Шуменската община Никола Козлево е пълна с рекорди. Чудо е, че местните към 6400 души не са се сетили да кандидатстват за Гинес. Въпреки световната криза няма кой да им съперничи по безработица. Сега без препитание са 51%, но през лятото стигнаха рекордните 58%. Стотина души имат постоянна работа в Никола Козлево и другите 10 кметства, в цех за безалкохолни, мандра и свинекомплекс. Около 200 се издържат от социални програми.

Тук крак на политик рядко стъпва. Президентът Георги Първанов дошъл през 2006 г., а през 2009 г. преди изборите в близкото с. Вълнари се надпреварвали да докоснат Ахмед Доган. Сега хората са готови да споделят как се оцелява без пари, ако дойде управленец. С този призив ме посреща охранителят в единственото СОУ “Цанко Церковски” Бехчет Юсуф. Той е на 29 г., а има само 2 години трудов стаж. Изкарал курс по компютърна грамотност към Бюрото по труда и го взели да пази училището и да бие звънеца, казва директорът Катилиян Костадинов.

“Тук няма работа, всеки знае. Като ни писне, хващаме пътя към чужбина. Аз съм бил строител в Париж”, разказва Бехчет. Взема 240 лв., но скоро ще е без тях. Подал е документи за полицай и това му е надеждата. “Защо не им кажете да дойдат да ни видят онези горе”, настоява Бехчет. И не подозира, че перифразира елегията на Иван Вазов “Елате ни вижте”, сякаш писана за днешното Никола Козлево - потънало в мизерия и сняг, който лятото се сменя от прахоляк.

От “курсистите” на Бюрото по труда е и прислужникът Димитър, понесъл кашон с дърва. Училището е на печки. За да е топло на 348 деца, изгарят годишно 190 кубика. Е, в коридорите е студ, но навън е по-голям. Директорът се зарича скоро да има локално парно и нова дограма. Проектът е за 300 000 лв.

Сварваме първолаците в час по четене. Децата не се стесняват от директор и гост. Галя, Мелин, Мехмед се изреждат да четат стиховете:

“България е моята родина... Тя, като златна ябълка в градина...” След първия срок всички знаят да четат, някои сричат, но пък са краснописци, показва тетрадки учителката. Нито тя, нито директорът са чували, че политици говорят как турският език бил на почит в Никола Козлево. Преди седмица тази теза лансираха от ВМРО и дадоха Никола Козлево като пример как и кметът Турхан Каракаш не знаел български и срича.

За местните това звучи нелепо. Костадинов е категоричен, че нямат даже СИП по майчин език. Родители на роми и турчета настоявали да им се обръща специално внимание в часовете по български, за да ги приемат в университет. Половината от 40 абитуриенти успяват. В училището се говори само на български и рядко някой нарушава реда в междучасието. Учениците имат бели дъски, компютри. Директорът се радва, че американката Емили Хепър от Корпуса на мира ще остане още година. Лъчезарното момиче преподава 18 часа английски седмично. Вече говори български, знае и две турски думи - “Мерхаба” и “Насълсън”. Първото е като “хелоу”, а с второто те питат как си, обяснява Емили. Тя дава уроци и в читалище “Пробуда”. То е културната гордост на Никола Козлево с танцов състав, фолклорна група и клуб “Краезнание”. Към читалището работи и административен и социален център. Помагат на неграмотни да попълват документи. Седмина безработни извадили късмет да ги назначат. Надиме Галиб (42 г.) е сред тях и се вълнува като дете. Поне година няма да разчита на “социала” и на трудовата борса. Там 1446 души се редят всеки месец. “Като в нямо кино сме. Подписвам се и си тръгвам, работа няма”, казва строителният техник Стойчо Атанасов. Стефан Стоянов от опашката обмисля да иде в Португалия да бере ягоди за 40 евро на ден. Вдовицата Марийка Стефанова пък последно е имала постоянна работа преди 18 г. Сега разчита на децата в чужбина.

В бедно Никола Козлево знаят, че на помощи трудно се живее и вече правят лехите за тютюна. Заради неуредиците при изкупуването все повече фамилии залагат на тиквите. Деца и възрастни работят на полето лятото, за да има пари за зимата. Щом закъсат, магазинерът Веско Боянов дава хляб, мляко и салам на вересия. Но навътриш ли 100 лв. и той спира. От 1998 г. голямата му тетрадка все е пълна. Защото местните са все в криза.

Имат борчове и към лекаря д-р Евгений Кара. Чуди се да плаче ли, да се смее ли, като му кажат: “Докторе, излекувай ме за 5 лева”. Знае, че хората са бедни, но ги харесва, защото са дружелюбни. Бесарабският българин е научил и турски думи, за да общува бързо с най-възрастните пациенти, които трудно говорят. “На мен ми е приятно, езикът е богатство”, казва докторът. Канят го да работи във Франция и Англия, пак в трудни райони. Засега остава в Никола Козлево, защото напук на прогнозите той смята, че идват добри дни. На младия кмет Турхан Каракаш (ДПС) също му се работи и м.г. станало чудо. Привлякъл инвеститор, който осигурил 40 работни места и ще произвежда фина дървесина. Общината му дала земя за 25 г. за залесяване с фиданки. В центъра вече чакат градежа на магазин и офис на банка. Съветниците одобрили и 1 млн. лв. заем за 2 сватбени зали и за асфалт.

Отдавна в Никола Козлево не е актуална идеята за преименуването, която разбуни страстите преди година. “Истината е, че не сме по-различни от никоя българска община, само сме по-бедни. Затова гледаме да не изпуснем някоя програма за работни места”, казва зам.-кметицата Весиле Али.


лъвица
07.03.2011 18:33:06
0
0

Истината е, че РИО е пак изненадан ....защото и те не са в БГ....

лъвица
07.03.2011 18:34:04
0
0

РИО пак са изненадани.... и те не са в БГ.....

nikolai
27.02.2012 09:43:16
0
0

az sam izrasnal v tova selo ,bolno mi e 4e 4eta podobni fakti za nego to si behe edno bogato selo imahe si vsi4ko nov savet nova bolnica voenen zavod tekezese svinekompleks ,furajen zavod furna ,vsi4ko si,,imahmebqhme kato grad kade sa tezi nehta ,nqmagi kade da rabotqt horata ,nikade .emi seloto hte iz4ezne ,darjavata iz4ezva ,kakvo mojem nie da napravim........РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола