Повече от две седмици български работници в Израел живеят като в концлагер от Втората световна война. Въпреки че са заминали на гурбет по силата на шумно рекламирана междуправителствена спогодба с обещания за стартова заплата от 1800 долара и добри условия, родните строители живеят в бараки по четирима, всички ползват общи душове и тоалетни. Готвят си в мръсна и порутена кухня, и то рано сутрин или късно през нощта, защото през деня ток няма. Трийсетина души от тях все още не са започнали работа, разказа пожелал анонимност потърпевш пред “Труд”.
Нашите гурбетчии са пристигнали в Израел на 17 декември и са настанени край град близо до столицата Тел Авив.


Информацията колко българи са в това положение се разминава. Според работника, с когото “Труд” се свърза, става въпрос за 160 души. От Агенцията по заетостта, която ги е изпратила на гурбета, закъсалите сънародници са не повече от 50-60 души.
“Част от хората вече си тръгнаха за България, защото парите свършват, а тук е скъпо. Други търсят контакти с познати, които да ги измъкнат и да им намерят работа”, разказа строителят.
От агенцията заявиха, че не знаят за случаи на завърнали се гурбетчии. Оттам увериха, че са сезирали всички отговорни институции и са направили всичко възможно според правомощията си.
Потърпевшите обаче се чувстват “изоставени на произвола на съдбата”. “Вчера търсихме лекар за наш колега, който получи обрив. Оправяме се сами”, разказа работникът. За себе си той каза, че не няма път назад, защото е взел 1500 лв., за да финансира това пътуване и трябва по някакъв начин да ги изкара, за да си върне борча.

“Спешна реакция”

За неволите си българските строители в Израел разказаха пред Би Ти Ви още преди Коледа. “След репортажа по телевизията разбрахме, че в лагера ни е идвала жена от българското посолство в Израел, която е уверила, че ще направи всичко възможно за преместването ни”, добави вчера мъжът.Преди седмица директорът на българската Агенция по заетостта Камелия Лозанова гарантира, че проблемът ще бъде разрешен в “най-кратки срокове”. Вчера шефът на дирекция “Международна трудова миграция” във ведомството Димитрина Костадинова също увери пред Би Ти Ви, че са “взети спешни мерки за разрешаването на проблема”.

“Ангажирали сме всички институции - българското посолство в Тел Авив, израелското посолство в София и израелската служба по заетостта, която отговаря за изпълнението на междуправителствената спогодба”, каза Костадинова.
От разказа на потърпевшия строител обаче стана ясно, че седмица по-късно единственият резултат от реакцията на институциите е, че в тоалетната е сложена лампа.
Въпреки това от Агенцията по заетостта и министерството на труда категорично заявиха, че са направили всичко възможно според правомощията си и очакват съдействие от израелска страна. Пред “Труд” от Агенцията по заетостта коментираха, че ведомството е получило три сигнала от български работници за лошите условия още преди репортажа по телевизията. Жалбите били преведени и пратени до отговорните институции в Израел преди повече от седмица. Отговор обаче все още нямало.

“Тъй като нямаме резултат, по инициатива на Агенцията по заетостта след 7 януари ще свикаме спешно заседание на смесения комитет за координация”, обяви Костадинова. В звеното влизали всички институции от България и Израел, които са отговорни за изпълнението на спогодбата за заетост. “На заседанието приоритетно ще бъдат разгледани постъпилите жалби”, добави експертът.

Институциите
си прехвърлят
топката

Костадинова добави, че за разрешаването на казуса Агенцията по заетостта е организирала среща с посланика на Израел у нас. Той гарантирал, че цитираните в жалбите работодатели ще бъдат проверени. Българският посланик в Израел също взел мерки. На 26 декември той се срещнал с представител на израелската служба по заетостта, който също обещал пълно съдействие. “Засега чакаме отговор оттам. Това, което е в компетенциите на Агенцията по заетостта сме го изпълнили”, заяви Костадинова.


От българското Министерство на външните работи казаха пред “Труд”, че “нямат възможност да влияят институционално на случая”. Оттам обясниха лаконично, че “работниците са по силата на двустранна спогодба, която от българска страна е в правомощията на Агенцията по заетостта”. От Външно добавиха още, че българският консул в Израел е посетил лагера на родните строители преди седмица, защото се е самосезирал.


Яснота за евентуалното решаване на проблема вчера не дойде и от посолството на Израел у нас. Оттам заявиха, че в отговор на разпространения от българските медии материал са изпратили “спешно запитване по няколко въпроса, касаещи българските работници”, до отговорната институция - израелската служба по заетостта, но все още чакат отговор.

По-късно вчера от българската агенция по заетостта съобщиха, че строителите са настанени временно в лагера, докато работодателите им ги разпределят по обектите. Оттам добавиха, че всеки, който прецени, че условията не отговарят на тези в трудовия му договор, може да поиска от израелската служба по заетостта да работи за друга фирма.
Според спогодбата българите трябва да бъдат наети като кофражисти, арматуристи и майстори за керамично облицоване на подове и стени. Документът им гарантира подходящо жилищно настаняване. Условията трябва да включват лично легло, отопление и вентилация, готварска печка, хладилник, маса и столове, миялна машина на всеки 6 работници.

Представител на родните строители обаче се оплака, че вече повече от 2 седмици живеят при ужасни условия, а работата им няма нищо общо с предварително уговорената. “Ние сме професионалисти, а ни принуждават да чистим боклука на строителните обекти. Трудим се като общи работници заедно с хора от Судан и Сенегал, които нямат дори основно образование”, разказа потърпевш пред Би Ти Ви.
От отговорите на Агенцията по заетостта пред “Труд” не стана ясно дали при международни спогодби за заетост българските власти задължително проверяват условията за настаняване и работа.

От ведомството информираха само, че техни представители са посетили Израел на 17 юли 2012 г. - след заминаването на първата вълна строители за Израел. Тогава всичко било наред, а българските работници имали дори интернет.


hans
02.01.2013 22:58:00
0
0

TOVA E ZA BLAGODARNOST,CHE BULGARITE SA PASILI EVREITE OT OSVIENCIM

араб
02.01.2013 23:16:15
0
0

ДА ВИ ЕБА И БОКЛУЦИТЕ.КОЙ СА ТИЯ БЪЛГАРИ???ВЕЧНО НЕДОВОЛНИТЕ АХМЕД,МЕХМЕД И ХАСАН.МЮСЮЛМАНСКИ БОКЛУЦИ.НЯКОЙ НАСИЛА ЛИ ВИ ЗАКАРА ТАМ БЕ БОКЛУЦИ МАНГАЛИ???ЯЖТЕ ЕВРЕЙСКАТА КАКАЛАШКА.А КУРВИТЕ ВИ ЖЕНИ САМО ПИСКАТ ПО МЕДИИТЕ ЗА ПАРИ.БОКЛУЦИ.

don
02.01.2013 23:52:32
0
0

Какво значи "насила" бе, примат. В случая има измама, което се води престъпление според нормалните хора, към които явно евреите не спадат.

lupi
03.01.2013 00:46:15
0
0

Hey arab tazi ryazana burgiya da ti go iskaram prez grıklyana pedal dolen da eba mamati pırvo a posle za desert jenati......

zezo
03.01.2013 05:48:02
0
0

НИЕТУК В БГ БЕДСТВАМЕ ЦЯЛА ГОДИНА БЕЗ РАБОТА И БЕЗ ПАРИ И НИКОЙ НЕ НИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ ,А ТЕЗИ БОКЛУЦИ ЗАНИМАВАТ ПОСЛАННИЦИТЕ И НА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ....БОЙКО ЩЕ СИ ИЗПРАТИ САМОЛЕТА И ЩЕ ВИ ПРИБЕРЕ И ЩЕ ВИ ВЪЗНАГРАДИ

Възмутен
03.01.2013 08:56:53
0
0

Хей "араб"! Внимавай в картинката! Там /в Израел/ са етнически българи. Те ядат еврейските какалашки, а жените им курви в българия ядат цигански такива! Не само ядат, но изпълняват пълната програма с няколко циганина наведнъж! Да ти еба майката и ти се изпразня в устата!

fuuuck
03.01.2013 22:59:33
0
0

Работил съм там и когато пристигнахме ни разпределиха в зависимост от обектите.Там по стандарт винаги има хладилник и бойлер на сл.панели.Никой работодател там няма да му мине през акъла да те преебе,защото санкциите са жестоки -за разлика от БГ,където разни тъпаци те ебават със заплатата...Та,след първите 10-на дни разни помаци започнаха да плачат да се връщат в БГ и не ходеха на работа,а гледаха само да се наливат с алкохол.Типично непотвърдени журналистически простотии..

марга
05.01.2013 08:59:20
0
0

това е благодарността на еврейската държава и общество към българия която ги спасила през 40 те години спомнете си авиокомпания балкан и парите които събираме за лечение на бълг деца в израел кога ще си платят разходите по лечението след атентата в бургас

di3358
07.01.2013 12:00:46
0
0

http://btvnews.bg/bulgaria/160-balgari-prodalzhavat-da-mizerstvat-v-izrael.htmlРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола