Над 3900 българи всяка година разбират, че са застигнати от тежката диагноза рак на дебелото черво (или т. нар. колоректален карцином). По-страшното обаче е, че те научават за болестта си в много късен стадий.

Симптомите за този вид карцином са много. Но като “червена лампичка” за пациента трябва да са: дискомфортът след хранене, подуване на стомаха или определено място на болка в корема, промяна в честотата и консистенцията на изхожданията. Както и добавяне на кръв и слуз към тях. Ето в този случай болният веднага трябва да отиде на преглед, категорична е доц. Галина Куртева от Специализираната болница за активно лечение по онкология в София (виж интервю със специалистката по-долу). И добави, че други сигнали са: силната умора без установена причина и анемията.

Проучване, проведено от Обединената европейска федерация по гастроентерология през 2003 г., показва, че европейци се въздържат да споделят с лекарите проблемите с червата си (така са отговорили например 91 % от хората във Финландия, 84 на сто - във Великобритания, 81 на сто - Полша, 81% и др.). Може би това е едно от обясненията за късното откриване на диагнозата.

Точната причина за появата на рак на дебелото черво все още е неизвестна. Но има рискови фактори, които водят до заболяването. Те са:

Фамилна обремененост - Колоректалният рак може да засегне хора, които са имали роднини с това заболяване. Затова около 5% от случаите се обясняват с генетичната предразположеност.

Възраст - Ракът на дебелото черво атакува еднакво, както мъже, така и жени. Най-голяма част от пациентите са над 50-годишна възраст, но може да се разболеят и по-млади хора.

Предходни заболявания - Пациенти с отстранени полипи на червото са в по-голям риск от развитие на колоректален рак.

Възпалителни заболявания на червата - Хора с улцерозен колит или болест на Крон също са в опасност.

Затлъстяване - Клиничните доказателства показват, че има пряка връзка между излишните килограми и страшното заболяване.

Диета и начин на живот - Хранене, бедно на влакнини (фибри) и богато на мазнини, както и заседнал начин на живот са причина за повишен риск от тумор.

Заболяването може да се излекува по много начини, ако се диагностицира в ранен стадий. За целта се прави: колоноскопия - изследване на червата чрез тънка гъвкава тръбичка с лампичка на края. Използва се и лесен домашен тест за определяне дали има следи от кръв в изпражненията - този вид диагностика се нарича “тест за окултна кръв във фекалиите”. Лекарите много залагат на компютърната томография на корема (т.нар. виртуална колоноскопия). Естествено прави се и ядрено-магнитен резонанс - изследване на дебелото черво чрез силни магнитни и радиовълни. Методът се провежда, ако има подозрение за рак на правото черво (ректума) или е потвърдена диагнозата.

Специалистите делят тумора на дебелото черво на 4 стадия. Стадий 0: Туморът се намира само в най-вътрешната част на чревната тъкан. Другото име на този стадий е Carcinoma in situ. Първи стадий: Ракът е прораснал към вътрешната стена на дебелото черво, но не я преминава. Втори стадий: Злокачественото заболяване е прораснало по-надълбоко във вътрешната стена на дебелото черво, може да е дори в околните тъкани. Но клетките му не са се разпространили в лимфните възли. Трети стадий: Туморните клетки засягат близките лимфни възли, но не и други части на тялото.Четвърти стадий: Ракът се е разпространил из тялото, например в черния дроб или белите дробове.

За щастие в лечението на раковите заболявания се отбелязва значителен напредък. В момента, багодарение на съвместните усилия на хирурзи, онколози и специалисти по лъчетерапия, туморите се атакуват по-ефикасно отвсякога. Един от медикаментите, който спира “захранването” на рака на дебелото черво, е бевацизумаб на фармацевтичната компания “Рош”.

Докато туморът е по-малък

 от 1 до 2 мм, не зависи от кръвоносните съдове. Вместо това получава кислород и хранителни вещества от заобикалящата го среда. Но докато расте, страда от липсата на кислород. В отговор формира и освобождава т. нар. растежни фактори. Това са субстанции, които действат като ключов сигнал за кръвоснабдяването му. Тези субстанции, подаващи сигнал за растеж на кръвоносните съдове, се наричат съдови ендотелни растежни фактори. Именно с тях се свързва лекарството бевацизумаб и предотвратява нарастването на тумора.

Модерното лечение удължава живота и с 34 месеца

Доц. Галина Куртева е началник на отделението по химиотерапия в специализираната болница по онкология в София. Има над 30 г. стаж по специалността, член е на много наши и чужди научни дружества.

- Над 3900 са новите случаи на рак на дебелото черво за една година. Защо болестта е станала толкова разпространена, доц. Куртева?

- Заболеваемостта се увеличава както у нас, така и в страните на Западна Европа, САЩ и др. Това е свързано с много фактори: застоялия начин на живот, намалената физическа активност, урбанизацията, лошия режим на хранене, тютюнопушенето... И за разлика от колоректалния карцином (б. р. на дебелото черво) този на стомаха намалява. Но, пак повтарям, статистическите данни у нас не са по-страшни, отколкото в Европа и САЩ.

- Каква е смъртността в различните стадии?

- Процентно тя е същата като по света. Но се забелязва тревожната тенденция, че ракът на дебелото черво се открива в късен стадий. Т. е., ако видите данните на нашия раков регистър, ще установите, че по-голямата част от пациентите са открити в трети и четвърти стадий. Тогава, когато шансът от лечението е значимо по-малък и 5-годишната преживяемост е между 5 и 10 % (говоря за четвъртия стадий). И когато се влагат много средства за лечение, а изходът не винаги е в добра посока.

- Какво трябва да се направи, за да се “залавя” болестта по-рано?

- Може би скоро у нас ще дойде времето, когато изследването на дебелото черво ще стане задължително (на определени етапи от периода на развитие). Защото от години ние, специалистите, се мъчим да постигнем по-ранна диагностика, да образоваме населението, на което всъщност сме длъжници в това отношение.

- Добре, защо още не е приета антираковата програма, която за последно беше изготвена от водещи експерти още преди близо 3 години?

- Много пъти сме я правили. Аз, например, работя в онкологията от 30 години. И от самото начало пишем някакви програми, с които нищо не се случва. А защо - не мога да ви отговоря. В света има стандарт по този проблем - прието е на коя година какво изследване да се извърши, кога да се прави фиброколоноскопия, в кой контингент от населението и др. Ако пък човек е фамилно обременен, изследванията са задължителни. У нас обаче не можем да го направим. Защото не можем да осигурим нужните финанси.

- Кое е модерното лечение?

- Терапията в онкологията зависи от стадия на заболяването. В първи - втори профилактична терапия не се налага. В трети и четвърти, когато туморът вече е метастазирал в черен дроб, в бял дроб, кости, лимфни възли и където и да било на друго място, лечението става невероятно по-скъпо. А като утвърдена програма в страната - това е т. нар. адювантна програма на химиотерапията.

- Бихте ли го обяснили?

- След операция в трети стадий профилактично се прави химиотерапия. Тя се прилага вече рутинно, а схемата й е категорично утвърдена в света и ние я изпълняваме едно към едно. А когато става дума за заболяване, метастазирало в различни органи, имаме много варианти за лечение. Доскоро не разполагахме с т. нар. прицелна терапия. Ще ви дам следния пример, за да стане по-ясно: преди години, когато работехме само с 2 утвърдени препарата, средната преживяемост в четвъртия стадий беше 6 месеца. Сега, с новите начини на лечение, с комбинираната химиотерапия и с различните режими на прицелни молекули, този срок е вече 28-29 до 34 месеца средна преживяемост.

- Може ли да обясним по-подробно действието на препаратите върху тумора на дебелото черво?

- Бевацизумаб например успява да прекъсне съдовото захранване на тумора. Този вид медикаменти се прилага в комбинация с установените цитостатици. Тогава резултатът е най-добър. Интересното при туморите е, че те имат съвършена система на оцеляване. А препаратите като бевацизумаб блокират точно тази собствена мрежа на кръвоснабдяване на тумора. Защото организмът я търпи, не я “разпознава” като чужда тъкан, клетка или биология, а като собствена. Ето, това е най-коварното на заболяването и затова толкова трудно се борим с него.

- Като при автоимунните заболявания?

- Да, по подобен начин. И процесите стават неуправляеми. А не може да се даде универсален съвет как човек да се спаси от рака. Защото от значение е целият начин на живот.


ВАСИЛ АНГЕЛОВ ФИЛЕВ
05.12.2010 21:37:16
0
0

ИМАМ ЧУСТВО НА ПОДДУВАНЕ НА АНУСА

ВАСИЛ АНГЕЛОВ ФИЛЕВ
05.12.2010 21:42:23
0
0

СТРАДАМ ОТ ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Dimitrina Krusteva
10.12.2010 15:30:58
0
0

as mislq 4e sum bolna ,4e imam rak za6toto imam vsi4ki simptomi ,umorena sum nqmam sili za ni6to kamoli da xapna , imam mnogo silna anemiq ,ponqkoga povru6tam kruv ,no vse o6te ne sum xodila na lekar za6toto mee strax,ot den na den za 4ustvam zle , i korema me boli samo na edno mqsto,straxmee i sum oburkana neznam kakvo da pravq.

Първолетка Методиева
31.12.2010 22:32:56
0
0

и аз мисля че страдам от рак на дебелто черво , когато се изхождам често има кръв , чувствам как корема ми къркори пртеснявам се да отида на лекар може ли да имам рак на дебелото черво ?

КОСТАДИНКА
25.12.2011 23:50:42
0
0

Немислете много ,ами идете на лекар.Аз ви уверявам ,че изследването не е болезнено.Знам от личен опит.

Георги Стоянов
31.03.2012 14:00:34
0
0

Аз съм на 42 г. и вече втора година живея почти нормално след операция от рак на дебелото черво. Направи ми я д-р Антон Тодоров, в УМБАЛ" Свети Георги"- Пловдив. Сега ходя през три месеца на контролен преглед и се оказва, че наистина всичко е наред, нямам новообразувания, или туморни структури. Надявам се да не се получават поне още 20-30 год., защото искам да видя сина си да порасне и да се заеме сам с живота си. Мога само да уверя всички, които се притесняват от подобен проблем, че добрите специалисти и вярата в себе си и лечението, ще помогнат за пълното излекуване. Аз съм изключително благодарен на д-р Тодоров и колегите му от "Първа хирургия" за грижите и доброто отношение, което рядко се среща в днешно време. На този адрес можете да получите консултация и съвет : www.dr-todorov.com

Gergana Karailieva
07.05.2012 17:10:57
0
0

Az sum na 21god. i naskoro mi napraviha operaciq ot spukan apendiks i v posledstvie mi otkriha tumorni obrazovaniq na debeloto 4ervo i lekarite v bolnica svt.Anna v Sofiq me ubediha da si napravq o6te edna operaciq v koqto 6te se naloji da mi mahnat polovinata debelo 4ervo.Nadqvam se i pri men vsi4ko da mine normalno pojelavam go na vsichki.Moqt suvet kum vas e idete navreme,ni6to ne se znae az naprimer ne sum i podozirala za tova az nqmah nito edin pt tezi simptomi....taka 4e idete makar i samo za va6e spokoistvie!

dobrinka
30.12.2012 09:06:02
0
0

vazmojno li e ot premahnati bradavici po tqloto da se poqvi rak na debeloto 4arvo ili polip

binka
30.12.2012 09:08:37
0
0

ot kakvo se polu1ava polip na debeloto 4arvoРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола