Допустимо ли е една дама да се появи на официално събитие с обувки или сандали на бос крак, независимо че навън е +35 градуса? Разбира се, че не! Но все повече светски особи атакуват червения килим “по капли”.

Най-шокиращ бе примерът на “Мис България 2009”, която се появи на стилно събитие като Виенския бал със сандали на бос крак... през февруари. А като светска особа с претенции, тя би следвало да се придържа към стила и етикета на бала.

Младостта и красотата на Антония Петрова са очарователни, но е неприемливо да дойде на бал с изящен тоалет и боси крака. Да не говорим, че е задължително по етикет обувките да се носят с безцветен чорап или чорапогащник. Сигурно някой я е подвел с неправилен съвет как да се облече и обуе. Защото няма обяснение как в студа човек ходи бос в скъпи и елегантни обувки? Дори джипът “Мерцедес”да я е оставил пред добре отопления “Шератън”.

Социално отговорните лица са такива, защото отговарят с вида, облеклото и поведението си пред обществото. А и Виенският бал е символ на традиции и разкош и у нас, и в родината си. Този празник е точно мястото, където облеклото “Black tie” (облекло официално, буквално - черна вратовръзка) е задължително, дори без да е описано в поканата. Дамите са с дълги вечерни рокли, великолепни бижута и аксесоари, а господата с удоволствие носят черна папийонка и смокинг.

Началото на Виенските балове в София се поставя на 8 януари 1880 г. в княжеския дворец. В ерата на социализма традицията отмира, за да се възроди отново преди 11 години. Върховенството на бляскавото събитие и у нас изисква съответния етикет на поведение и облекло. Независимо че сме във второто десетилетие на ХХI век, дрехите, обноските, стилът на говорене и танцуване са близки до характерните за началните Виенски балове от ХIХ и ХХ век. Правилата за обличане се променят в съвсем леки нюанси. Дължината на дамските рокли е задължително да покрива 3 см от токчето на обувката, но изискванията за прическите са различни всяка година. В наши дни цветните папийонки и пояси към фраковете няма да се приемат за светотатство. А на отминалия Виенски бал в София дори допуснаха поканените студентки да не бъдат с дълги до земята тоалети.

Спазването на дрескода върви ръка за ръка с умението да се танцува валс, да се спазва етикета при хранене, но и да се наблегне на социалния ангажимент и благотворителността.

Милена ХЛЕБАРОВА, експерт по публични комуникации, етикет и протокол

Изискването “къса рокля” е протоколен гаф

Облекло за дамите: “къса рокля”. На отминалия Трети март технически гаф, недоглеждане или искрено подвеждане посочи в поканата този дрескод за гостенките на президента в Бояна.

Такова изискване поначало е нелепо. Какво значи къса рокля? Минидължина или три пръста над коляното? Или може би с изискването “къса рокля” предлагат на поканените да се чувстват по-свободно, оставяйки на закачалката дългите до земята тоалети?

Понятие “къса рокля” не се среща в официалния етикет. Това е термин от разговорния език, който не бива да се използва на представително ниво. Правилно би било да се отбележи за подобно събитие дрескод “Black tie”. Това ще рече облекло строго официално - смокинг за мъжете и дълга рокля за жените, независимо в какъв цвят. Аксесоарите и другите допълнения са семпли и ненатрапчиви, дамите са без ръкавици и едри бижута. Препоръчва се само един накит, който блести не с размер, а със стойност и стил

Зад термина “Business formal” се крие официален черен костюм и черна рокля. Тук препоръчително е мъжете да бъдат с ризи с ръкавели, които да се подават изпод сакото. За дамите съветът е да не носят часовник, а бижутата им да са скромни. При гриф на поканата “Semi formal” роклята може да е около коляното в дискретен цвят и елегантен стил, мъжкият костюм обаче трябва да е тъмен - син, сив или най-добре черен.

Върхът на официалността е “White tie”. Този начин на обличане е предназначен за изключителни световни събития като връчването на Нобеловите награди или Оскарите. За него са характерни фраковете, черните лачени обувки, белите пояси и папийонки за мъжете и ръкавиците над лактите към дългите рокли на жените. Позволява се и носенето на тиара.

Знае се, че колкото е по-високо нивото на приема, толкова дрехите за него са по-стилни, по-строги и по-скъпи като материя и по-изчистени като стил.


Петрова
27.03.2011 23:38:30
0
0

Не четох статията, но коментирам заглавието : абсолютно недопустимо е при строгоофициални случаи дамата да бъде боса! Аз съм от старата генерация и за много неща се възмущавам от съвременната мода ! Мога да споделя само мнението си, че КЛАСИКАТА е вишата мода! модните течения не винаги възпитават.

Irena Georgieva
28.03.2011 04:31:37
0
0

Sandali s chorapi e zapazena marka za BG.PO cherveniq kilim v moderniq svet sandalire varvqt s hubav pedikur.Veroqtni taka e napravila i Antoniqa Petrova,no ne e bila razbrana.Struva mi se che e sbarkala samo malko s daljinata,no moje i da izglejda leko kasa roklqta i samo na snimkata.

Ina
28.03.2011 06:18:03
0
0

Kliknete na red carpet v google i shte si nabavite sveja informaziq kak se hodi na Oskar's naprimer i njma da uchite balgarkite da hodqt s chorapi,zashtoto e smeshno.A Antoniq qvno e gledala.zatova znae.Pensioniraite si Fashion spisvacha,zashtoto go marzi da si sverqva chasovnika i pravi vestnika smeshen.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола