Сотир Цацаров е новият главен прокурор. Председателят на Пловдивския окръжен съд беше избран за шеф на държавното обвинение с 18 гласа от Висшия съдебен съвет (ВСС) след процедура, продължила над 10 часа.
ВСС дори не гласува за конкурентите му  зам. главният прокурор Галина Тонева и началникът на апелативното спецобвинение Борислав Сарафов. Кандидатурата на Цацаров беше първата, за която кадровиците дадоха вота си, и незабавно получи нужното мнозинство от поне 17 гласа и един отгоре.
Сега предстои президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за назначението на Цацаров. След избора си новият главен прокурор заяви, че ще направи анализ на действителното състояние на прокуратурата и си даде срок до април.
“Ще създам екип от съмишленици”, обяви Цацаров. Зам. главният прокурор Галина Тонева вече заяви, че ще подаде оставка, ако загуби битката за шеф на обвинението.
Вотът във ВСС показа, че дори хора, номинирали конкурентите на Цацаров, са гласували за него. Само трима от членовете на съвета бяха против неговата кандидатура, а други трима се въздържаха.
Изборът на нов главен прокурор се превърна в безкраен маратон. В безпрецедентно изслушване, продължило над 9 часа, тримата кандидати за поста отговориха на десетки въпроси на членовете на ВСС.
В ефир, по интернет и на английски

Кандидатите бяха изслушани по азбучен ред - Сарафов, Тонева, Цацаров. Процедурата се проточи до след залез-слънце, тъй като, освен че зададоха огромен брой въпроси, членовете на ВСС се впускаха в безкрайни разсъждения по различни проблеми на съдебната власт.
Многословието им бе вдъхновено от факта, че изслушването се предава пряко по телевизията и в интернет. То беше следено от Европейската комисия (ЕК), като за целта бе превеждано на английски език. Заради отправеното ден по-рано предупреждение от говорителя на ЕК Марк Грей, че вотът трябва да е таен, правосъдната министърка Диана Ковачева напомни на няколко пъти на членовете на ВСС да не агитират и да не разкриват за кого ще гласуват.
Всички кандидати трябваше да отговорят на група въпроси - дали мястото на прокуратурата е в съдебната власт, как ще защитят независимостта на обвинителите и докъде се простира вътрешното убеждение на магистратите.
Питаха ги и дали зам. градският прокурор Роман Василев е извършил престъпление, като нарече бившия военен министър Николай Цонев абсолютен престъпник. Както и дали трябва да има ново разследване на случая “Тодор Димов-Чакъра”, загинал при полицейска акция под ръководството Бойко Борисов като главен секретар на МВР. Питани бяха и за изтезанията над оправдания по делото “Луканов” Юрий Ленев. Неотдавна по тези два казуса България бе осъдена в Страсбург.
Всеки отговори посвоему. Цацаров например обяви, че не представя пред ВСС стратегия за борба с престъпността, а конкретни намерения, които ще подобрят работата на прокуратурата.
Той застъпи тезата, че трябва да има нов Наказателен кодекс, който да раздели криминалните деяния на простъпки и престъпления. Заради награждаването си с пистолет от МВР той коментира, че това не е недопустимо, защото е заради принос в организацията на работата между съда и министерството. “Нямам основание да се срамувам”, каза той.
Цацаров, чиято съпруга е нотариус, бе категоричен, че не може да има забрана съпрузите юристи да практикуват в един град.
 “Хората създават семейства там, където се събират. Затова имаме семейства на лекари, на архитекти”, посочи той. Същата теза застъпиха и конкурентите му Тонева (със съпруг адвокат) и Сарафов.
“Моята сила и амплоа е на разследващ магистрат”, започна представянето си Сарафов. Той заяви, че прокуратурата тотално се е провалила по делата за корупция и затова трябва “детайлен анализ на повтарящите се грешки”. Не му беше спестен въпросът за заместничката му в спецпрокуратурата Галя Гугушева, която бе номинирана за конституционен съдия, но се оттегли след скандал със заеми, дарения и имотни сделки. “Гугушева не е демонстрирала висок стандарт, дори и в момента се движи с градския транспорт”, обясни Сарафов, но призна, че има някои съмнителни сделки.

Имотите?
Имотите бяха в центъра на голяма част от въпросите към кандидатите. Запитан за произхода на средствата, с които родителите му са придобили три апартамента и са му ги дарили, Сарафов обясни, че това са “маломерни панелки в “Люлин”. “Със сигурност ме правят богат”, заяви той.
На Тонева  се наложи да обясни как със съпруга си са купили изгодно апартамент в Балчик. Тя каза, че жилището е в непривлекателен район, далече от морето, и наистина е струвало малко над 2872 лв. заради свръхпредлагането.
Първата жена кандидат за главен прокурор се зарече да въведе политика на отворени врати при всеки шеф в прокуратурата. “Всеки обвинител, почувствал се подложен на натиск, ще може да бъде изслушан и защитен”, каза тя. Също като Сарафов тя беше на мнение, че администрацията на Върховната прокуратура е раздута. 
Сотир Цацаров:  

- Прокуратурата не се нуждае от спасяване. Тя не е кораб, който потъва. Да  се даде това определение, означава да се подцени потенциалът на хората, които работят в нея.

- Не е допустимо участието на магистрат във всякаква форма на организация, която създава зависимости и би могла да повлияе върху вземането на решенията.

- През 2004 г. съм награден от вътрешния министър Георги Петканов с късо огнестрелно оръжие пистолет. Конкретната причина бе, че две съдилища - в Пловдив и във Варна, реализираха електронна връзка с МВР. Така се премахна кореспонденцията с писма. Пистолетът се намира в касата ми.

- Работата ми ме е научила да познавам колегите си и да се отнасям не с прост интерес, а с разбиране към техните проблеми.  
Галина Тонева:
- Прокурорът не може да е безгласен обект на реформата. Той трябва да даде своя глас и идеи.
- Със съпруга ми живеем относително скромно, нормално, нямаме луксозни разходи, луксозно обзавеждане. Не си купуваме скъпи вещи и бижута и не пътуваме по луксозни дестинации.

- Мога да поканя всички вас и всички граждани, които искат да дойдат и да видят какъв е този морски имот. Предлагали сме на приятели да ходят, но те не искат, защото им е далече от морето. (Обяснява за апартамента в Балчик, купен от нея и съпруга  за малко над 2000 лв.)
-  Не съществуват форми на натиск, които да не могат да бъдат преодолени.

- Присъствието на прокуратурата в медиите и обществото е много важно, но то трябва да носи истинска информация. 
Борислав Сарафов: 
- Не считам, че ако единият съпруг е магистрат, другият трябва да шофира камион за сметоизвозване.

- Не би трябвало да има нещо укоримо, ако членството в масонски ложи има благородни цели. Те не са терористични организации.
- Прокуратурата не трябва да бъде възприемана като генератор на скандали, а като място, където човек може да потърси утеха - ако е изнасилена дъщеря му или е убит негов роднина.

- Много добре знам кои прокурори стоят в коридора и пушат цигари и кои служители клюкарстват по цял ден и обсъждат сериалите. 
- Пострадалият е пострадал в пълния смисъл на думата както от престъплението, така и от наказателната ни политика.

- Без адвокатите ще изтървем правораздаването в грешна посока. Те са като спирачки, без които колата може да отиде в канавката. 

лисици в лозето
21.12.2012 11:33:34
0
0

Вчера освидетелствахме трудното раждане на една здрава прокуратура в обраното ви лозе, българи. Маите познаха: краят на Антихриста дойде все пак. Светли празници, окрадени стопани!

Наглец непоправим
21.12.2012 13:35:28
0
0

Някой да се е съмнявал, че Цацаров ще бъде избран?? Той просто е нужен на Бойко и Цецко, за да пази техните бандити от наказания. Лакомичък като пеликан. Това, че може да бъде обвинен за облагодетелствуване и подготвяне на решения в полза на управляващите, няма значение за етичната комисия. Тя е и толкова етична. Председателят и беше като адвокат на Цацаров и сигурно етичната комисия ще спазва принципа" Гарван гарвану око не вади" Честит ни нов главен прокурор.!! Отново бе избран правилния човек!! Изборът на Цецо и Бойко.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола