До България стигат горива от „Ислямска държава“ и се продават по наши бензиностанции. Такъв сигнал дошъл от партньорските служби до нашите, съобщи за „Труд“ сигурен източник от митниците. Заради сигнала е хайката по колонките с гориво, която продържава вече пети ден. Вчера от ГДБОП и от ДАНС уточниха, че спецпроверките се провеждат в София и още 15 области в страната и обхваща над 50 търговски обекта, но отказаха да коментират версията за канала от ИДИЛ.

В нейно потвърждение са сателитни снимки на Русия и САЩ. По засечената схема дизелът и бензинът се докарвал у нас с танкери до пристанищата във Варна и Бургас. По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС. Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. Смята се, че там се товарят горивата, придобити от алъш-вериш между търговци от южната ни съседка и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.

Контрабандните петролни продукти били с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии. Отклоненията от евронормите за бензина били 20-40%, а за дизела - 35-70%. Това било сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с документи за „изсветляване” на товара.

В разследване журналистката Валя Ахчиева от БНТ показа склад във Варна, в който турски танкер разтоварва дизел. Преди да ходи до Гърция, той престоял в турското пристанище Самсун.

„В парламента показах албуми от 8 пристанища с кораби, заснети в реално време, как разтоварват горива без контрол - заяви депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро. - Големият проблем е, че в Турция влиза нефт от ИДИЛ. Ако се окаже, че са препродавали тези горива на нас и ние безконтролно сме ги вкарвали в България, проблемът ще е още по-голям“, категоричен бе Ревизоро.

Собственици на бензиностанция в нарушение: Натопени сме

9500 литра контрабандно дизелово гориво е открито в резервоар в бензиностанция "Мусчо" в Асеновград, съобщи зам.-шефът на ОДМВР-Пловдив Георги Георгиев. Тя е собственост на родителите на бившия футболист на "Ботев" (Пд), ЦСКА и "Етър" Дормушали Саидходжа. Вчера в бензиностанцията проверката продължаваше, видя екип на „Труд“. "Жертва сме на поръчка на конкуренти, и то от най-високо място. На същите цени като нас продават още 3 бензиностанции в радиус от 1 км, но проверяват точно нас. Срокът за счетоводното приключване на годината е 31 март. Тогава ще стане ясно, че за контрабандно гориво и дума не може да става", твърди Дормушали Саидходжа.


солотюрк
29.02.2016 21:53:16
-22
11

Опа, я да видим кой търгува с ИД ? Уж Ердоган търгуваше с ИД, а се оказа май Путин?! И поръчката е българска и за по-евтино с нает турски танкер. Лека полека ще се изясни всичко около Сирия. Ясно защо са там рашъните ! Далавери въртят с Асадчо !

п.йорданов
29.02.2016 22:19:54
-12
16

"солотюрк" , откъде си го измисли това? Чети по-внимателно! И преосмисли редът, в който пише: "потвърждение (за канала от ИДИЛ). са сателитни снимки на Русия и САЩ" !

blockbuster
01.03.2016 00:01:43
-9
1

Труд. Защо не пишете за падналият руски изстребител Су 25 при Ставропол ? Нито думичка за това ?!

skorpio
01.03.2016 06:40:54
0
1

Четиво за прости хора като Солташака и Блъснатия от някакъв блог.Всичко идва от българската петролна мафия, която получи жесток удар от Марешки и други безиностанции.Знам за две бензиностанции ,които ги скъсаха от проверки от няколко години насам, понеже продават на ниски цени и имат голям оборот.И нищо.Всичко си е точно.Качество ,количество и реални доставчици.Става въпрос за двете бензиностанции след тунелите към Ботевград.Ама който пътува натам знае кои големи вериги са около тях и им пречат.Та мислете господа.

nqmazna`enie
01.03.2016 07:41:43
-2
2

Скорпи, защо пак с такава омраза към истината? "Бъстнатия от някакъв блок" е абсолютно прав, и ако ти си мъж на място би следвало да се извиниш и виновно да замълчиш: http://regnum.ru/news/accidents/2088933.html Когато се казват и положителните и отрицателните неща - това е информация. Когато само се славослави си е пропаганда. То нямаше ден, преди десетина дни, да не цъфне някоя статия - колко велика военна сила е Русия. Знаем го бре, хора! Ама с това може да плашите гаргите, защото в следващата световна война корабите, танковете и самолетите ще играят точно толкова "велика" роля, колкото конете през Втората световна. Освен това не се ли сещате, че си имаме поговорка за военната мощ на Русия - НА ГОЛ ТУМБАК - ЧИФТЕ ПИЩОВИ. А се оказва, че и техните самолети падат... Явно не са с по два чифта топки и няма защо толкова да се бият в гърдите! Колкото до Марешки - без гръб няма как да се репчи. Помислете и върху това!

skorpio
01.03.2016 08:41:36
-2
1

С цялото си уважение към теб започвам да си мисля, че има нещо сбъркано в теб което се мъчиш да вменяваш на други хора.В статията пише за горива и аз споделям нещо което знам и мисля че е от полза .Веригите за които говоря са на ШЕЛ и Лукойл.Те газят и предизвикват проверки на тези бензиностанции.А ти ми говориш за Русия и Блъснатия.Ни в клин ни в ръкав.И да знаеш веднъж завинаги, аз като пиша нещо, си пиша от този ник и не ми приписвай други коментари.Нито ме е страх ,нито се опитвам като някои да се представям с много никове за да формирам мнение.А като ти е мил ташака и блъснатия си се вземете и коментирайте в анадолската преса руските си проблеми.Не ме интересувате.

nqmazna`enie
01.03.2016 13:12:29
-1
1

:) Не с лошото! Само България ми е мила и истината. Но не в този ред! Това, че подкрепям блокбъстъра в случая е само защото е прав, а ти се подиграваш с ника му. Не, че и аз не го правя понякога, но не и когато човек изказва ДОКАЗАНО права теза, както сега. Блокбъстъра казва две неща - първото е, че има паднал руски самолет, а второто - че в Труд пишат само за "големите" военни успехи на Русия. Кое от тях е лъжа, за да бъде оправдана агресията ти /солоташака не съм го и споменал, за да ми го натрапваш/? Честита ти Баба Марта! Жив и здрав да си и цялата ти фамилия!!!

contra4
01.03.2016 19:38:46
-1
0

Ама и гърците си ги бива - да пазят морето от турските каналджии не могат, не искаха да сътрудничат с турците, ама да приемат първо на тяхна територия краденото, могат, че после и към нас да го препращат!! А нашите контролни органи да не спят, защото ония от ЕС само това чакат, как да ни спретнат сега и едни хуууубави санкции, и дотук сме! Мамка им и лакомии, тцтц, че и не признават - все другите са им виновни на бг-турците - сега да им направят един хубав процес и право в Турция да ги изселят! Намерили къде да продават гадовете от ИД! Имаме ли ние секретни служби или не? Ние да не сме сме им частна държава на турчулята???РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола