Рони Джеймс Дио, който бе повален на 16 май тази година от рак на стомаха, се завърна в българската столица на рока завинаги. От вчера неговата бронзова фигура ще си тежи на мястото в Каварна. Няколкостотин фенове на тежката музика отново облякоха музикалните си фланелки и отпътуваха към морето за откриването на първия паметник на певец у нас.

В парка на крайморския град върху 3-тонна скала се издига 250-килограмова статуя. Това е не просто скулптура на знаменит изпълнител, а монумент на желязната музика, с който бе сложено началото на Алеята на рока в Каварна. Така Дио, мъртъв от 5 месеца, занапред отново ще събира публика край морето.

Барабанистът на Heaven and Hell Саймън Райт и мениджърът на бандата Стив Минарди пристигнаха от Америка за откриването на статуята. Черния флаг смъкна Саймън под звуците на създадения преди дни “Химн за Дио” от Майк Трамп.

“Хора на Каварна, от името на Уенди, от името на групата ни, от името на цялото ни рок семейство искам да кажа “благодаря” за този паметник! Знам, че Дио ще бъде много поласкан от това, което сте направили в негова чест. Знам, че ще бъде горд от всички вас тук, в Каварна. Рони, както и на всички вас, ми липсва ужасно, спомням си за него всеки ден. Най-великият глас в рока и метъла вече не е сред нас, но знайте - неговата магия и музика никога няма да умрат. Концертите, които направихме в Каварна, бяха сред най-великите за нас, благодарение на вас, феновете.

Чест е за мен, че съм тук, благодаря на рокендрол кмета Цонко, на всички негови приятели и колеги, на скулптора Краси (б. а. - автори на творбата са Александър Петров и Красимир Кръстев) за прекрасната статуя”, каза Саймън Райт и завърши с “Наздраве!” на чист български.

Стив Минарди засне с видеокамера стотиците почитатели на Дио, за да покаже записа на съпругата на звездата - Уенди. “Да бъдем тук е голяма чест за нас и изключителна признателност към Рони. България и Каварна бяха любимо място за него. Горди сме от това, което сте направили за него!,” каза Минарди.

Цонко Цонев, кметът на Каварна и двигател на събитието, заяви: “Ако той ни гледа някъде от небето, искам да му кажа: Благодаря ти, Дио, за всичко, което направи за тази музика по целия свят!”
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола