“Върнах се от почивка от Гърция. Забелязах обаче, че са ми се появили нови бенки. Възможно ли е да е виновно слънцето? То уголемява ли старите? А как се премахват, без да има риск за рак на кожата?

Това написа читателката Красимира Томова от София на електронната поща на вестника. За да й помогнем, се свързахме със специалист (виж по-долу). Уважаеми читатели, ако имате подобни проблеми и искате да ви консултира водещ лекар, пишете ни на @поща: zdrave@trud.bg или се обадете на телефон 02/ 92 14 190.

Д-р Весел Кантарджиев работи в сектора по дерматохирургия в Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия. Има 6-годишен стаж като дерматолог.

Бенките са доброкачествени образувания, които представляват струпване на меланоцитни клетки (клетки заредени с пигмент). Те се делят на такива по рождение и придобити.

Една от най-честите причини за появата на нови бенки е прекомерното излагане на слънце или солариум. Те се появяват и вследствие на химични и физически изгаряния, при постоянно триене на кожата например във впити дрехи или бельо и др.

Тъй като вече сме в началото на летния сезон, пациенти с бенки често питат колко време да стоят на плажа? Това зависи от броя, големината и характеристиката на тези образувания. За някои хора с т. нар. ирландски тип кожа, с много бенки, е абсолютно забранено да се излагат на слънце или да посещават солариум. Същото важи и за хора с подчертано светла кожа и коса.

Изключително важно е да се знае, че някои бенки са маркер за риск от развитие на меланома (рак на кожата). Тези, на които трябва веднага да обърнете внимание и да отидете при специалист са: асиметричните (ако формата им не е правилна), чиито “краища” са неравномерни и назъбени, когато цветът им е между тъмнокафяв и черен. Други са неравномерно пигментирани (в единия си край примерно са тъмнокафяви, а в другия - катраненочерни). Рискови са и бенките, чийто диаметър е над 0,5 см.

Опасните бенки се откриват след преглед при специалист. Ако той прецени, че трябва да се премахнат, това става с минихирургична интервенция (изрязване). Това е най-безопасният и безвреден начин за отстраняване на бенка. Извършва се след поставяне на местна упойка. Най-важното в мига, в който се отстрани бенката, е да се изследва хистологично. Резултатите показват какъв е видът и дали е премахната изцяло.

Ако бенката е съвсем обикновена, това е достатъчно лечение. Но ако се окаже меланома, се пристъпва към по-обширна операция. Изрязва се участък с диаметър около 1 см извън вече премахното образувание. Оттук нататък лечението освен от дерматолог се поема и от онколог.

За премахване на бенки лазер се ползва само в строто ограничен брой случаи, когато те са много малки и повърхностни.

Ето няколко клиники по дерматология на разположение на хора с бенки:

София

Клиниката по кожни болести в университетската Александровска болница, Клиниката по дерматология във Военномедицинска академия, дерматолози работят и в частните болници “Доверие”, “Торакс”, “Токуда” и др.

Пловдив

Кожно-венерическият диспансер и кожната клиника на университетската болница “Св. Георги”.

Стара Загора

На разположение е кожно-венерическият диспансер, както и 9-те частни кабинета, чиито адреси и телефони са обявени в местните медии. Особено добре оборудван с IPL и друга съвременна апаратура е големият дерматологичен център “Леге артис”.

Русе

При дерматологични проблеми русенци могат да потърсят медицинска помощ или консултации в Областния диспансер за кожно-венерически заболявания при д-р Евдокия Николова, д-р Елка Андреева, д-р Марийка Мишева, д-р Павлина Бешева или д-р Румяна Касърова. Д-р Мишева приема и в ДКЦ 2. В Транспортен ДКЦ работи д-р Зоя Боянова. За естетична дерматология и медицинска козметика д-р Лилия Грозева приема в частния си кабинет.

Смолян

Специалистите в града: д-р Румяна Иванова от централната поликлиника, д-р Яна Данчева, д-р Севдалина Хаджиева-Царева, д-р Мариана Георгиева, която основно работи в Мадан, а в Смолян се помещава в сградата на стоматологията, д-р Златка Касапова от “Медицински център 1 - Девин.

Ако кърви - да се махне!

Ето какво каза още дерматологът д-р Кантарджиев:

- Излагайте се на слънцето между 8 и 11 ч и след 17. Ако сте дълго време на плажа, то се мажете с фотозащитните кремове през 2 часа, както и след всяко излизане от морската вода.

- В дерматологичните клиники в Западна Европа рисковите пациенти са картотекирани. В медицинския архив всеки един от тях има “досие”, в което се съдържат специални снимки на бенките им, направени през 6-месечен период. Целта е, ако бенката претърпи промяна (нарасне или потъмнее), то това е индикация за наложителна хирургична интервенция.

- Ако бенката кърви или се възпалява (зачервява или подува), това също е сигнал за премахването.

- И най-важното, не се опитвайте да си помогнете сами, търсете специализирана помощ от дерматолог.


dermatol
23.06.2010 17:08:09
0
0

Kolko melanoma i kolko newusa e operiral do sega tozi specialist ot woenna bolnica? Bih wi preporachal da se dopitwate do specilaisti s pone 1200 operacii na godina- minimum.... Kakwa mu e disertaciata, ako waobshte ima takawa? Specializiral li e niakade i kade?

Iwo Prokopiev
28.06.2010 16:25:42
0
0

Koe e tova mlekopitaeshto Vesl Katardjiev? Pitaite Stoimenov ot Aleksandrovska bolnica....toi e opiten dermatolog

olivia
05.08.2010 10:34:00
0
0

Our company ,BEIJING NUBWAY S&T DEVELOPMENT CO.,LTDwas established in 2003.We are specialzing in the manufacture and exporting of beauty equipment for the skin improvement and skin disease treatment . For example,Nd-yag Laser,Ultrasonic Fat Burning System,Ultrapulse Fractional CO2 laser,IPL System,CO2Laser, ,RF,Skin Analyzer System,LED Skin Care Systemand so on NowIPL System and Skin Analyzer System is our promotion product now. If you want to find more products, please visitWWW.NUBWAY.COM,Now we are promoting Skin Analyser System for testing and analyzing Skin, also Microwave Fat Burning Machine and Fractional Laser System is our promotion now

Р?СЂР°
03.12.2010 22:56:47
0
0

Iwo - mnogo grubo izkazvane. Az ne prochetoh neshto, koeto da e samnitelno ili neviarno, spored men vsichko, koeto e napisano e taka.

Петя
13.06.2011 20:15:15
0
0

Хора за вас кирилица няма ли? При има бум на бенки след IPL. Жалко, че никой не ме предупреди, че е възможно.

Татяна
07.11.2012 11:25:17
0
0

Благодаря за статията. Помогна ми да взема на решение как да отстраня проблем с бенка при мен.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола