Новият игрален филм на младия режисьор Камен Калев “Източни пиеси” излиза на екран у нас, след като бе показан на фестивалите в Кан и Сараево. Там обра овациите на публиката и критиката, въпреки че не се окичи с най-големите награди. Историята е за объркания живот на двама братя в София след промените. По-малкият Георги (актьорът Ованес Торосян) е тийнейджър и от глупост влиза в банда скинари, които нападат брат му Ицо, докато спасява на улицата уплашено турско семейство от побой. Ицо е талантлив художник и дърворезбар, работи в цех, някога е бил наркоман, сега е минал на метадон, но пак е нещастен въпреки любовта на живота му Ники (актрисата Николина Янчева играе себе си във филма).

Ролята на големия брат се изпълнява великолепно от Христо Христов, който умира от свръхдоза малко преди края на снимките. Екранният му образ живее по същия начин, както e и в реалността, дори апартаментът, рисунките и заводът са същите. Финалът на Калев е оптимистичен - героят му Ицо отива в Истанбул, за да търси щастието си там, но в живота истинският Христо решава да сложи друг финал. И го прави така, че да изпревари екранния си близнак. С отчаяно вдъхновение.

Предишните филми на Калев “Върнете заека” и “Лошият заек” са снимани заедно с режисьора Димитър Митовски и също са показвани в Кан.

Преди 10 години Калев завърши парижката киноакадемия, а днес това страхотно му личи. Да си на 34 и да направиш вълнуващ градски филм за самотата, нищетата и хаоса на младите хора, е повече от естествено. Само че кой от новите български филми наистина го е постигнал, при това без стотинка държавно финансиране? Сега френската дистрибуторска къща Memento Films разпространява “Източни пиеси”.

А Камен Калев вече прави планове за следващия си филм с работно заглавие “Островът”.

 

- Камене, как дойде идеята за филма “Източни пиеси”?

- Този филм се случи заради моя приятел Ицо (б. а. - художника Христо Христов, който във филма играе себе си, а броени дни след снимките умира от свърхдоза). С него сме израснали заедно в Бургас. Големи приятели бяхме, въпреки че той е с 6 години по-голям от мен.

- Значи сега ако беше жив, той щеше да е на 41?

- Точно така. Ицо беше класическият артист: суперчувствителен, тотален аутсайдер, неконформист с прекрасно чувство за хумор, болезнено откровен и краен, много краен във всичко. Невероятен художник беше. Имаше интересни дневници, в които пишеше много и скицираше работите си.

- Има ли автобиографични кадри във филма?

- Аз съм приятелят, който се е върнал от чужбина. Искаше ми се да покажа паралела с хора, които се връщат от други места, заредени с енергия да променят ситуацията...

- Как успя да накараш Христо да изиграе себе си?

- Не беше трудно. Нямаше ме 5-6 години тук, учих в Париж между 1998 и 2003 г., после го срещнах случайно и ми се видя доста свеж. Започнахме да се виждаме често и той реши да ми споделя разни неща. Чувстваше се страшно сам. Въпреки приятелите и любимата. Въпреки семейството. Ованес Торосян, който във филма играе брат му Георги, е измислен персонаж. Исках да покажа какъв е бил Ицо в самото начало, преди да го връхлети отчаянието.

- Във филма малкият брат влиза в банда скинари, които пребиват турско семейство, дошло на екскурзия в България. Измислена ли е тази част?

- Малкият брат е объркан и неориентиран, а семейството му е от духовно мъртви хора. За да се стигне до насилие, виновна е средата, на която така или иначе сме продукт.

- Посланието се носи от младата звезда на турското кино Саадет Аксой (б. а. - през 2008 г. на кинофестивала в Сараево тя взе наградата за най-добра женска роля). Как я откри?

- Със Саадет се запознах в Кан преди 2 години. Няколко месеца по-късно се видяхме пак на фестивала в Сараево, говорихме, станахме близки. Тя е прекрасна. Много съм щастлив, че участва във филма. Нейната героиня оформя идеята, че всеки от нас трябва да намери “лечителя”, когато е болен в сърцето си.

- Христо среща “лечителя” в лицето на възрастния Иван Печев. Каква е неговата история извън филма?

- Този 83-годишен човек, който събира картони по улиците на София, е много важен за филма. Историята му е изключително интересна - той е кръвен роднина на Ботев. Прабаба му е сестра на даскал Ботьо, бащата на Ботев. Казва се Иван Николов Печев и е жива енциклопедия. Навремето той е бил оператор в зората на българското кино, писал е исторически студии. Накрая е работил като пазач в синода, а сега просто събира кашони...

- А образът на политика, който дава пари на скинарите да пребиват турци и цигани, конкретен ли е, или е обобщен?

- Разбира се, че е обобщен. Във филма показвам как бруталните хора могат да се възползват от един чувствителен млад човек. Само че това не променя младите. Те трябва сами да стигнат до себе си, за да могат да се предпазят от драстични неща.

Патриция НИКОЛОВА


Georgi Gospodinov
15.04.2010 23:52:49
0
0

Не мога да повярвам, че няма нито един коментар

AAAся
16.05.2010 05:27:24
0
0

Няма коментар, защото хората са забравили да говорят, точно както семейството във филма. Ако не могат да наредят 10 псувни във възходяща градация с нещо, което само прилича на думи, но всъщност е графично изобразено ръмжене, няма смисъл да се хабят...Не знам какво да се прави...

milena
20.06.2010 22:47:33
0
0

Жалко за Ицо. Филмът е красив, истините в него найстина ме трогнаха.

Илиян
13.01.2011 22:21:11
0
0

milena- много съм съгласен с теб. Филмът е прекрасен, но наистина жалко за Ицо

az
10.02.2011 21:19:09
0
0

filma naistina mi haresa . naistina mnogo bolni temi sa dokosnati , no samo beglo .. kato cqlo BRAVO poklon za Hristo .. po4ivai v mir

Марияна
18.03.2011 22:20:26
0
0

Американка се е впечатлила страшно много от филма и го ползва като вдъхновение за написване на докторантурата си по "между-културни отношения", поклон за което. Труда и болката на режисьора и актьорите все пак не остава напразна.

Полша
15.04.2011 23:36:45
0
0

Филмът е прекрасен! жалко, че Христо Христов вече го няма..

диана любенова
15.09.2011 21:23:19
0
0

Чак това лято успях да сеприбера в България и веднага ми изтеглиха филма ...има смисъл от Торрентите ,въпреки ,че не е честно към авторите,но какво да правим ние дето живеем в чежбина.Супер съм впечатлена от филма!Браво за кастинга на артистите.Браво на Ованес и покойния Христо ,играят така ,като че ли не играят!!Чудя се ,как няма коментари за филма...Браво на изпълнителите на филма,че са го организирали без държавни субсидии..Да,има пари за тъпотии като "Софиянци в повече",но не и за такива филми....Много ми хареса,много ме натъжи,имам две момчета,които скоро ще пораснат.Трябва да им дам много внимание.Родителското внимание и домът са 90% от рецептата за нормални деца.Браво за отличния филм!!!

Някой си
09.10.2011 05:14:11
0
0

Виждам, че тук има коментари публикувани през няколко месеца, така че и аз ще напиша няколко думи. Филма на моменти върви малко бавно, но като цяло не е лош. Мога да кажа, че ме натъжи факта, че главния актьор Христо е починал от свръхдоза малко след края на снимките, който безпорно играе много добре себе си във филма! Ето така стигнах до тази страница след като реших да потърся информация за Христо Христов, нека почива в мир и нека се замислят хората над посланията, които оставя филма след себе!

Ivo
28.11.2011 06:21:50
0
0

Sega go gledah filma na youtube. Strahoten e. Za Ico, koito igra neveroyatno, mir na praha mu!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола