Бургаските полицаи Тодор Маринов и Румен Кехайов бяха наградени от вътрешния министър Цветан Цветанов за това, че са спасили живота на младеж, посегнал на живота си. Двамата работят в Четвърто РПУ - управлението, което отговаря за най- големия 80-хиляден комплекс на морския град.

“Викат ни предимно за побои, скандали, за шумни купони, които смущават съседи посред нощ. Но този инцидент беше различен. Случи се на втори март, късно през нощта. Беше около 03 часа. Правехме обход и видяхме две момчета, които бягат. Бързаха към дома на свой приятел, който обявил във фейсбук, че ще се самоубие. Качихме ги в колата при нас и тръгнахме към адреса”, разказаха пред “Труд” двамата полицаи. Когато пристигнали, бащата на младежа казал, че всичко е наред и синът му отдавна спи.

“Голяма грешка щеше да е, ако се бяхме успокоили и не бяхме настоявали родителите да проверят какво става”, казват униформените. Майката отворила вратата на стаята и видели момчето на пода.

“Беше взел голяма доза хапчета за кръвно и алкохол. Езикът му беше потънал навътре. Дръпнахме главата му назад и с лъжица натиснахме езика. Момчето си пое въздух”, спомнят си полицаите. Момчето се оправя и е живо и здраво. Не искат да кажат името му, нито пък защо е решило да посегне на живота си.

“Свършихме си работата и сме доволни”, споделят двамата партньори. Но им е мъчно за младите хора, които правят подобни опити. Смятат, че младежите трябва да спортуват и да имат своите мечти и цели в живота.

Това отваря и друга тема. И двамата още от малки са искали да станат полицаи. Бащата на Маринов е военен. Кехайов също има в рода си полицай. Той е довел на срещата 4-годишния си син Добромир. Има и друг - на 2 годинки. Добромир стиска наградата на татко си и иска по всичко да прилича на него, което автоматично означава, че иска да стане и полицай, когато порасне.

След случая със самоубиеца през месец май Тодор Маринов имал друго голямо изпитание. Две момиченца от комплекса изтървали котето си в шахта, близо до строящия се в “Меден рудник” небостъргач. До шахтата водели тръби, преплетени в лабиринт. Хлапетата се мушнали в тръбите да търсят котето си, но се загубили. Обадили се на родителите си по мобилните си телефони, но после сигналът им изчезнал. Тодор Маринов успял да позвъни на едното дете и ги накарал да започнат да викат. Така стигнал до тях в тръбата и ги извадил.
 Румен Кехайов пък тичал като за световно в Слънчев бряг, за да хване крадеца Вальо Черния. Бил в курорта велопатрул за сезона. Получил сигнал, че известният по морето крадец е излязъл от затвора и е в комплекса. Видял Черния да слиза от терасата на третия етаж с щедра плячка. Подгонил го по алеите и му щракнал белезниците.

За да са във форма при такива случаи, полицаите тренират всеки ден. Всеки божи ден във фитнеса поне 40 минути, понякога до час, час и половина - това е формулата.
“В края на смяната гледам да забравя какво се е случвало, за да релаксирам. В това отношение спортът ни помага и на двамата”, обяснява Тодор Маринов. Той е семеен от две години. Има малка дъщеричка - Кателина.

Най-страшната случка? Двамата, които работят заедно от година, признават, че понякога страхът е в тях, но не за друго, а за да ги пази. Радват се, че посрещат Новата година с награди и най-вече със семействата си.

4-годишният Добромир ще става полицай, но когато му дойде времето. Сега е дете и вярва най-вече в Дядо Коледа и се радва на подаръка от брадатия старец: малък детски кът - стая с кухня. Подарък за него, подарък и за родителите: “Пускаш го вътре - и половин ден си рахат”, въздъхва баща му.


стария капрал
01.01.2013 18:58:56
0
0

ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ МОМЧЕТАТА--ДА СИ НОСЯТ УСПЕШНО СЛУЖБАТА И ДА СЕ ПРИБИРАТ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРИ СЕМЕЙСТВАТА СИ!!! ЕДИН ПОЛИЦАЙ-КАТО Е СВЕСТЕН,ДОРИ МИНИСТЪР КАТО ЦЕКОШЕСТАКА НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОМЕНИ ЗА ЛОШО.........

цвъко
01.01.2013 19:41:54
0
0

ИДИОТИ.САМО КРЕТЕНИ СТАВАТ ПОЛИЦАЙ.НЕСПОСОБНИ ЗА НИЩО ДРУГО.

krasi
01.01.2013 20:07:00
0
0

Като ти гледам правописа цвъко,май по-големи идиоти и некадърници от теб няма.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола