Близо 33 млн. възрастни и още 2 млн. деца по света живеят с вируса на ХИВ. У нас официално регистрираните серопозитивни са 991 души, но реалният им брой е поне 4 пъти повече, или над 4200 българи, показва експертна оценка на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН и на Световната здравна организация. Това съобщи пред “Труд” д-р Тонка Върлева, началник на националната програма за борба със смъртоносната болест (виж интервюто с нея по-долу). Специалистката обясни, че три са основните начина за предаване на СПИН.

- Първият е заразяване чрез сексуален контакт. Най-рисков е аналният, следват вагиналният и оралната любов.

- Вторият път е кръвният. Най-често по този начин с вируса на ХИВ се “сдобиват” наркомани, ползващи общи игли и спринцовки. Възможно е заразяването да стане и при преливането на недиагностицирана кръв.

- Третият е вертикалният път - майка - дете. ХИВ позитивната жена, която не се е подлагала на профилактика по време на бременността, може да предаде болестта на бебето си. Или при кърмене. Статистиката показва, че най-често в Източна Европа заразяването става по кръвен път, а в Западна - при хомо- и бисексуален контакт. България се намира на пътя на тези две епидемии като през последните години случаите на предаване на вируса при секс между мъже зачестяват.

СПИН протича на три стадия, но те не са рязко очертани. Първият, острият, се наблюдава няколко седмици след инфектирането. Той може да протече абсолютно безсимптомно или като грипоподобно заболяване - с болки в гърлото, ставите и мускулите, преходно увеличение на лимфните възли, с т. нар. субфебрилна температура между 37,2° и 37,3°. В този стадий вирусът се размножава най-силно и точно тогава пациентите са най-силно заразни. Втората фаза е тази на безсимптомната инфекция и може да продължи между 8 и 10 години. Това е голямо предизвикателство за лекарите - човек изглежда видимо здрав, чувства се добре, а всъщност е носител на смъртоносен вирус, добави д-р Върлева. В този стадий имунната система е достатъчно силна, за да се бори с различните микроорганизми и ракови образувания, които водят до третата фаза на болестта. При неявече се наблюдава синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Пациентите преживяват много чести инфекции(пневмонии, диарии, възпаление на очите, херпесни и гъбични инфекции и др.), причинени от различни микроорганизми, паразити и гъбички. Появяват се злокачествени заболявания (примерно по кожата и устата), мозъчни увреди, развива се туберкулоза. Тя и пневмонията са найй-честите коинфекции на СПИН (заедно с него). Имунната система вече е силно увредена, тя не може да се бори с болестите и пациентът умира. От откриването на СПИН до днес той е убил над 350 българи, каза още д-р Върлева.

 

Първите случаи

на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г.

1981

г. в Щатите зачестяват съобщенията за “мистериозна болест” сред млади мъже хомосексуалисти. Те страдат от много рядко срещана белодробна инфекция, чийто причинител е паразит (протозоа). Този агент може да се намира и в здрав организъм, без да разболява. Болестотворните си свойства проявява, ако човек е със силно увреден или подтиснат имунитет.

1982

г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ официално нарича болестта СПИН.

1983

г. Френският проф. Люк Монтание и екипът му откриват вируса на ХИВ. Първият тест за диагностика е създаден 2 г. по-късно.

 

Д-р Тонка Върлева: При първи секс момиче се зарази и забременя

Д-р Тонка Върлева е член на борда на Глобалния фонд за борба със СПИН-а, туберкулозата и маларията за страните от Източна Европа и Централна Азия. Участва и в борда на международното партньорство за спиране на туберкулозата и представлява страните от европейския регион на СЗО. Тя е със специалности по епидемиология и вирусология. Специализирала е също по програми на СЗО,на Глобалната програма за СПИН и Джорджтаунския университет във Вашингтон.

- Кое е най-страшното при СПИН-а, д-р Върлева?

- Че не съществува окончателно излекуван пациент, независимо че терапията непрекъснато се усъвършенства и се откриват нови медикаменти.

- Но те само повишават преживяемостта?

- Да, в България има пациенти, които се лекуват още от 1987 г., и са живи до ден-днешен. Вижте, много е тревожно, че 56% от новорегистрираните случаи са млади хора на възраст между 19 и 29 години. Причина за това е рисковото им сексуално поведение - имат много интимни партньори, а не използват презерватив. Силно впечатление ми беше направил случай на момиче на 21 години, което още при първия си сексуален контакт се заразило със СПИН. Това е изключително драматично, защото освен вируса на ХИВ, с който младата жена се заразила, тя и забременяла. Затова съм категорична - всеки полов акт без презерватив е рисков. За съжаление това не го осмислят не само младите, но и по-възрастните българи. Тоест във века на СПИН човек винаги трябва да използва кондом при случаен контакт.

- Какво е съвременното лечение на болестта?

- За да има ефект от него, то терапията трябва да започне рано. По принцип има критерии за започване на лечението, което се извършва в пет центъра - в София, Пловдив, Варна, Плевен, а отскоро и в Стара Загора. Лечението предвижда високоактивната т. нар. антиретровирусна терапия. Обикновено тя включва три медикамента (до 5). Те не водят до унищожаване на вируса, но забавят развитието му. Посочената терапия е въведена у нас през 1998 г. Много важно е пациентът редовно да приема медикаментите си. А те се вземат всеки ден! Друг важен момент е, че на всеки три месеца той трябва да се изследва контролно (така се мониторира лечението).

- Казвали сте ми, че годишната терапия струва около 10 000 долара.

- Да, 10-12 000 долара. Това е в зависимост от комбинацията препарати. Към момента Министерството на здравеопазването изцяло заплаща лечението на серопозитивните българи.

- Има ли друга държава, освен нашата, която да покрива животоспасяващото лечение?

- Наистина малко са държавите, които 100% осигуряват антиретровирусната терапия. Тъй като през последните години постоянно се увеличава броят на ХИВ позитивните интравенозни наркомани, то лечението на тези болни в бъдеще ще представлява сериозен финансов проблем. Сега МЗ отделя между 5 и 7 млн. лв. годишно.

- В кои страни, освен африканските, човек трябва да е нащрек, ако посети през ваканцията, и потърси любовна авантюра?

- Не само в Африка, но и в Азия, например в Китай, Индия, Тайланд се наблюдава драматично разпространение на СПИН (особено при проституиращите). Както и в Русия и Украйна, където проблемът са наркоманите.А чрез инжектирането на дрогата е най-бързият начин за разпространението на болестта.

- Какъв съвет ще дадете на хората, които скоро ще излязат в отпуск?

- Да имат отговорно сексуално поведение, т. е. да ограничат максимално сексуалните си партньори и винаги да използват презерватив. Може в куфара за морето да не сложат джапанки, но да не забравят кондомите. Те ни предпазват и от човешкия папиломен вирус, причинител и на рака на маточната шийка. Нека всички знаят, че в страната има 19 кабинета за безплатно и анонимно изследване за СПИН. От разкриването им през 2003 г. досега са се изследвали над 115 000 българи.


HIV positiven
16.06.2009 13:45:59
0
0

A zashto v bulgaria se zaplashtat vtori4nite po 4uvstvitelni testove za HIV?Na tozi vapros nikoi ot MZ ne iska da otgovori!!!

reneta
25.12.2011 13:02:13
0
0

много тъп код

ренета
25.12.2011 13:10:13
0
0

*Име Ренета *е-mail: renirai2003@abv.bg *Kod:316950РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола