Етнически българи в Молдова искат национално-културна и административна автономия.

Тараклийският районен съвет в страната единодушно одобри вчера обръщение към властите в Кишинев с това искане, заяви кметът Сергей Филипов, цитиран заедно с документа от молдовски и руски медии.

По думите му обръщението е по повод 200-годишнината от основаването на Тараклия, което ще бъде официално отбелязано на 6 май.

Към обръщението има и проектозакон "За особения статут на Тараклийския национално-културен район на Република Молдова".

В първия член на документа се отбелязва: "Тараклийският район с компактно българско население получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия и като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова. Той се нарича "Административно-териториално образувание Тараклийски национално-културен район" в състава на Република Молдова.

В член 10 се пише: "Правото на българското етническо мнозинство на особен статут на Тараклийския район се оформя като административна автономия.

В същия документ в член 15 се определя, че "в официалните контакти на територията на Тараклийския национално-културен райно редом с държавния (молдовски - бел.ред.), се използват български и руски езици."

Решението от петък идва веднага, след като в четвъртък автономия поискаха и гагаузите. На 11 април депутати от Народното събрание на Гагаузия единогласно одобриха изявление, в което се констатира, че създалата се в страната ситуация "принуждава народа на Гагаузия да преразгледа съгласието си за самоопределение в състава на Република Молдова със статут "автономно-териториално образувание с особен правен статут".

При избухването на гражданския конфликт в Молдова в началото на 90-те години гагаузите обявиха своя независима република, но приеха компромиса за автономия през 1994 г. Този статут така и не е реализиран напълно и непрекъснато се подлага на съмнение от централните власти.

Гагаузите наброяват около 150 000 души и представляват тюркоезична православна група, избягала през ХIХ век към Бесарабия заедно с етническите българи. В днешна Гагаузия българският има статут на местен език и се изучава в училищата, в които има български ученици.

В законопроекта от Тараклия се отбелязва, че инициативата трябва да бъде реализирана "за целите на установяване на справедливост по отношение на българската общност, съхраняване на междуетническия мир и спокойствие, изключване на опитите за нарушаване на цялостта и ликвидиране на Тараклийския район". Освен това се допълва, че "се отчитат исторически установените условия за развитие на българската култура, език и традиции и съхраняването на етническата самобитност на българите" и "се подкрепят многократните молби на цялата българска общественост за стремежите към национално-културно самоуправление".

За самоопределение в района е имало два референдума - през 1994 г. и през 1999 г. и на двата етническите българи са одобрявали искането за специален статут в рамките на Молдова.


MEHMET TÜRK
13.04.2013 23:23:36
0
0

BRAVO ! A NIE TURTZITE V BULGARIA - SPIM !

Хвъркатата чета
14.04.2013 00:49:32
0
0

Брачед, първо да помогнем на братята българи да отхвърлят игото на деспотско - тираническия ЕВРОРАЙХ. Глей ги само как пищят под робския бич на КАНЦЛЕРА.Вай, вай, вай, завалиите ! Пак не случиха с Освободителите ! То бива мизерия ама чак толкоз.Грохнали са хората та мъченическото им грухтене е като глас в пустиня, както е казал Ботйовъ. Да се съберем на Оборище - не се търпи веке, чевермето е от мене. Недей казва на никой, особенно на юначните Апостоли, че да не ни предадат на турците...

Неразбиращ
14.04.2013 04:23:42
0
0

свършил ви е вазелина ли, че си чешите задниците с паметта на юначните Апостоли? АКО НЕ ИМ ДАДАТ АВТОНОМИЯ, ДРУГИЯ ВАРИАНТ Е ДА СЕ ВЪРНАТ В РОДИНАТА НА ДЕДИТЕ СИ, КОИТО СА ИЗБЯГАЛИ ОТ ИЗРОДИ КАТО ВАС, А ТОГАВА И ВАЗЕЛИНА НЯМА ДА ВИ ПОМОГНЕ!!!

НАК
14.04.2013 08:27:38
0
0

На мехмед,спете защото от ваще кланета са бягали,спете защото иначе цинизма ви е безкраен и нагъл,спете защото имате за много неща да се покаете-геноцида на арменци и кюрди е твое дело зомбирани и безумни.Характерна гьонсуратлъщина в неограничени количества.....

Bogoridi
14.04.2013 09:45:25
0
0

В Букурешти навсякъде по стените пише: "MOLDOVA E ROMANIA". Аналогията ми е с някои надписи в Сф: "Македония ке е бугарска". От друга страна румънците твърдят, че има много румънци (власи) в Македония. На този фон излиза, че щом ние имаме наши хора и интереси в румънската Молдова, съответно трябва да ги браним активно. Значи сме за автономията.

Tanyo
14.04.2013 11:12:35
0
0

Всеки четвърти българин измъчван от депресии и психични разстройства...

ma4enik
14.04.2013 12:27:23
0
0

Македония на Македнците, Добруджа на Румъния , Видинско , Монтанско, Част от Софийско, Кюстендилско, Пернишко на Сърбите и останалото наше.То така си е и било, лажливите , грабливи, злобни и долни бугари с чужда кръв и от алчност са разграбили всичко това от нас, без да е тяхно право ... На юг от Балкана няма гив бугарин преди 14 век...Там са благодарение на свободата която им дава омразната за тях Османска империя. Ако бяха под властта на Руснаците или на която и да е западна даржава щяха да бъдат крепостни селени, бивани продавани и купувани от велможите си със строги определени места за живеене, говорище езика на господарите си и изповядващи тяхната религия, точно както е в Южна и Северна Америка, Африка, Нова Зеландия и Австралия....Не благодарно долнопробно лажливо племе...

ma4enik
14.04.2013 12:29:08
0
0

Потърпи Мемед, още един мандат на Бойко тиквата и няма да остане нито един бугарин в булгаристан. Те жените, дъщерите и сестрите им без друго са на секс турне из света...Там активно работят по витрините на секс центровете , сега остава и мажката половина да иде при тях и всичко е готово.Защо трябва да обевяваме автономия след като можем да бадем единствените собственици на териториите които и без това са си наши...? Когато те искат им е добре, когато от тях се иска им прилошава

Българин
14.04.2013 13:29:40
0
0

Kak bih ti reznal i drugata smradliva glava, majka ti da eba i rezak vmirisan, kak bih te az "mychil", da eba i smradlivoto vi dolno grozno pleme da eba...

spravedliv
14.04.2013 13:52:25
0
0

Господин застъпващ се за македонизъм, нима не ти е ясно, ако си от македонския край, че прадядовците ти и прабабите ти и всички назад от тях се считаха сами себе си, самоопределяха се като българи!? Та и за какви други да се самоопределят, при положение че такова животно македонски народ немаше.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола