Великият майстор Григорий Вазов, оглавяващ Обединената Велика ложа на масоните в България, реши да проговори. Нещо повече, за пръв път той се появява пред обществеността със зидарска престилка и други атрибути на масон № 1.

Поводът да се афишира е предстоящият концерт в зала “България” на 13 декември. На него ще бъде изпълнен “Реквием” на Моцарт, също бивш масон. С парите от продадените билети братята зидари ще подпомогнат деца в неравностойно положение. В този ден зала “България” ще бъде посетена от стотици масони. Какво целят те, разказва доц. Вазов.

- Доц. Вазов, да разбираме ли, че масоните сте решили да излезете от сянката на вашата тайнственост?

- Масонството не е тайна организация - ние сме регистрирани по всички български закони. Но в интерес на истината не обичаме да говорим за себе си, защото това не е най-важното.

Разбира се, не можем да виним обществото, че не знае нищо за нас, след като нищо не сме му казали. Затова днес се разкриваме с думите: Ние сме интелектуалци и философи и не се занимаваме с политика, с религия, с бизнес.

- По-голямата част от вас не са ли хора от бизнеса?

- Така е. Но нашата ложа се различава от другите парамасонски структури, които непрекъснато афишират, че ще помогнат на държавата в бизнеса, в инвестициите, в политиката.

- Кого имате предвид?

- Освен нашата Обединената велика ложа на България, всички останали структури у нас са парамасонски. Ние сме признати от над 100 велики ложи и отговаряме на всички принципи, изработени от Обединената велика ложа на Англия за регулярност през 1929 г.

- Какъв е смисълът на вашето съществуване и не задоволявате ли ваши лични амбиции?

- Същността на масонството е всеки да усъвършенства сам себе си. Всяка седмица в контактите помежду ни - хора на изкуството, големи лекари, адвокати, икономисти, политици - ние за една вечер забравяме за проблемите си. Второ - получаваме един от друг най-доброто синтезирано знание. И аз вярвам на тези хора, защото не всеки може да попадне сред нас и да бъде масон.

- На какви изисквания трябва да отговаря пожелалият да стане масон?

- Задължителното условие е да е с добро име. Второ, да има чувство за вътрешна свобода. Нататък е лесно.

- Не е ли необходимо да е ако не богат, то поне да е с добър материален статус?

- При нас не всички са с добър материален статус.

- Една от големите загадки са ритуалите, които изпълнявате.

- Тези ритуали могат да се видят, като се отвори интернет. По-важното е, че в текстовете им е събрана мъдростта на човечеството. За различните степени в масонството ритуалите са различни - един е за чирака, втори за калфата, трети за майстора и т.н. Най-важно при изпълнението им е чувството, което се влага. От 15 г. съм присъствал на стотици ритуали, но всеки път за мен те са различни като усещане. По един начин е, когато съм нервен, по друг, когато съм спокоен. Всеки път откривам нещо ново.

-На тези ваши сбирки вие сте с бели ръкавици. Преди да влезете в тайната зала, оставяте часовници, бижута и всякакъв метал навън. Понякога сте със завързани очи... Това не е ли твърде театрално?

- Това, което описвате, отчасти е така. За първи път ще ви предоставя моя снимка като Велик майстор. Досега в печата не съм се появявал с бяла зидарска престилка, която се носи само от чираци и от Великия майстор - първата и последната степен в масонството... Уверявам ви, че това е прекрасно усещане. Не всеки обаче може да е масон. От мои десет приятели двама съм направил масони. Останалите - дори и да поискат, не биха могли.

- Вие как разбирате кой става за масон и кой не?

- Разбирам го от начина, по който коментира книга, която съм му дал да прочете. По начина, по който се смее, по начина, по който коментира правителства, икономически кризи и т.н. После преценявам дали този човек на първия си ритуал в масонството ще се развълнува. Ако един мъж на 50 г. започне да трепери от вълнение, значи не става за масон. Да, той е прекрасен мъж, интелигентен, възпитан, честен, но...

- Т.е. масонът не трябва да е прекалено емоционален, нито прекален хладен?

- Да, трябва да бъде нещо по средата.

- Може ли да промени масонството един 50-годишен мъж?

- Учудващо е, но се случва. Ще ми повярвате ли, че миналата година след новогодишния бал на нашата ложа мой приятел, като се изпращахме, при нашите масонски три прегръдки той се разплака. А беше с жена си и с двете си деца... Смешно ли ви се струва?

- Странно ми е, че в това време и в това общество мъже, които са наясно със себе си, изпитват подобни трепети?

- Да, има я тази лична емоция... Но има и друго - в общественото пространство на практика няма скандали с масони.

- Как да няма? Та вие от години се цепите, а и днес всяка ложа претендира коя е най-истинската?

- Първо, не се цепим непрекъснато, второ, масонството не трябва да се разбира като партия с дубликат. Нещата са много различни. Масонството е за цял живот, ние не участваме в избори и не гоним интереси. Няма и финансов интерес. Напротив, масонството е свързано със сериозни лични разходи... Въпросът е , че има една група, на която не й хареса, че не се занимаваме с политика и с бизнес. Именно те, след като се отделиха от нас, обявиха, че ще помогнат на България да влезе в НАТО и т.н. Това категорично е антимасонско поведение, това е профанско.

- Вие сте наследник на Великия майстор Борислав Сарандев? Убеден ли сте, че другата голяма ложа - на Володя Лозанов, утре няма да ви опровергае?

- Володя Лозанов не може да има такива претенции, защото ложата му не е призната и не е регулярна. Масоните при него са парамасонска структура и на тях това им е ясно. На последната конференция на Великите майстори в Париж в края на септември т.г. категорично беше казано, че в България има само една регулярна масонска ложа и това е нашата. Както и че у нас масонското пространство вече е структурирано. Няма страшно в това, че има парамасонски структури, в някои от които членуват и жени. Навсякъде по света е така.

- Не е ли забранен достъпът на жени до масонството?

- Да, и затова при нас е невъзможно да попаднат жени. Но в парамасонските структури това е допустимо - това е техният избор.

- Колко души членуват във вашата ложа?

- При нас има около 1600 души в 48 ложи в цялата страна. Те работят много добре и изпълват със съдържание понятието за интелектуално-философския характер на масонството.

- Но открай време се твърди, че масони дърпат конците на държавното управление в сянка?

- Масонството като структура никъде не дърпа никакви конци. Помагайки обаче за развитието на даден масон, ако той заеме политически пост, то той ще се държи като масон - умерено, сдържано, философски, т.е. ще има друга формула на поведение... Е, логично е при определени обстоятелства да изтече информация отнякъде, защото и при нас има фукльовци. Много често на маса можете да чуете как някой юнак, току-що приет за чирак, още не разбрал за функциите си, се фука, че е масон и посочва имената на други масони. А това е най-наказуемото нарушаване на канона.

- Това обаче е най-интересният въпрос - кои са масони в България?

- Най-голямата грешка е, ако масон каже името на друг масон. Всеки има право да каже за себе си, но ако каже за друг, подлежи на наказание, дори на изключване от ложата.

- Вашите сбирки в масонския храм в Горна баня ли се провеждат?

- Не. Събираме се на много места, в София имаме 24 ложи, много от тях със собствени храмове.

- Това самостоятелни сгради ли са?

- Не. Това са оборудвани зали в сгради. Сайтовете са пълни с описанията им. По света истинските масонски храмове са открити за посещения. В България все още не, но скоро и това ще стане. До края на мандата ми ще започне строежът на масонски храм.


ирина славчева
25.06.2010 20:32:49
0
0

харесвам масоните и аз искам да стана масон- жена трябва да поведе масоните и ще успеятРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола