Със строителният бос Димитър Барбуков разговаря Анна ЗАРКОВА

- Г-н Барбуков, 80 семейства от живеещите в построените от вас 10 блока на ЖСК "Български художник" ще останат, изглежда, бездомни. Някои са вече изхвърлени на улицата посред зима. Как ще коментирате?

- Въпреки че от 1997 г. не съм във фирмата, която стана известна с моето име, аз никога не съм преставал да мисля за тия хора. Те търпят една голяма несправедливост. С нея през 1996-1997 г. се занимаваха всички медии, но истината беше изопачена. Твърдеше се, че "мръсните капиталисти" в мое лице са виновни за всичко, т.е. че аз съм измамил хората. А то няма нищо такова. Аз самият съм жертва на измамници, както и тези 80 семейства, които са натискани да се изселят.

- Кои са измамниците според вас? За мен едно е ясно: горките хора от 15 години живеят в тия злополучни апартаменти, които са платили на 100%, а сега са принудени да водят за тях дела и ги губят на последна инстанция.

- Тези дела се водят между ЖСК "Български художник" и хората, които това ЖСК иска да изсели от блоковете. Мен никой не ме съди, няма за какво. През 1991 г. аз най-почтено подписах договор с въпросното ЖСК. С него се задължих да построя 10 блока с над 120 апартамента - от които 68 за член-кооператорите и 7 за обществени нужди. А те се задължиха да ми дадат 50 апартамента, за да им излязат без пари техните. Аз започнах да строя на базата на разрешението за строеж. Договорихме се те до 10 дни да ми покажат документи, че имат право на строеж. Зачаках да ми ги дадат - днес, утре и така 3 години. После разбрах: те са ме заблудили, че са собственици на земята. Те са съсобственици с общината и държат по-малкия дял. Тъй или инак до 1994 г. аз вдигнах сградата с парите на моите клиенти и с кредити, които теглих. И очаквах те да ми кажат: "Благодарим, твоите клиенти сега ги правим член-кооператори." Вместо това те развалиха договора с мен и тръгнаха по пресата да тръбят "Барбуков е мошеник!"

- Това е може би защото вие сте им поискали още пари.

- Пари ли? Член-кооператорите не са дали за апартаментите и стотинка. Млад бях и се излъгах тогава, сега ме е яд. Документи за собственост - само това поисках от тях. Не го получих. Оказа се, че те едва през 2000 г. са почнали процедура за делба с общината. Подписвайки договор с мен като собственици на земята, те са извършили измама. Те са мошениците, а не аз. Те не са собственици и до днес. Имаха лоби в стария общински съвет и той реши да им даде да си купят земята. Те обаче пари не дават и кметът (тогава) Бойко Борисов нареди да се направи делба. Докато вървеше тази процедура, се оказа, че общината дължи пари на един човек и му предлага вместо тях тая земя. И той я купи преди няколко месеца. Аз спечелих всички дела срещу тях. Доказах, че съм изпълнил задълженията си по договора, а те не са. Сега тормозят моите клиенти. Като собственици на 40% правят разни преразпределения на апартаменти - и на тия, в които хората 15 г. живеят и са ги придобили по давност, ако не другояче. Пишат ги на името на различни хора и те претендират в съда, че са техни. Разчитат, че моето име, което очерниха, работи в съда срещу мен.

- И сам разбирате, че името Барбуков стана символ на непочтеност в строителния бизнес. По едно време срещу вас се водеха около 50 дела, май.

- 50 пъти са ме викали в прокуратурата. Имаше много дела срещу мен, които после обединиха в едно и то беше прекратено по липса на данни, че съм извършил престъпление. Вижте постановлението от 2001 г. Обвиненията срещу мен бяха какви ли не - за измама, за фалшиви документи... Но забележете - всичките тия обвинения и дела бяха хвърлени срещу мен от управата на въпросното ЖСК. В годините след това аз съм построил около 10 000 апартамента и нито един - ама нито един! - клиент не се е оплакал от мен. Мое дело са великолепни сгради - на "Костински водопад", на бул. "България", комплексът "Дъга" до "София прес". Извън тия 10 блока на ЖСК "Български художник" аз не съм имал никакви съдебни неприятности. Но аз заведох дело за измама срещу това ЖСК и съдът се произнесе, че те са измамници, не аз.

- Вие сте доказали в съда, че художниците са измамници, правилно ли разбрах?

- Какви художници? В това ЖСК художниците са един или двама. Те май не подозират за номерата, с които почтени хора се изхвърлят на улицата. Тия номера ги правят 7-8 души, които се крият между останалите в списъка на ЖСК-то.

- А вие не се ли скрихте от клиентите през 1997 г., като продадохте фирмата "Барбуков" на г-н Зографски, Бог да го прости?

- Не. Беше криза през 1997 г. Аз бях теглил кредити за тия прословути 10 блока. Заради тях понесох силен медиен удар, който можеше да ме фалира. Реших, че е по-добре да имам 10% от силна фирма, отколкото 100% от бездействаща.

- Днес вие пак сте собственик на строителна фирма ( "Аспекти" - б.а.) , а жена ви стана бизнесдама на 2008 г. Провървя ви, нали?

- Провървя ни, защото не спираме да се трудим. Греши, който мисли, че лансирам жена си, за да се крия зад нея. Тя натрупа много знания в строителния бизнес. Икономист е и аз твърдя, че в момента е в състояние да ръководи сериозна държавна структура даже.

Строим с нея здраво, от липса на клиенти не можем да се оплачем. Благодарим на тия, които ни се довериха и тогава, когато ни тежеше незаслужената лоша слава. Те не съжаляват. На нас неприятностите ни висят като обица на ухото и сме извънредно точни - и с качество, и с цена. Въпреки кризата продаваме по 5-6 апартамента месечно. Наша гордост е сега блок "Анастасия" на бул. "България" - 8-етажен, с 1 вход и луксозно фоайе като 5-звезден хотел. Вече е разпродаден, аз нямам тайни. Да, имаме бентли за 230 000 евро. Преди 3 месеца направиха проверка и се оказа, че сме си спечелили с честен труд парите за него, плащаме си данъците и всичко ни е наред. Но какво ли не говорят хората...

- Говори се, че бизнесменът Николай Банев ви подарил червено ферари, а вие сте му върнали жеста, дарявайки яхта на сватбата му. Обаче се оказало, че ферарито било дефектно и Банев ви го дал, за да се отърве от него. И сте се скарали. Интересно...

- Но да ви кажа точно как е. Аз подарих скромна яхта на Банев, защото му бях кум. После той ми подари ферарито, за да ми върне жеста като кумец вероятно. Ферарито върви без грешка. Само крушка и гума са му сменявани. Ние с Банев не сме се карали, в отлични приятелски отношения сме. Общ бизнес нямаме поначало. Аз по правило с приятели бизнес не правя.

- А вярно ли е, че сте обзавели дома си във Виена с диван, който струвал колкото двустаен апартамент? Бил със златни нишки, от Италия...

- Диванът е хубав, вярно. Той е на италианската фирма "Джъмбо", взел съм го с посредничеството на българската фирма "Стол". Не е евтин, но цената му не е чак като на двустаен, а и няма в него злато. Изобщо моето пребиваване във Виена твърде много се украсява.

- Казват, че повечето от времето си прекарвате във Виена.

- Не е така. Аз не мога да отсъствам повече от седмица от работа. Имаме добър екип във фирмата още от времето, когато офисите ни бяха в блоковете на художниците.

Но и без мен не може. Само жена ми си позволява да остава малко повече в Австрия, защото там са децата ни. Голямата ( Десислава, 14 г.) ходи там на училище, а малката ( Анастасия, 5 г. ) - на детска градина. Ще бъда искрен с вас - домът ми в България е малко над стандарта, който нормалният българин може да си позволи, но на мен ми е тъжно, когато се прибирам и съм сам в него вечер.

- Ами защо държите децата си далече?

- По принуда. Тук децата ми трябва да ходят с охрана. Когато един ден дъщеря ми ме попита: "Татко, аз каква съм, та не мога да бъда сама?", реших да я изпратя в Австрия. Както и сестра й. Знам, че Виена си е за виенчаните, но какво да правя?. Може би вие не знаете, обаче през 1996 г. отвлякоха сина ми, както си вървеше по улицата.

Тогава отидох при Николай Добрев, бог да го прости, без да го познавам. Той беше министър на вътрешните работи. Прие ме. Само едно ми каза: "Не търси разни мутри, ще ти вземат парите, а после пак може да го убият." След като беше отвлечен тогава, синът ми беше отведен в Унгария. Предварително му бяха уредили паспорта - отлична организация! Обадиха ми се да занеса 2 милиона там. Какъв ужас преживях! Бях го прежалил. Говореха ми на руски и аз си казах: от руската мафия няма откачане!

Два дни стоях в полицията, разговорите ми с похитителите се контролираха. По едно време аз се обяснявах нещо с един и той се изпусна, вика: "Разбира се". Бинго. Значи са нашенци, само се правят на руснаци! Една вечер един от полицаите ми каза: "Г-н Барбуков, чакайте довечера сина си. Тръгвам за Унгария." Не ме питайте как изкарах вечерта, през която синът ми не се прибра. Но в крайна сметка го освободиха при съвместна операция на нашата НСБОП и тамошната полиция. Държали го в апартамент с бронирана врата - толкова здрава, че не се решавали да я взривят, за да не разбият блока. Български мафиоти били, засекли ги по момичето, което носело храна на сина ми. Добромир ми разказа развълнувано: "Полицаите влязоха като нинджи!" Бяхме благодарни. Заловиха и тримата похитители. И какво стана, познайте?

- Пуснали са ги под гаранция.

- Познахте. Делото се проточи с години. Аз бях с по-тежка мярка за неотклонение от бандитите, защото ходех най-редовно по съдебни заседания, а те си бяха на свобода. Изнервих се и казах на магистратите: "Извинявайте, ама аз моята присъда съм я произнесъл над тия хора, тя не може да бъде оправдателна. Дайте да подпиша някаква декларация защо непрекъснато ме разкарвате?"

- И какво стана със злодеите накрая?

- Бог се погрижи да ги накаже. Единият се напил, катастрофирал в едно дърво и загинал. Другият решил да бяга от затвора, където го прибрали за други престъпления. Докато тичал, паднал от стена и се пребил. Само третият остана жив. Не знам осъдиха ли го, престанах да се интересувам. А с полицаите от НСБОП знаете ли какво стана?

- Нямам представа.

- Като дойдоха сините на власт през 1997 г., направиха чистка и ги уволниха. Те ме посетиха, викат: "Изгониха ни, г-н Барбуков." Отговорих им: "С друго не мога да ви помогна, но ще ви дам по едно двустайно жилище на строителни цени." И им дадох почти без пари по един апартамент и на тримата. Само че единият е в блоковете на художниците. Дано не го изгонят.

- А синът ви сега къде е, навярно във Виена?

- Не, той е при мен във фирмата - един от най-добрите ми техници. Ходи сам и аз все му повтарям: пази се! Мен самият непрекъснато ме следва бодигард, а ненавиждам това. Не го понасям! Както и да е. Работим с Добромир, строим.

- Какво ще стане с цените на жилищата в кризата?

-Пазарът се е заковал сега на 800-900 евро/ кв. м в добрите райони на София, а на топместата - около 2000 евро. Мисля, че скоро цените на жилищата в столицата ще почнат по малко да се покачват, ще гонят европейските. Банките са малко скептични сега да кредитират както купувачи, така и строителни фирми, но вече се отпускат. Знам го, защото разговарям за кредит с банка, на която съм редовен клиент.


Борисов
02.02.2010 21:31:21
0
0

Някои от тези 80 нещастни семейства вече съдят Барбуков. Сред тези, които го съдят е и една известна дама - зам. кмет, която е също потърпевша от списъка на 80-те семейства. И художниците и тези обречени нещастници, на които всички съчувстваме са жертва на този господин Барбуков, който нека да не се отъждествява с термина "капиталисти". Имаме си работа с един прост мошенник, близък до Първанов, медиите и старите кадри на ДС. В което няма нищо лошо.

mihailov
02.02.2010 21:52:30
0
0

Е, госпожа Заркова, въобще не сте коресктна. В ЖСК "Български художник" фигурират 140 художници, някои от които не могат да си влязат в апартаментите, поради това, че дълбокоуважаемият от Вас г-н Барбуков ги е препродал на други хора. Преди 2-3 месеца ЖСК-то направи и пресконференция, но никой от в-к "Труд" тогава не си направи труда да присъства на нея. Аз съм художник от това ЖСК. Тези 80 онеправдани семейства са наши приятели. В момента те наистина се намират в много тежко състояние. И те и ние сме жертва на този Барбуков.

Историята помни...
02.02.2010 22:22:16
0
0

Заркова, Заркова, и тебе къзъм вече вятър те вее на бял кон! Щом за Димитър Барбуков – някогашният служебен шофьор от село Пиргово, Русенско на другаря Ангел Бобоков - Окръжен секретар на Българската комунистическа партия в гр.Русе, започна лъжи да сътворяваш, значи съвсем сте я окъсали във в-к „Труд”!

Историята помни...II
02.02.2010 22:26:48
0
0

Апропо – случайно да ви говори нещо името Атанас и Пламен Ангелови БОБОКОВИ – скромни бизнесмени, собственици на „Приста Ойл” - българска компания със седалище в Русе, която произвежда над 150 вида моторни и индустриални масла. Дейността ѝ включва също търговия с, транспорт и съхранение на масла, почистване на замърсявания с нефтопродукти, производство и рециклиране на акумулаторни батерии.

Историята помни...
02.02.2010 22:29:31
0
0

Фамилиите Барбукови и Бобокови случайно или не от столетия няселяват село покрай брега на река Дунав, наречено Пиргово, област Русе!

обиден
02.02.2010 22:52:03
0
0

Фактите трябва да се проверяват. Г-жа Заркова, (-2) за българската журналистика. Нека утре да чуем и гласа на художниците. Иначе статийката прилича на поръчкова. А дали не е държавна поръчка за дескридитиране на съдебната система, каквито опити има напоследък. Но нека да чуем и гласа на художниците!

Димитър
02.02.2010 23:47:57
0
0

НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ! ЩЕ ТИ ДОЙДЕ РЕДА. ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА

Христов
03.02.2010 00:51:43
0
0

Ако Барбуков е мошеник защо ЖСК го е наело, а не са си строили по стопански начин както всички ЖСК-та по тов време.Явно е имало някаква далавера. И двете страни са се надлъгвали , а са пострадали нищо не подозиращи хора.Нека ЖСК и Барбуков да си оправят бакиите а да не обвиняват журналистите или съдиите

скромно мнение
03.02.2010 12:32:44
0
0

А г-н Барбуков се разхожда с бентлито си и докога. Може би до тогава, когато прочетем любимата фраза на журналистите „Ако беше в затвора, ако имаше правосъдие, убитият щеше да бъде жив”

скромно мнение
03.02.2010 12:34:44
0
0

После се появиха и други негови строежи, които също имаха печална слава. Бях активен журналист по това време и си спомням писанията по вестниците. Барбуков не завърши строежа си. Предаде го във фаза груб строеж и напусна обекта си. Тези от художниците, които можаха да завършат апартаментите си със собствени средства, започнаха да ги обитават, а другите Барбуков ги продаде, на цени кой колкото даде и с обещанието, че някой ден ще им даде документ за собственост. Да но тези апартаменти се оказаха, собственост на художниците – редовни членове на ЖСК, които също са си платили за тях и след години съдебни разправии дойде времето да имат възможността да получат апартаментите си.1 2 3

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола