клиентът се обажда в близката банка:

- Ало, колко души ви e охраната?


Д.Савчев
23.06.2011 22:10:14
0
0

Защо ми е газово оръжие бе,тъпанари.....винаги мога да си използвам пневматичната пушка на"БОШ" за коване на гвоздеи. А и от полицай акъл,колкото ....косми в костенурка.

Живо
23.06.2011 23:37:40
0
0

Мнооооого се смях!!! " Това е формулата на Айнщайн - Е=mV2/2." .Отдавна си мисля, че имате нужда от човек който да редактира техничестиките ви изцепки :)

NAME OF HOPE
24.06.2011 10:52:09
0
0

егати ми кво правим ако дойдат да ни обират в къщи или на вилата а !? да кажем на джагалите ааа заповядайте бе вземете си каквото душа ви иска ли а !? и после за благодарност да ни гръмнат ли !? да им на законите келеши !

Vasil Pavlov
24.06.2011 13:33:54
0
0

В Шесто РПУ в София за да ви регистрират газовия пистолет ви искат копие на личната карта! Колкото и невероятно да звучи това, може да проверите на вратата на служба КОС какво е написано!

KAMILTSE
24.06.2011 15:41:34
0
0

Използването на газово оръжие е голяма беля. Ако извадиш такъв пистолет срещу престъпник,който винаги е въоръжен с боен пистолет,то той няма как да разбере ,че пистолета ти е газов и ще те гръмне.При нашето законодателство е по добре да те гръмнат отколкото ти да гръмнеш някой. В първия случай може и да останеш жив.Във втория случай непременно ще отидеш в затвор заради циганина,който си грамнал. Но за политиците няма проблем-те се движат с охрана.

HI6NIKA
24.06.2011 16:07:28
0
0

Аман от тия глупости. Ако ти извадел боен. Ами я си представи че ти вадиш газеняк а той брадва. Какво ще му направиш ако е пиян или са тълпа цигани и не им пука дори от бойно оръжие. Случаи десетки. И по добре ти да го лежиш в затвора а той да лежи в гроба отколкото обратното.

Жени
11.07.2011 20:16:15
0
0

На мен преди време баща ми ми подари газов пистолет, няма касова бележка или фактура, това колко голям проблем е? Също така, пистолетът, който тогава си купи той, се счупи (по-точно една част, в магазина му казали, че ще му бъде по-изгодно просто да вземе нов). Та въпросът ми е - ако си имал пистолет, но той е повреден, трябва ли да се регистрира все пак?

Стефанов
03.09.2011 03:54:37
0
0

Преди два дена подадох заявление за регистриране на пневматичен пистолет във второ РПУ на МВР в град Варна.Не ми дадоха входящ номер за подаденото от мене заявление даже и след като поисках такова от служителите в службата.Даже когато настоях да получа входящ номер бях изгонен по най грубият начин.Казаха ми да отида след 20 дена и само с личната си карта да си получа документа.На личната ми карта никъде не пише че съм подавал заявление,а 20 ден е след крайният срок 17.09.2011г.Като отида на 20.09.2011г.да си взема документа аз няма с какво да докажа че съм подал заявление и спокойно могат да ме накарат да платя глоба въпреки че не съм пропуснал срока за подаване на заявлението.Това нее ли целенасочена измама от страна на полицията спрямо гражданите?

koral
19.09.2011 09:59:02
0
0

Как ги определят тези санкции , като знаем че минималната заплата е 240 или ще е 270 ми от каде ще ги вземе човека да си плати санкцията.И не бих си пропилял деня за тази регистрация ,бих го натрушил пистолета отколкото да им правя кефа.Борехме се за демокрация толкова много , но явно народа ни е много неподготвен за това, за да върне полицията на власт.

Кристиян
27.09.2011 15:52:13
0
0

Добре,а какво правим като преди години продажбата на газов пистолет беше свободна и ти трябваше само да имаш пълнолетие? Аз като съм си продал пистолета преди 5 години какво,ще ме търсят сга да е глобяват ли?1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола