Билети на все по-дръзки цени започнаха да предлагат родните музиканти. Вместо да се простират според кризата и да бъдат по-практични, нашите засрамиха чужденците. Български изпълнители вече печатат пропуски до 80, 90, 100 лева! Стартовите нива са на 20 лева, но за места далеч от сцената и близо до покрива на НДК. Най-смели в есенно-зимния концертен сезон излязоха ФСБ, която подготвя турне в края на годината и от месеци наред се опитва да продава билети от 30, 50 и дори 90 лева.

Първа в дълбокото скочи Лили Иванова. Примата се престраши да пробва пазара миналата година с талони от 40 до 150 лева. Търговският й нюх излезе безпогрешен, билетите свършиха като топъл хляб. Това окуражи Иванова и тя повтори концерта. Но тази есен Лили ще изневери на феновете, спестяващи за поредното й шоу в НДК. Според мениджъра й Иван Салчев първата ни попдама няма достатъчно нова продукция, която да представи на публиката.

В зала 1 на НДК се задават концерти на други естрададжии. В октомврийския афиш за вниманието на публиката се конкурират разнородни звезди от местен и световен калибър група “Сигнал”, Развигор Попов, Джон Лорд, кралете на класическата китара “Лос Ромерос”, китайското чудо “My Dream”, Хърби Хенкок, Хулио Иглесиас... Навалицата е като през юни и юли. Е, звездите не се надяват на толкова много публика, затова и салоните, които наемат, са по-малки и даже камерни.

Знаменитият клавирист на “Дийп Пърпъл” Джон Лордще повтори в София миналогодишния си спектакъл от Пловдив. 3600 столичани ще чуят на 30 октомври Лорда на пианото в компанията на бенд и симфоничен оркестър. За звезда като него билетите са повече от прилични - от 30 до 80 лева. Очевидци от миналата година уверяват, че всяка стотинка си струва, за да чуете величествените акорди на “Solgier of Fortune”.

В същите рамки са билетите и за друг неординерен гост, който ще ни сполети преди Джон Лорд през октомври - джазменът Хърби Хенкок. Американецът, който има колекция от 12 награди “Грами” и един “Оскар”, ще се “разходи” за около два часа по клавишите в НДК.

Рокът по нашите ширини вирее добре само в сезона на жегите, но за феновете на фланелките в черно са останали две събития през октомври. Обикаляйки за “сбогом” света, германските рок мелодици “Скорпиънс”ще се отбият и в София. Деветооктомврийското шоу на групата на стадион “Академик” до хотел “Плиска” и БАН, чака зрители с билети от 70 до 150 лева. Преди седмица на касите се появиха нови доста забавни пропуски - в комбинация с нощувка в столичен хотел. Цените са от 130 лева за фен в единична стая до 334 лева за двама във ВИП зоната на стадиона, плюс нощувка на “двойката”.

“Спане” планират само за WASPорганизаторите на гастрола им на 27 октомври в столичната зала “Фестивална”. Американските метални “оси” (wasp на англ. е оса) ще жилят българските си фенове за пети път! Ще ни излезе направо евтино - пропуските струват от 35 до 50 лева.

Прилични цени предлага и прочутият ни цигулар Васко Василевза спектакъла в чест на 40-годишния си рожден ден в НДК. На 20 октомври ще го видим и чуем в комбина с популярния по цял свят испански “музикален катун” - група “Чамбао”. А пропуските са от 20 до 60 лева.

В същите граници билети за шоу в НДК през ноември предлага и Кичка Бодурова. Развигор Попов планираюбилеен концертна 26 октомври, като е предвидил пропуски за всеки джоб от 5 до 50 лева. За концерта на “Сигнал”(28 октомври), за шоуто в памет на Мария Нейкова(23 ноември), за “Коледни звезди”на Искра Радева (15 декември) и за коледния Веселин Маринов(17 декември)цени все още не са обявени.

Таванът от 300 лв. (плюс още 300 лв. за някои) за билет за Мадона настадион “Васил Левски” през 2009 г. все още е в зоната на научната фантастика за по-отраканите ни звезди. Но и с каква уста да поискаш подобни суми от зрителите, когато си лесно достъпен за публиката и в нощните клубове?!

Пеещите ни сънародници се мерят с чужденците, без да си правят сметката според възможностите на родната публика. Когато правят шоу в България, а и навсякъде по света, звездите от големия бизнес пускат билети в широк ценови диапазон, за да бъдат достъпни и за по-неплатежоспособните си почитатели.

Кризата наплаши много от спонсорите в популярната музика и ги отказа от веселбите. За радост на феновете има компании, които превръщат корпоративни празници в масови тържества на открито. На 29 септември М-Тел кани безплатно всички фенове на МТV културата на концерт на Енрике Иглесиас, “Шугабейбс”и диджей Соник. Парти арената е 25 декара, намира се зад музея “Земята и хората” в София.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола