“Какви са тия Крокодили, дето ги търси жандармерията в горите покрай магистрала “Тракия!” Нашият Емил Кирилов-Крокодила ще се обърне в гроба, ако научи колко са прочути софийските му адаши. Да беше жив, щеше да ги осъди за плагиатство. Той се гордееше с прякора си.”

Така шушукат кюстендилци от десетина дни насам, след като имената на Евгени и Емил Милеви, наричани още братята Крокодили, нашумяха в пресата.

“Аз съм Крокодила, втори като мене няма!”, рецитирал приживе кюстендилският кримигерой Емил Кирилов, колчем си попийнел в компания.

“Братята Милеви са самозванци”, твърдят неговите съграждани. Малцина от тях знаят, че прякорите на Емил Милев-Кроки и на Емил Кирилов-Крокодила имат един и същ произход. И двамата плували много добре и издържали дълго време под вода.

Подземният играч от близкото минало Емил Крокодила беше застрелян през нощта срещу 1 февруари 1995 г. в центъра на граничното село Горановци.

Поръчителите на екзекуцията му са неизвестни. Предполага се, че са били негови конкуренти от нелегалния износ на гориво през ГКПП-Олтоманци, който вървеше в условията на югоембаргото.

Навремето за убийството на Крокодила бяха заподозрени и арестувани Александър Илиев-Санде Брадата, Любомир Илев-Ломски и Васил Велинов-Хитлера. Срещу тях обаче не бяха събрани достатъчно доказателства. След като прекараха известно време зад решетките, и тримата бяха освободени от съда.

По-късно разследващите установиха със сигурност, че във фаталната нощ Крокодила е бил разстрелян от бодигарда си Асен Асенов.

Телохранителят убиец беше осъден само на 9 месеца затвор, които излежа безропотно.

Малко след като излезе на свобода, Асен Асенов заедно с друг кюстендилец - Юлиян Лудачки-Цръне, беше задържан за трафик на цигари на черно на Околовръстното шосе в София. После емигрира в Словения и беше обявен за международно издирване. И до днес обаче от него няма следа.

Първородният син на Крокодила Иван Иванов наследи славата на баща си. В Кюстендил го знаят като Малкия Крокодил.

Отделно от родителя си той създаде своя криминална биография. Преди години Иван беше задържан заедно с убиеца на баща си Асен Асенов по обвинение за грабеж над бежанци кюрди на българо-македонската граница. Съдът обаче ги оневини по липса на достатъчно доказателства.

Преди 5-6 години Малкия Крокодил беше сгащен от катаджии да шофира без книжка. Повдигнаха му обвинение по Закона за движение по пътищата. Този път той беше осъден и пратен за година в бобовдолския затвор.

Изглежда обаче Млакия Крокодил се вразуми навреме, говорят негови съграждани. Последните години той изчезна от кримихрониките на вестниците. Отдаде се на земеделие - засадил и изкупувал череши в селото на дядо си Горна Козница, Бобовдолско.

Там семейството има наследствена къща. От време на време Малкия Крокодил търгува и с картофи. Събрал се под един покрив с кюстендилката Гергана, разказаха негови познати.

“Родила съм едно прекрасно момче, а не крокодил!”, ядосва се на популярния прякор майка му Светла Емилова. Тя е първата съпруга на Емил Крокодила. Втората му жена Мая и синът им Борко живеят в близкото село Копиловци. “Не се е чуло и на Борко да му викат, че е Крокодил, ама се знае, чий син е”, отбелязват копиловчани.

“Слизам на гарата, вървя по улицата, минавам по площада, влизам в ресторанта, където и да се появя - всички ме знаят. Аз съм Крокодила. Създал съм го това име и се гордеяс него!”, споделяше приживе пред репортери Емил Кирилов. Преди да умре, той кръстил заведението си в Кюстендил “Кроки”.

Кюстендилски криминалисти подчертават, че днешните Крокодили - Милеви от София, нямат никаква връзка - било то роднинска или друга, с кюстендилеца, който пръв покри прякора им с криминална слава.

Иванка ИВАНОВА
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола