Партия ГЕРБ бе създадена по формулата “Нула +Бойко Борисов = ГЕРБ”. В политиката не важат математическите закони. Нулата не е “презряно” число, което отнема стойност, а възможност за ново начало. Затова, събран с много нули в началото на мандата, Борисов бе равен на Бойко Борисов.

Смисълът на това политическо упражнение бе модернизация на страната и отказ от разделяне на България на зони на влияние, на политически анклави между местни феодали, както бе в кабинета на БСП, НДСВ и ДПС. През 2009 г. отвращението от кабинета “Станишев” роди някакъв оптимизъм и даде изборната победа на ГЕРБ.
Смисълът на появата на нов харизматичен лидер в една демокрация е да гарантира

полезни резултати

от управлението и политическия процес. Задължително условие за това е част от нулите около харизматичния лидер да се превърнат в четворки, петици или шестици. В родната реалност от 2001 г. насам обаче много от тях израснаха само до двойки, дори до единици. Политическите успехи и неуспехи на една партия или нация обаче зависят много от индивидуалната воля, а не от съвкупната политическа воля. Важно е чия воля влияе на политическите процеси - дали на тези с петиците и шестиците, дали на тези с двойките, или пък на самотниците единици.

В повечето избори досега хората гласуваха в състояние на песимизъм и отвращение от статуквото. Обществото бе водено от някаква форма на оптимизъм вероятно само три пъти - през 1997 г., през 2001 г. и отчасти през 2009 г. Избори 2013 ни връщат в ситуацията на отрицание на статуквото. Затова е малко вероятно те да произведат харесвано, стабилно и полезно за България ново политическо статукво.

Но да се върна на ГЕРБ. Преди създаването  от Бойко Борисов светът не познаваше Цветан Цветанов и не подозираше за Мирослав Найденов. След създаването си партиите се превръщат в обществени организми, а новоизлюпените политици започват да имат собствена воля и собствено битие. В началото волята им е мъничка, но постепенно политиците се еманципират и започват да вземат решения без санкцията на лидера. Това сме го виждали в НДСВ. Идва момент, в който грешно насочената воля започва да създава проблеми на партията и лидера.

Днес Бойко Борисов, тоест ГЕРБ, е поставен в много трудна ситуация. Не анализирам кой е виновен и не спестявам вини. Не знам също и как точно настоящите проблеми на ГЕРБ ще се отразят върху изборния резултат. Но знам, че немалка част от обществото е развила непоносимост към ГЕРБ. Всички, които се борят срещу тях имат една единствена задача - на 12 май да превърнат тази непоносимост в наказателен вот. Дали това ще стане и в какви размери - не знам.

Днешната реалност е сложна, а рецептите не са у анализаторите, а в прокуратурата. Това го признават и в ГЕРБ. Затова мога да се опитам само да погледна към политическата ситуация за ГЕРБ не сега, а след изборите. Вариантите са два.

ГЕРБ печели изборите

- Тогава важният въпрос е кой ще  бъде партньор. Независимо каква е формулата на следващо правителство, от партньор ще има нужда. За ГЕРБ е стратегически важно да докажат, че могат да имат политически партньори. Най-важният въпрос би бил може ли да се утвърди като стабилна опозиционна партия и да запази електоралния си потенциал.

- Ако пък остане без партньори, ГЕРБ ще е в опозиция. Тогава е ключово дали противниците им ще успеят да сформират правителство.

- Доброволно оттегляне на Цветан Цветанов от партийни постове, за да не пречи на собствената си партия, би бил много разумен политически ход.

- Важно е дали Бойко Борисов ще предложи идейни и кадрови промени, които да задържат ГЕРБ като основна опозиционна партия в центристкото и дясното пространство.

ГЕРБ губи изборите

- Най-важният въпрос би бил, може ли ГЕРБ да се утвърди като стабилна опозиционна партия и да запази електоралния си потенциал.

- Ключово е дали БСП и опонентите на ГЕРБ ще могат да съставят парламентарно мнозинство и правителство.

- Ще успее ли следващото правителство да направи реформи в енергетиката и други ключови сектори. Ако това не стане и ГЕРБ е стабилна опозиционна партия, тя може да спечели доверие отново.

- Има негативи за ГЕРБ в опозиция - да не може да бъде качествена опозиция, която предлага политика и аргументирано критикува правителството.

Всеки може да добавя или отнема позиции в тези два варианта. Оценките ни преди избори винаги са силно поляризирани и често ефектът от тях е или грешен, или краткотраен. Политиката е сложен, но за сметка на това логичен процес. В навечерието на изборите от 2009 г., за мнозинството избиратели ГЕРБ бе носител на промяна, а тройната коалиция изглеждаше като грозен политически урод.

Днес мнозина изпитват сходни чувства към ГЕРБ. Носител на промяна не се вижда. Големият въпрос за ГЕРБ е свързан с това какви са опциите на Бойко Борисов и какво ще избере като подход.

ДИМИТЪР АВРАМОВ 


elza
26.04.2013 21:43:29
0
0

Поредния цирк на комунистическо, турско, циганската банда, която е на власт и върлува в България от 1944 год. и по всякакъв начин гледа да унищожи Българите и Българският дух. Купувачи на гласове може да намерите на 0886606217; 0886291911; 0895871989; 0884972124. Но внимавайте, че това са измамници и крадливи турски циганета с бръснати дупета, които ще ви купят гласовете за ДПС.

Пешо Жичков
26.04.2013 21:54:23
0
0

elza, герберска близачка, браво!! още мноого ще има да им го ближеш, докато разбереш, че просто са те изклатили и след това са те ритнали !! Рядко коментирам, но не мога да се сдържа. Абе Бойко, абе тикво, ти така се усукваше като настъпан червей и когато Янето размаха флашките, а после сам призна, че е имало такива разговори - живо престъпление. ГЬОНСУРАТ си ти!!! Бъди мъж, бе, нали все се правиш на Батман, бъди мъж, застани пред хората, поклони се, извини се и се пръждосвай в Банкя!!! Гнусно ми е да те гледам по вестници, телевизии и билбордове!!! Майната му, че окепази ГЕРБ, то си е за ваша сметка, АМА ВИЕ ПОСРАХТЕ АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА, БЕ !!! ГЬОНСУРАТИ !!!! НИКАКВИ ГЛАСОВЕ ЗА ВАС !!!!!

слави бинев
26.04.2013 22:00:58
0
0

слави бинев им вика боко тиквата цецо шлифера и лъчо мозъка

не на комунизма
26.04.2013 22:52:17
0
0

ГЕРБ започнаха истинската декомунизация на България и строителствата на европейската държава. Последните напъни на комунистите от БСП-ДПС да върнат мафиотското ограбване на държавата са обречени на провал. Доносници, агентурници, флашки и инсинуации, всичките насочени срещу ГЕРБ, няма да спрат българския избор към свободата и благоденствието.

ани
27.04.2013 04:21:46
0
0

Пълни глупости! Препоръчвам на всички този разговор по бтв: http://www.btv.bg/bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1750717584-Koy_porachva_i_koy_plashta_muzikata.html/#Comments

Чочо
27.04.2013 14:47:26
0
0

Пешооооо, а ти колко си вулгарен, не е истина! Точно такива като теб осират държавата ни! Точно такива като теб злепоставят българския народ пред целия свят! Като в някакъв тунел си където не може да видиш светлината! България излезе икономически напред последните 4 години въпреки кризата! ГЕРБ поне показа достойнство и се бори, а не като теб само да се разпилщосват по форумите! Гнус ме е от такива като теб, неук!

SEDESAR
27.04.2013 15:59:33
0
0

Dimitar e prav, no zabravia che balgarite sa " ovtze, koito NE ISKAT da stavat levove" i bolshinstvoto e OLIGOFRENICHNO PRIVARZANA kam BKP/BSP!!?? Da se chudi chovek sled 70 g. chervena diktatura!!!

Димов
27.04.2013 18:03:13
0
0

Махаме Борисов и идват на власт БСП с олигарсите си! Какво е разликата? Ах, сега как се възмущаваме от отношението на Борисов към интелигенцията! А когато Станишев нарече журналистите "циркаджии", тогава това същите тези мазители на морала с перо в ръка какво писаха? И дали изобщо писаха нещо тогава? Аз съм християнин и знам едно, че толкова пари, колкото даде Борисов за строителството църкви през тези 4 години, друга такъв няма за последните 23 години. А това все пак подсказва и още нещо за образа и характера на Борисов!

SEDESAR
27.04.2013 18:08:27
0
0

Bravo gn. DIMOV, edno hubavo neshto za Borisov!! Vie ste HRISTIANIN s goliamo X!!!

ТИКВОЧЕВ
27.04.2013 19:58:08
0
0

http://www.vbox7.com/play:9ac504421 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола