АЛЕКСАНДРА АНГЕЛОВА 

Постоянното нарастване на разходите за ток кара българина да бъде много комбинативен. Интернет пространството е пълно с реклами на какви ли не хитроумни машинки, които обещават “легално” намаляване на сметката за ток.

Фактът, че по официални данни сънародникът ни харчи около 8% от доходите си за електроенергия, го кара да вярва на всяко нещо, което му обещава намаляване на тези разходи.

Но не е нужно между електромера и уредите вкъщи да се поставя каквото и да било. Достатъчно е човек да се вслуша в съветите, които самите електроразпределителни дружества разпространиха наскоро.

Ако те се следват внимателно и променим някои от лошите си навици, можем реално да намалим месечната си сметка. При това съвсем законно.

Електроенергията през нощта е по-евтина, отколкото през деня. Не можем да отложим целия разход за тъмната част на денонощието, но можем да се възползваме от нощните тарифи, като от време на време перем или готвим вечер. Нощната тарифа през зимния сезон е от 22 до 6 ч, а през лятото - между 23 и 7 ч.

Въпрос на
добра изолация

Почти 60% от енергията, която ползваме, отива за отопление през зимата и охлаждане през лятото. Затова запечатването на пролуките в стените, и най-вече около прозорците, е ефективен начин за пестене на ток.

Друг способ за намаление на сметката за електроенергия е жилището да не се затопля прекалено. Ако температурата в стаите се поддържа примерно на 23 градуса вместо 24, разходите за енергия може да намалеят с до 10 на сто само от този 1 градус разлика, твърдят специалистите. Те съветват още да не поставяме мебели пред радиаторите, а зад тях да сложим фолио.

Топлейки улицата, вместо домовете си, трябва да се замислим дали да не сменим уплътненията на прозорците.

Генералното решение е поставянето на многокамерни пластмасови или алуминиеви дограми, които ще свалят с 10-25% потреблението на ток. Добре е също при проветряване на помещенията през зимата отоплението да се спира и да се пускат завесите на отворените прозорци, за да се губи по-малко топлина и съответно пари за ток.

Топлата вода

Вторият най-голям разход на електричество - около 23%, е за загряването на вода. Ако не сме свързани с топлофикация, за да намалим разходите за бойлера, е нужно да поддържаме температурата на водата в него на 60-65 градуса, а резервоарът му да се източва на всеки три месеца.

Друга полезна идея е ползването на студена вода при миене на ръцете. Петминутен душ “струва” 30-80 литра топла вода, а за една вана отиват 150-200 литра. Така че пестеливите е по-добре да ползват душа.

Специалистите ни съветват да настройваме уредите за пране и миене на по-ниски температури. Безполезно е да се перат нормално замърсени дрехи на 90 градуса, след като напълно достатъчни са и 30. Така може да свие 3 пъти разхода на енергия за пране.

Когато купуваме перална машина, по-изгодно ще е да се вземе модел с по-високи обороти на центрофугата. Миялната машина също трябва да се използва по-екологично, още повече че съвременните модели имат програми, означени с надписа “еко”. А ако нямат, поне можем да намалим температурата. Добре е да изчакаме, докато се съберат достатъчно съдове, а не да пускаме машината наполовина празна.

Осветлението

Според експертите смяната само на една обикновена крушка с енергоспестяваща ще намали с една трета разхода на въглерод в атмосферата. Тя ще свети 8 пъти по-дълго, а и за нея ще се плаща 5 пъти по-малко, отколкото при ползване на крушка с нажежаема жичка, чието производство в ЕС вече е забранено. Светлината, която дава една обикновена лампа от 60 вата и енергоспестяващата от 15 вата, е почти еднаква.

Простата сметка показва, че обикновената консумира средно по 775 киловатчаса на година, докато енергоспестяващата със същите параметри за осветление изразходва 115 киловатчаса годишно. Така потреблението на ток за осветление може да се свие 3-4 пъти. А инвестицията си заслужава. Вярно е, че цената на енергоспестяващите крушки е по-висока, но те могат да се купят и за 2-3 лв. при промоция.

Светодиодните крушки са с 80% по-икономични от старите традиционни крушки и с 40% по-икономични от халогенните и енергоспестяващите.

Цената на една светодиодна крушка е около 10 лева. Ако работи средно по 5 часа на ден, тя може да избие цената си за 5 месеца. Разходът за 1 година ползване на обикновена крушка при 20 стотинки за киловатчас електроенергия е 27,37 лв., а при светодиодните крушки - 2,55 лв.

Готвенето

Електричеството за готвене формира към 15% от сметката за ток. Разходът може да се намали лесно с няколко прости трика. Ако при затопляне на течности съдът се покрие с капак, водата се загрява по-бързо и с по-малко енергия. Хубаво е също да готвим в съдове с дъно, равно на размера на котлона, така че да няма излишно пилеене на енергия.


Икономически ползи можем да получим със спирането на печката малко преди ястието да е готово, защото и най-съвременните плочи остават топли още известно време, при това безплатно.

Готвенето изисква много електроенергия, но печките с керамични плочи се загряват по-бързо от чугунените.

Купуването на енергийноспестяващи уреди е по-голяма инвестиция, но която после може да намали сметките с 30%. Енергийният клас на домакинските уреди показва колко икономични са. Класовете А, АА, ААА или А+ са най-пестеливи. Заради енергийната им ефективност обаче са и по-скъпи.

По-високата цена се компенсира не само заради икономиите, а и заради високото им качество. Освен това тези уреди са със сравнително дълъг жизнен цикъл. Животът на готварските печки и миялните машини е 10 години, на хладилниците - 12 години, а на климатиците - около 9 години.

Хладилникът
и фризерът

Хладилникът и фризерът са големите консуматори на ток в домакинството. Те не харчат много, но работят непрекъснато. За да бъдат по-икономични, трябва да са поставени далеч от източници на топлина и светлина, а доброто и редовно проветряване на помещението прави топлообмена им с външната среда далеч по-ефективен. Редовното почистване и освобождаване на място около ребрата на хладилника също помага за икономиите.

Хладилниците и фризерите прахосват ток, ако стоят дълго време отворени. Поради същата причина не бива да оставяме в хладилника топло ядене. Друга тънкост при спестяването на разходи е свързана с температурата на тези уреди. При хладилниците тя трябва да е в границите между 0 и 4 градуса, а при фризерите - от минус 6 до минус 18. Икономически ползи носи и редовното размразяване на по-старите хладилници и фризери, тъй като образуват скреж по стените си. Колкото повече лед има вътре, толкова повече енергия е необходима, за да се поддържа температурата в нормата.

Техниката

Телевизорът, компютърът и уредбата надуват значително сметките ни за ток.
Електронните уреди са така устроени, че да работят на режим stand by. Това означава, че дори когато са изключени, те са в режим на готовност. А тази готовност ни струва пари непрекъснато, тъй като дори и светещата червена лампа на телевизора харчи ток. За това специалистите съветват, когато не сме си вкъщи за повече дни, да изключваме напълно техниката от контактите. Това може да се прави и през деня, докато сме на работа.

В едно средностатистическо домакинство оставени на stand by уредите консумират около 130 киловатчаса ток годишно, което при 20 стотинки на 1 киловатчас прави 26 лева.
Също така трябва да сме внимателни и за скрития stand by. Зарядните за мобилните телефони и адапторите на лаптопите например черпят енергия непрекъснато дори и да са заредили догоре уреда. Така че е добре да е изключват, след като телефонът или фотоапартът са заредени. А купувайки уреди, маркирани с етикет “енергийна звезда”, можем да намалим разходите си 2 пъти.

 


saimenn
11.12.2013 18:24:52
0
0

Абе вие сте луди от 6 години у дома ми са включени само уредиААА и крушки ''енергоспестяващи и тока ми постоянно се качва на въпрос преди 20 дни отговорът бе----------- И у нас е повече виновен е по дългия периодРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола