Коледна изложба “Извън канона” с образи на Мадоната, на Исус, на българската жена и мъжки портрети, рисувани върху дърво и близки до иконата но само като духовно усещане и послание, подреди академик Светлин Русев. Творбите, изложени в столичната галерия “Вида”, са малки, изящни, изпълнени в масло. Дървото е топъл материал, затова майсторът го е оставил на места непокрито. Така образите стоят като древни.

“Икона” на Исус “извън канона” е централната творба, единствената поставена върху червена дървена подложка на стената точно срещу входа. Останалите са върху черни на белите стени в кокетната галерия на два етажа.

Върху дървени постаменти, точно както в църквата пред олтара, художникът е поставил женски портрети, сякаш подканя за преклонение пред българката.

Изложбата по думите му включва серия Мадони, но усещането е за живи образи, за портрети на български девойки и жени.

“Това не са икони по изискванията на канона, в стила на византийската или пък на западноевропейската традиция. Те носят авторски характер, лична стилистика, обясни академикът в деня на откриването. Те са малък формат, но и малкият формат също може да поеме дълбоко съдържание.”

Изложбата няма претенцията за големи обобщения, тя предава затрогването на майстора от вярата.

Претенциите са в дълбочината на преживяването и вълнението. Тази изложба е интимна, съкровена, духовна, затова и носи пояснението в заглавието - “Камерни упражнения”.

Тя предава вътрешното усещане на маестрото за Божията майка и Спасителя.
В подтекста на заглавието “Извън канона” все пак има някакъв малък намек, една съвсем тънка ирония към онези, които обявиха стенописите на Светлин Русев в църквата на Ванга за иконоборство и “извън канона”. Но художникът изобщо не смята да подхваща тежката дискусия отново.

И въпреки това с новите си “Камерни упражнения” той отново и непоклатимо застава зад убеждението си, че човек вярва не по канон, а когато носи вярата в себе си. Тази идея го е водела и при изписването на църквата в Рупите. Част мъжките образи в новата изложба на Светлин Русев са от етюди, направени навремето за църквата на Ванга.
Изложбата, която ще остане до 19 януари 2013 г. в галерия на ул. “Будапеща” преди кръстовището с “Искър”, е изключително елегантно подредена с много умело пусната светлина, сякаш коледно небесна.

Всеки, който е гледал изложби, подредени от Светлин Русев - и негови, и чужди, знае: той е ерудит в тази съвсем не проста работа.

ТАНЯ КАРАНОВА
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола