Над 400 нови специализирани автомобила и стълби за гасене на пожари във високи сгради ще пристигнат в България до края на годината. Това съобщи в Русе шефът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.
Вече са дошли 30 стълби, първите 134 автомобила се очакват до месец. Още 100 пожарни коли ще пристигнат до пролетта.

Техниката се осигурява със спечелени проекти за 150 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие" и "Околна среда". Тя включва тежки и високопроходими автомобили за гасене на пожари в гори и резервати и за реакция в извънредни ситуации при голям сняг и наводнения.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

Междувременно обществената поръчка за доставка на хеликоптер е спряна след жалба в Комисията за защита на конкуренция. Производителите на авиационна техника също не са успели да се включат в сроковете на изтеклия програмен период.

Старите, но годни, пожарни автомобили ще се предоставят на кметове на малките населени места. "Целта е да се изградят отново доброволчески отряди", обясни Николов. Действащите 1800 доброволци ще се обучат и екипират с лични предпазни средства по проект за 1,5 млн. евро.

"Нашите заплати не са вдигани от 4 години и 8% увеличение (за целия състав на МВР, бел. ред.) е добре дошло за всички пожарникари", каза още Николов. Той присъства на съвместно учение на български и румънски пожарникари по Дунава.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола