Над 30 са вече лапароскопските операции, извършени от уролозите в болница "Пловдив". Безкръвно са извадени 14 бъбрека с тумори, 10-ина кисти на бъбреците и куп камъни на пикочните пътища. Само елитните болници в света работят този вид урология, категорични са специалистите. Отделението се оформя като втори център в страната, след Правителствената болница, където се извършват най-фините и прецизни лапароскопски операции. По своето умение и по броя на извършените интервенции екипът на отделението надминава вече такива медицински заведения, като Александровската, бившата Окръжна болница в София и УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.
Безкръвните интервенции навлязоха в урологията сравнително по-късно отколкото в другите области на медицината именно защото тук тяхното приложение е много по-трудно.
Под тепетата само болница "Пловдив" разполага с необходимото лапароскопско оборудване за урологични операции, което е на стойност 60-80 хил. лв. Същността на метода се състои в това, че не се отваря коремът, а се правят само 3-4 дупчици от около 1 см и през тях се вкарва оптиката и инструментите, с които се работи. "Много важно за пациента е това, че операцията не е травмираща - правят се само няколко срезчета. Голямо предимство е, че се работи на микроскопско ниво. С помощта на оптиката на екран извън тялото на пациента се вижда всичко до милиметър. Така че може да се премахне и най-малката метастаза", обяснява началникът на отделението д-р Димитър Шишков.
По този начин може да се оперира всичко, което създава здравословен проблем, свързан с пикочопроводите, легенчето на бъбрека, самия бъбрек и над него. Става въпрос за образували се камъни в тези органи, аномалии на отделителната система, тумори. Но има и ограничения. Например по лапароскопския метод не могат да се вадят тумори над 7 см. Технически това е невъзможно, пък и настъпилите метастази изключват този вид намеса.
За неспециалиста не е ясно как става изваждането на бъбрек с тумор през тези малки процепи. Но е важно все пак да се знае, че туморът не се раздробява в корема а се вкарва заедно с бъбрека в пликче и се нарязва вътре в него, за да не се разпръсква.
Големите предимства на лапароскопската техника са, че тя позволява да се подложат на операция и пациенти, които са повече увредени и в други случаи лекарите биха се въздържали да се намесят. Самата техника позволява това, тъй като загубата на кръв е нищожна и не е необходимо да се натоварва организмът с допълнителни биопродукти. Основното и най-важното е, че се работи на микроскопско ниво. Т.е. всичко се прави много фино и прецизно. И до 2-3 дни пациентът се изписва. Пестят се много средства. Болният престоява малко в лечебното заведение, бързо се възстановява и не се инвалидизира за дълъг период.
Раковите заболявания са най-големият проблем в урологията, категорични са лекарите. "Преди около 10 години оперирахме не повече от 2-3 тумора на бъбрека на месец. А карциномите на простатата бяха не повече от 3-4 за период от 2-3 месеца. Сега за месец хващаме над 25 рака на простатата и правим над 32 операции на карцином на бъбрека", обяснява д-р Шишков. Още по-тревожното е, че ракът на простата вече сваля възрастта. Наскоро от такъв тумор е опериран 34-годишен мъж.
Лекарите призовават при най-малкото оплакване да се търси медицинска помощ. Най-тревожният сигнал е т. нар. безболково уриниране на кръв. Когато има парене, кръв в урината, но е придружено с болка, тогава много често се касае за камъни в бъбреците, в пикочния мехур, за аденом на простатата или за някакъв възпалителен процес, обяснява д-р Шишков. Но когато уринирането на кръв е без болка, веднага трябва да се търси лекар и да се мисли за рак.
Профилактиката е най-важна за навременното откриване на тумор на простатата. Всички мъже над 45 г. всяка година е задължително да си правят т.нар. туморен маркер. Когато антигенът е завишен, почти винаги се касае за начален стадий на раково заболяване. Той се лекува почти на 100%. Ако обаче се открие късно, нещата са необратими.

simeon simeonov
15.07.2009 17:42:42
0
0

впечатлен съм,Преди няколко дни ми направиха ехографско изследване и лекара установи киста на простатата.През 10 дни уринирам еднократно тъмно ръждива урина с люспи 1 или две съсирена кръв.Назначен о ми е Ципофроклацин 500 мг.Туморен маркер не ми е правен.Ако няма резултат бих искал да посетя болница Пловдив.Моля пишете пишете адреса.С уважение Симеонов.гр Пазарджик 14,юли ,2009г,

Диана Гунчева
14.08.2009 18:12:39
0
0

Вчетлена съм този метод на операция!Това ми вдъхна надежда!Преди седмица ми откриха тумор на левия бъбрек и направо се отчаях от живота.Тумора е дължина 41 мм.Възможна ли е тази операция ?И колко ще струва за да изтегля кредит!Здравето е по-важно от парите!

kremena
06.03.2010 10:55:02
0
0

nqkoi bi li mi kazal,prawili se bezkravna operaciq na mega ureter na bebe 1,2 g.imali takav shans da se naprawi, molq pishete

simona
28.05.2012 15:18:10
0
0

искам да споделя моето притеснение.Преди около месец откриха на моето мом4енце диагноза Хидронефроза3-4степен,и хидромегауретер от ляво,направихме консултация с лекар и ни назна4и операция за август месец.Аз се притеснявам защо 4ак тогава не е ли касно.Моля даите ми малко пове4е информация за самата операция,и дали има шанс да се спаси бабрека,защото така ни каза лекаря ,ако имаме касмет.До сега не е имал никакви оплаквания ,заболя го корем4ето,поварна няколко пати и от ехографа и цветната снимка се намери проблема.Благодаря ви предварително.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола