Кой е Марин Райков?

Позабравилите бързо опресниха паметта си, когато на 5 септември премиерът Бойко Борисов светкавично го изпрати в Охрид начело на екипите, отлетели към брега на езерото, където се удавиха 15 българи. Нищо, че Марин Райков е зам.-министър на външните работи, а на борда имаше двама министри.

Правилен избор - освен опитен дипломат Райков е и отличен балканист и познава добре Македония.

С Балканите е свързана немалка част от живота и кариерата му. А останалата се е случила предимно във Франция.

Много неща в живота на Марин Райков са уникални.

Например историята като от холивудски филм, в която 13-годишно момче е оставено от баща си, по това време посланик на България към ООН в Женева, да учи в пансион в дълбоката френска провинция. Без да знае добре езика и без да познава страната. Но както се случва във филмите, момчето оцелява, френският му става като матерен език и то се превръща в образован младеж.

Уникален е и шансът на Марин Райков да се роди в семейството на посланик Райко Николов - живата история на дипломацията ни. И то не къде да е, а във Вашингтон (през 1960 г.).

Уникален е изборът му да не следва международни отношения в модерната навремето Москва, а в София.

Уникален е късметът му да познава лично трима живи френски президенти - Валери Жискар Д`Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. Марин Райков е и единственият член на управляващия екип на ГЕРБ, който вече е участвал като зам.-министър в друго правителство (на Иван Костов) и е бил посланик (в Париж, 2001-2004 г.).

Той е и единственият български посланик във Франция, включен в международно жури за присъждане на литературна награда на Френската академия (Prix d`Ambassadeurs). Кани го лично покойният Морис Дрюон, който бе председател на академията.

Семейство и политика

“Не събрах достатъчно кураж да постъпя с децата си по този начин”, с усмивка споделя Марин Райков по повод “пансионерския” му период. Но пък до болка обича и уважава баща си.

Марин следва заедно с майка си и сестра си всичките му назначения - в Близкия изток, Балканите, Париж, Рим... Връзката на семейството с политиката е от повече от век - прадядо му Райко Петров е депутат в 13-ото народно събрание, което през 1907 г. приема първия закон за дипломатическата служба.

Надеждата на фамилията днес е Райко Николов-младши, синът на Марин, който подобно на дядо си Райко Николов следва право, но не къде да е, а в Сорбоната. А 16-годишната дъщеря Лора учи в Националното балетно училище в София, където преди броени дни татко й откри учебната година.

“Както е известно, аз принадлежа към дясното. Баща ми остана привързан към своите убеждения. Но точно заради това разговорите ни са ме научили на толерантност и уважение към различните мнения”, споделя Райков, който вярва в евроатлантическата същност на България.

Оста “Белград - Париж”

Марин Райков е в МВнР от 22 години: “Минавал съм през тежки моменти. Бях в т.нар. фризер, където поставяха несъгласните с предишното правителство. Ако това не ме е наранило, дължа го на подкрепата на съпругата си и на колегите си от системата.”

Първият му мандат е в Белград по време на войната в Босна (1992-1995 г.). Смята го за голяма школа - “първият мандат на добрия дипломат трябва да е в трудна страна”.

Изключително силно приятелство и близост го свързват в онези години с покойния президент на Македония Борис Трайковски, тогава зам. външен министър на страната.

Приживе Трайковски не криеше симпатиите си към България, а смъртта му и до днес е обвита в мистерия. “Той беше смел и голям човек”, споделя с тъга в очите Райков и добавя, че именно приятелството ги сплотява, за да стигнат до формулата, по която България призна “конституционния език” на Република Македония, без да се отказва от историческите си права.

“Екшън спомени” също не му липсват. Като зам. външен министър в екипа на Иван Костов през 1999 г. Марин Райков поема първия телефонен разговор с посланика на Москва у нас Леонид Керестиджиянц, който иска България да даде коридор за руските самолети в разгара на войната с Косово. Райков му отказва. По-късно в книгата си “ Да водиш модерна война” Уесли Кларк, по онова време главнокомандващ силите на НАТО в Европа, подчертава, че с тази си позиция България и Унгария са предрешили хода на войната срещу Милошевич.

Булевард “София”

Докато е на мандат в Париж, попада на Булеварда на португалците. После разбира, че навремето това е било булевард “София”, но след Първата световна война е прекръстен.

“Тогава разбрах, че трябва да убедим французите, че миналото вече не ни разделя. Че сме истински европейци, че евроатлантическата ни ориентация е необратима”, казва Марин Райков. И най-прекият път за това минава през културата. Въпреки липсата на средства той успява да открие български културен център в Париж.

Във френската столица посланик Райков работи за първите срещи на Бойко Борисов - тогава главен секретар на МВР, с Никола Саркози - тогава вътрешен министър на Франция.

“Впоследствие съм се старал да бъда полезен. Вярвам, че хората с европейска ориентация следва да дадат на премиера Борисов възможност да постигне нещо добро за страната.” Така - съвсем като изпечен дипломат - Райков обвързва евроатлантизма, в който вярва, с избора си да работи за ГЕРБ и личната си биография. Дали един ден ще напише книга (баща му има издадени няколко, майка му е журналист и също е автор на книги)?

“Не искам да мисля за това - ще означава, че вече съм стар”, усмихва се Марин. Но със сигурност и сегашният му мандат като зам.-министър ще стане интересна глава от бъдещата книга.


Петросян
23.09.2009 06:59:42
0
0

Тайната на успеха на Маринчо е че е еврейче.

Бабаит.
25.09.2009 10:29:31
0
0

И тоо бабаит яко е ръфал от безплатната трапеза на държавата от даренията на Българския данакоплатец,та такива мекерета се срещат под път и над път и се показват като плъхове тук там по медиите за рреклама,а едва ли има по крива дума от криворазбраната циливилизациа и кмет като мед.

Карабас Барабас
04.02.2010 00:17:17
0
0

След 10 ноември 1989 г. др. Марин се отказва с "Държавен вестник" от баща си и за това е Райков. Така успява да се прилепи към СДС както повечето деца на номенклатурата...А Райко Николов е кадрови разузнавач и е вербувал френски министри. Е, синът му е върнал борча.... ;)

Комунист
12.03.2013 10:27:22
0
0

Статията не е вярна, писали сте, цитирам: "Марин Райков е в МВнР от 22 години", а Райков започва работа в МВнР през 1987, което е 26г. Защо го криете?РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола