Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина за ново разглеждане, става ясно от сайта на съда.

Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд, според която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди . Така ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на САС.

Според прокуратурата в периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г. Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала устни указания на главен инспектор в НАП-София да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. По този начин е избегнато взимането на корпоративен данък от фирмата в размер на над 1,3 млн. лв.

Според второто обвинение Мария Мургина е принудила директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка, заплашвайки я, че в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно.

Другите обвинения са за незаконно опростяване на данъчни задължения за 11,5 млн. лв. на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев и за укриване на имот в Созопол, като не го е вписала в декларацията си пред Сметната палата.

На 25 януари 2011 година Мария Мургина получи присъда от четири години затвор. Тогава Софийският градски съд я призна за виновна по две от обвиненията - за устните разпореждания, чрез които компания е избегнала да плати 1,3 млн. лв. данъци и за натиска над Милена Цолчовска. На втора инстанция Софийския апелативен съд реши, че е невинна.

 


Циник
17.05.2013 02:28:52
0
0

Даа, на България не са проблем Маргините, а Мургините!

бат шмат
17.05.2013 07:26:37
0
0

А за участието и в схемата за източване на един милиард лева ДДС май всички забравиха, както ще забравят да я осъдят след време. Държавата има спешна нужда от рестартиране, ако иска да просъществува.

Джо
17.05.2013 08:08:28
0
0

Всички милионери в България са най- често най- обикновени крадци. Прадедите им вероятно са били конекрадци от ордите на великите ханове.Предава се по наследство. Най- лесно и най- бързо се забогатява като обереш банка, а още по-лесно като отвориш банка в съседство с казино и институция за лесни кредити или ако заемеш важна държавна длъжност и крадеш за сметка на държавата и народа. Електоратът на политическите партии у нас са най- обикновена скъпо (или не дотам) платена клиентела!

Ива
17.05.2013 09:40:08
0
0

Доста хора забравиха и кое беше едно от първите обвинения- за прословутия Захариев, който унищожи поредния завод. И за какво беше обвинението - Захариев като шеф на Кремиковци има милиони за възстановяване от държавата данъчен кредит, като физическо лице обаче дължи милиони на държавата. И какво прави НАП, в лицето на Мургина - прихваща и му покрива задълженията като физическо лице, а Кремиковци олеква с няколко милиона. Същата схема като сега.Нашият независим съд я оправда!!! Коментарите и размислите остават за народа!!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола