“Само бате Росен може да ни опази”, клатят глави ромите от плевенското село Буковлък. Бате им Росен Русанов е кметът на селото, който кара вече втори мандат. Шест години преди това е бил квартален полицай там. Познава по име всеки един от 3000-те роми и 1000-та българи. Ромите не крият, че имат по-голям респект от кмета, отколкото от ченгетата.

Шести ден жандармеристи и полицаи охраняват Буковлък заради опасност от нови сблъсъци между два ромски клана. На 10 март привечер при безразборна стрелба бяха ранени девет души, включително и 9-годишно момиченце. Бащата на простреляната Вероника - Мариян Цветанов (34 г.), се бори за живота си в реанимацията на плевенската болница. А роднините му плашат хората от другия род с вендета, ако с него се случи най-лошото.

“Ситуацията е овладяна, а засиленото полицейско присъствие ще остане по преценка на обстановката”, обясняват от полицията в Плевен.

И роми, и българи искат мир. “Хаосът и анархията ескалират заради бездействието на институциите през последните 20 години. И роми, и българи искат да живеят в мир. Не може с районни инспектори по график да се прави превенция. А такива войни като ромските могат да бъдат спрени в зародиш”, смята Росен Русанов. Казва го и като кмет, и като бивш полицай. От години с денонощни обиколки той сам въдворява безкомпромисно ред, за да са спокойни всички. Забранил е събирането на групи хора и нарушаването на тишината след 22 часа. След девет вечерта в селото не се разрешава движение на каруци - който има работа по полето, да я е свършил до този час. Така полека-лека секнали нощните набези.

Кражбите в Буковлък са изключение, решетките по прозорците - също. Поддържането на чистота по улиците е задължително. Тези дни кметът дори скастрил един от жандармеристите, защото изхвърлил книжна опаковка направо на улицата, говорят в Буковлък. Не само ромите, и българите се гордеят със своя кмет. Селото е само на няколко километра северно от Плевен, но е запазило своето училище, читалище и здравна служба. “На събора на Спасовден правим курбан, пеем и танцуваме с нашите роми, почитаме техните празници и те - нашите. А село Мечка, където имаше етнически протести, е на хвърлей място от нас. Надяваме се, че и ромските родове ще се сдобрят помежду си, няма да си пакостят, кметът може да помогне за това”, казват българите от Буковлък.

Всяко денонощие - работен ден. “Работен ден ли? Цялото ми денонощие е работно. Не мога час да отделя за семейството си, защото всеки момент тук може да стане нещо”, признава кметът-шериф. За осем години почти не е отсъствал от работа. Когато забележат липсата му за повече от ден, сред махалите тръгват зловещи слухове - или влак го е премазал, или се е пребил с мотора си. Отсъствието му няма как да остане скрито, защото го търсят непрекъснато за какво ли не.

“Тук всяка минута възникват казуси, които ги няма никъде в нормативните документи. Като се почне от сватбите между 13-14-годишни деца и се стигне до масови разправии. Кавгите трябва да се решават на момента. Иначе за половин час прерастват в сбиване между няколкостотин души”, каза в интервю за “Труд” преди 4 години кметът на Буковлък.

Думите на Росен Русанов се оказаха пророчески. Скандалът преди дни избухна точно по този сценарий. Стара вражда между две ромски фамилии доведе до меле и престрелка като на кино. По чудо нямаше убити след хаотичната стрелба на улицата, където имало струпани стотина души.

В тези минути кметът се връщал към Буковлък от Плевен. “Закъснях. Ако не беше угаснала служебната “Нива” на 2 километра преди селото, това нямаше да стане”, ядосва се Русанов.

“Бате Росен зарязал колата, защото вече му се били обадили по телефона за биячите. На бегом дойде тука, но белята вече беше станала”, казват братовчеди на ранените. Щом видели кмета да тича по баира, и двете враждуващи ромски групи се разбягали. Иначе щяло да има още пострадали, твърдят местните.

Кметът повикал полиция, организирал извозването на ранените и дал разпореждания да не се пипа нищо на мястото на престрелката. После хукнал с униформените да издирва стрелците, докато те бъдат заловени.

От шамар до куршуми. Няколко дни по-рано младежи от двете фамилии - Крацунещите и Панежите, се сбили след осмомартенски купон в селско заведение. Русанов бил на поста си и, както обикновено, влязъл в ролята на омиротворител.

“Говорех и на едните, и на другите да не се саморазправят и да си уредят отношенията”, казва кметът. Разбрал се с тарторите на двете фамилии да дойдат в кабинета му, за да ги сдобрява.

Вечерта преди уговорената среща обаче свадата се подновила. Привидното спокойствие в ромската махала било взривено от един шамар между хлапета.

“Дани от родата на Панежите минал с каруцата си край къщите на Крацунещите и зашил една плесница на сина на Спартак, като се заканил да ги трепе”, твърдят мургави от Горната махала, откъдето са стрелците. Зашлевеният младеж се оплакал на баща си Спартак Митев (39 г.), който е глава на родата. Таткото и брат му Васко (33 г.) завчас пристигнали пред къщите на враговете си, въоръжени с пушки и пистолети. Водели още десетина братовчеди. Панежите наизлезли с колове и брадви. Започнал масов бой, в който се включили 40-50 човека. Наоколо се струпали зяпачи.

Канонадата на улицата била неописуема, стреляло се безразборно, твърдят очевидци. Малката Вероника Цветанова (9 г.) се оказала случайно на мястото на баталната сцена. Тя била уцелена в корема и в лакътя на лявата ръка. Направена й е операция в отделението по детска хирургия, няма опасност за живота й.

Същия ден по-рано семейството празнувало рождения ден на сестричката й Корнелия, разказаха двамата братя на раненото дете. Бащата на Вероника - Мариян, бил в другия край на улицата. Той бил прострелян в гърдите последен, когато нападателите вече отстъпвали към тяхната махала. Брат му Кольо, племенникът му Дани и още двама негови братовчеди са с различни наранявания в краката и до вчера бяха в плевенската ортопедия. Сачми в краката отнесли и съседите Пенко и Пенка, излезли на улицата да видят какво става.

Оказало се, че бивш митничар въоръжил ромите от Буковлък. Пистолетът и ловните пушки били законно притежание на плевенчанин с малко име Цветан, работил в митницата в Оряхово. Той обяснил пред разследващите, че дал на мургавите пистолета и пушките, за да ги продават. Цветан отнесъл тримесечна условна присъда по незабавното производство, защото законът му забранява да си дава оръжието на други хора.

След инцидента полицията започнала проверки из селото. Иззети били бали с насипен тютюн. В една от къщите са намерени 680 кг, а при проверка на опел са открити близо 10 кг от същата стока, съобщиха от областната дирекция на МВР в Плевен. Обиските по домовете предизвикали недоволство сред ромите, защото притеснявали децата им. Криминалистите обаче смятат, че някои от местните фамилии пълнят и продават нелегални цигари в Плевен.

Бате Росене, пусни ни тока. За кмета вчера започна поредната безсънна нощ, в която той очакваше, че ще укротява ромски страсти. “Бате Росене, спрели са ни тока. Кажи на енергото да го пуснат!”, приплаква по телефона ромка. Предишната нощ пък гасил пожар, пак в една от ромските махали. Недоволен зет, чиято булка избягала, драснал клечката на дома на тъста си.

“Не съм нощувал вкъщи от 9 март. Прибирам се само да се изкъпя и избръсна и отново се връщам в кметството", обяснява Русанов. Не знае колко може да издържи на този ритъм. Но отсича: “Колкото се налага.” Тези дни написал гневно писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов заедно с предложения как да се подобри съвместната работа с полицията. Предал го е в ръцете на главния секретар на МВР Калин Георгиев и вярва, че нещата ще се променят към по-добро.


Д.Савчев
15.03.2011 20:40:43
0
0

Ами защо имат оръжие бе,Русанов?Какъв кмет си?Вземи пример от колегата си от с.Галиче....такива кметове ни трябват,а не бъзливци като тебе!

wasp
15.03.2011 21:36:42
0
0

Аман от тая ромоциганска пасмина...

Бабчето
16.03.2011 08:25:49
0
0

Заспи спокойно, кмете! Остави да се избият, та поне да си отдъхнат от съседните села. При теб може да не смеят да крадат, но какво става в околните? Знаеш, ама траеш.

ох
16.03.2011 12:47:06
0
0

да беше угаснала служебната нива малко по рано....ех..

Росен лъже
16.03.2011 17:22:31
0
0

Росен е пълен пумияр и лъжец. Точно той подстрекава циганите . Росен взима пари от едните цигани за да се разправя с другите. Бате Росен разрешава на циганите да крадат в съсъедните села и те го правят .

alex
20.03.2012 21:03:49
0
0

xitler behe po4nal blagorodno delo za sajalenie sveta sega progledva ka vo e iskal da naprevi evropa i e bedna fantaziata kakvo zna4i ciganin , e na fiurera hte stroite pametnici sled 10 godini i hte vi se iska 3 tia raix da go ima.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола