Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомагани по нова схема, която вече е нотифицирана от Брюксел. По нея за реколта 2010 са заявени 160 млн. лева, обясни за “Труд” зам.-министър Цветан Димитров.

Фонд “Тютюн” повече няма да раздава премии, както е записано в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Законът не е променен, нито е отменен, но на практика не се спазва. Очаква се през май да се приеме нов текст.

Земеделските стопани ще бъдат подпомагани по схемата за единно плащане на площ. Затова сега основното задължение на тютюнджиите е да се регистрират като земеделски производители, за да получат право на помощ по линия на преките плащания.

Помощта ще се пресмята според обема на произведения, изкупен и премиран тютюн през периода 2007- 2009 г. или през която и да е година от посочените три.

Парите за подпомагане ще се изплащат на килограм тютюн. Количеството му ще се пресмята като средногодишно за посочения период ( за първа, втора и трета класа, отделно - за всяка група сортове). За всяка сортова група ще се изчисли средноаритметичното количество в килограми, за което е подпомаган съответният стопанин. Ако някой не е отглеждал тютюн през посочените три години, а е произвеждал само през една или две от тях, помощта за него ще се пресмята върху съответното производство.

Задължение на фонд “Тютюн” е да определи за всеки стопанин количеството тютюн, което ще се подпомага. Ако производителят пожелае, фондът е задължен да му даде удостоверение за референтното количество, за което ще получи помощ. Това обаче не е задължително условие, за да може един производител да кандидатства по схемата за единно плащане на площ, обясни зам.-министърът. Тютюнопроизводителите подават заявление за участие в схемата и без да посочват количеството тютюн за подпомагане. Данните ще се прехвърлят от фонд “Тютюн” в Разплащателна агенция.

За пръв път тютюневите семена ще се продават не от фонд “Тютюн”, а от Селскостопанската академия и ще се плащат от самите производители, обясни Димитров.


Engin
12.05.2011 22:08:18
0
0

koga ste se izplatqt sopsidiite za tyutyuna

hasan
22.03.2012 16:28:04
0
0

koga ste se izplatqt sopsidiiteРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола