Общо 2960 домакинства са в списъка на общината в Кюстендил, които очакват да вземат евтини дърва - по 10 лева за кубик иглолистна и по 20 лева куб. м. за широколистна дървесина, обявиха от администрацията. По решение на общинския съвет право на тези ниски цени за дървата имат домакинства с месечен доход до 200 лева на човек, като лимитът е 7 кубика.

Сечта трябва да се прави в държавния горски фонд - от лесничействата обаче нямали готовност да обслужат толкова много клиенти. Това наложило общината да определи допълнителни 4 сечища в общинската гора, за да осигури необходимите количества.

"Държавата със своите стотици хиляди декари гори не може да осигури дърва за огрев. Оказа се, че държавното лесничейство "Осогово" - Кюстендил е фигурант. Ние с 4 горски трябва да обслужваме 3 000 души, а те с 30 лесничеи не могат да се организират. Това горско стопанство се използва само за незаконна сеч, отварят се складове за дърва от едни и същи лица и камионите бръмчат нощем.

Защо държавният горски фонд отива в джоба на бракониерите, а общинският горски фонд трябва да помага на хората във всяка ситуация", каза вчера по повод дървения проблем в общината кметът Петър Паунов /от дясна коалация/.

 


лъвица
11.10.2012 17:20:03
0
0

Как няма де е така- ако се провери в горските стопанства колко човека са назначени без да имат диплома за горски или са изкарали такава в последствие- ще лъснат политическите назначения или поне част от тях....РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола