Европейската комисия ще отдели България от Румъния в наблюдението на двете страни по механизма за сътрудничество и оценка. Това сочат проектите на двата доклада по механизма, цитирани от БТА. Тяхното официално оповестяване предстои утре в 14:00 ч. българско време.

За пръв път отпада и издаването на два доклада годишно за нашата страна. След публикуването на документа за България утре, следващият ще бъде в края на 2013 г. - т.е. след около 18 месеца.

Досега комисията издаваше доклади на всеки шест месеца.

За разлика от България, Румъния ще получи следващия си доклад в края на тази година, а през следващата година интензитетът на докладите е възможно дори да се увеличи.

Утрешните доклади ще обобщят напредъка на двете страни по механизма от неговото въвеждане през 2007 година.

За България се отбелязва, че са налице всички необходими предпоставки за изпълнение на изразените препоръки и се дава време, за да може те да бъдат завършени.

Препоръчва се избор на нов Висш съдебен съвет /ВСС/ с мандат да осъществи цялостна реформа; на нов главен прокурор, който да въведе структурни промени, независимост и вътрешни проверки; попълване на празнотите, според които е възможно осъдени да избегнат изпълнението на наказанието.

Комисията добавя, че в България механизмът е допринесъл сериозно за реформите в страната, макар през петте години на наблюдение да е имало необходимост от външен стимул в осигуряването на стабилността и необратимостта на процесите.

ЕК отбелязва, че общественото мнение у нас подкрепя решително работата на механизма за сътрудничество и оценка, и намира полза от неговото приложение. България е на път да постигне целите на механизма, пише в документа.

Изминалите пет години показаха, че страната е в състояние да предприеме големи стъпки, когато има ясна политическа посока, коментира ЕК.

Според нея у нас все още е необходимо допълнително гарантиране на независимостта на съдебната система, като се изразява очакване предстоящите избори на нов ВСС, на следващ главен прокурор и на нов председател на Върховния касационен съд да допринесат за преодоляването на тази слабост. Комисията е критична към възможностите на съдебната власт и прокуратурата да се проверяват и наказват сами, освен под обществен натиск.

Изразена е тревога от отстраняването на председателя на Съюза на съдиите. Според ЕК случаите на забавени дела са свързани с неравномерната натовареност на съставите и това води до "технически нарушения" в неспазването на сроковете, които биват наказвани избирателно. ЕК пише, че настоящият ВСС е загубил легитимност да представлява съдебната власт.

В доклада се посочва, че през последната година е бил приет законът за отнемане на имущество и се отбелязва, че в този период се наблюдава конфискация в значителни размери.

Комисията отчита, че през 2010 г. се наблюдава сериозно повишение на броя на полицейските разследвания, както и че са предприети дълго отлагани реформи в тази област. ЕК е записала, че това е довело до спечелването на доверието на европейските партньори в нашите правоприлагащи органи. Същевременно се изразява сериозна загриженост по случаите на поръчкови убийства от 2006 г. насам и малкия брой разкрити и наказани престъпления от подобен характер.

В двата документа се отчита, че механизмът е "с отворен край" и ще бъде прилаган, докато изпълнението на целите не достигне задоволителни равнища.

Докладът за Румъния оставя впечатлението, че проблемите на страната са различни от българските и са сходни с тези, наблюдавани в Унгария. За първи път от въвеждането на механизма към София и Букурещ се предприема различен подход в оценката по механизма, като за Румъния в документа е използвана условната формулировка, че евентуално и тепърва в бъдеще страната би моглада постигне поставените от Брюксел цели.

Комисията изразява тревога от последните събития в държавата и изисква незабавни конкретни действия. Според ЕК настоящата обстановка показва, че румънските реформи не са необратими и устойчиви. Румъния трябва да възстанови уважението към върховенството на закона; доверието на европейските партньори може да бъде възстановено, само ако се докаже, че върховенството на закона стои над политическите интереси, пише в документа.


W.A.D.Времето Ви ...Свърши -2012-
17.07.2012 22:49:27
0
0

В ЕС има ли Демокрация? Буквалното значение на думата „Демокрация“ е „Народовластие“.В ЕС е Представителна Демокрация!- гласоподавателят Избира свои Представители, които се събират в законодателни или изпълнителни органи.Там ТЕ могат да извършват функции, за които гласоподавателят не ги е натоварил директно: участие в специални комисии, подготовка на проектозакони и гласуване на закони, Но по Собствено Усмотрение в Съгласие със Собствената им Съвест.Този тип Демокрация е БезсмисленНа Днес в ЕС, но е най-добрият Начин за Манипулация, Използван от политициТЕ до Сега.Докато в ЕС не бъде Приета Пряката Демокрация, която е Лесно Осъществима в 21 в. чрез електронните комуникации и идентификацията, всичко БезсмисленНо, което е до Сега, ще се Повтаря Отново и Отново. Единственият Начин да Има Демокрация в ЕС, това е Пряката Демокрация! - защото вече политициТЕ ще Подлежат на Постоянен, Пълен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите! В ЕС Демокрация Нямa!

W.A.D.Времето Ви ...Свърши -2012-
17.07.2012 22:50:11
0
0

Човекът е Обществено животно.Цялата Власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Кой има Интерес от това? Властта всъщност е в ръцете на Обикновените Граждани и по-голяма Сила от Обществеността няма.Гражданите Трябва да упражнят Своята Законна Власт върху досегашните политици,защото ТЕ досегашните политици са само жалки, лъжливи, подли и алчни "представители" на Гражданите, иззели властта от Гражданите, чрез Манипулация - наречена Представителна Демокрация.Трябва да Има Граждански Контрол - върху Съдебната, Изпълнителната и Законодателната власт - в противен случай Цялото Безумие до Сега ще се повтаря Отново и Отново.Единственият Начин да се сложи КраЙ на това Политическо Безумие, което е до Сега У ЕС - е Пряката Демокрация.Във Властта на Гражданите е да Наложат Пряката Демокрация.Когато стане това - то Времето на Досегашните Безумни политици ще Свърши и ще Настъпи Времето на Обикновените Граждани.Докогато това е истина, това ще е Истината!

W.A.D.Времето Ви ...Свърши -2012-
17.07.2012 22:50:52
0
0

Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.Правото се съдържа в Силата.Навикът и Обичаят имат Силата на Закон.Най-висшето право често е най-висше Зло.Провинило се кучето, а Наказват свинята.Съдебното решение се Приема за Истина.Конституцията ни казва, че имаме Много права, а Наказателния кодекс - че не можем да ги Използваме.Обикновения човек когато открадне и го хванат, се Срамува, че е откраднал, а политикЪТ, че са го Хванали.Затворите и наказанията Не Могат да Превъзпитават,но Страхът от тях държи в подчинение тия които не попадат в категорията Недосегаеми.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У ЕС броят на свещените говеда.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо-и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!

W.A.D.Времето Ви ...Свърши -2012-
17.07.2012 22:51:34
0
0

Човекът е Обществено животно.Обществото е Изобретило три способа да се държат хората в робство: Насилие, Пари и Свобода. Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.ПолитициТЕ умеят да говорят дълго без да кажат Нищо, служейки си с много Лъжи, които представят за Истина.В парламента половината от депутатиТЕ Говорят за неща, които не разбират, а другата половина не разбира за какви неща се Говори.Обещават ли Ви да превърнат Мечтите Ви в действителност, очаквайте да превърнат действителността Ви в Мечта.По-добре е да Паднеш на лешоядите, отколкото на политици.Първите ядат мъртвите, а вторите – Живите.В Индия никой Не Знае броя на свещените крави, а У ЕС броят на свещените говеда.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!

W.A.D.Времето Ви ...Свърши -2012-
17.07.2012 22:52:16
0
0

Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като проститутка.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!

$!
17.07.2012 22:53:02
0
0

Времето, за разлика от Парите, не се Натрупва.Ако се Чувствате добре, не се Безпокойте - ще го Преодолеете.Никой не бива да бъде Изключение. Ако се живее сред Луди хора, Трябва да се научи какво е Лудост.Маймуната си остава Маймуна, Дори и да е Облечена с костюм и вратовръзка.Учените глупаци са най-лошите Глупаци.Нищо на този свят не може да се извърши без грешки, Защото глупациТЕ са така Изобретателни! С отстраняване на Причината изчезва и Следствието.Приятно - ще бъде този миг, който Не Очакваш.Хората повече вярват на Очите си, отколкото на ушите си.Необходимостта Не Знае Закон.Брадата Расте, а главата нищо Не Знае.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $! Приятно Прекарване.Чест е не да попаднеш в Рая, а да те Изгонят от Ада.

$!
17.07.2012 22:53:52
0
0

Играта, Играта, тя ще Реши, Тя ще реши...Съдбата Ви.Времето...Реши - Шест Деветки То Да Обърне.Шест ШесТици ще Станат ТЕ Сега.W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!

"WAKE$HELP"CO & W.A.D.
17.07.2012 22:54:38
0
0

Знаем, Вие сте Убедени, че РазбираТЕ онова, което си МислИте, че сме Казали. Но не сме сигурни дали ОСъзнавате, че това, което сте Чули, не е Същото, което сме Имали ПреДвид.Светът е пълен с глупаци, и никой не ЗаБелязва своята глупост, даже и не ПоДоЗира! W.A.D.Времето Ви...Свърши ~2012~.~1<>@~13 $!

Osman Pasha
18.07.2012 00:22:13
0
0

do W.A.D Vremeto....Abe arkadash molia ti se kaji mi ot koi" HAPCHETA" vzimash i az iskam ot sashtite HAPOVE. i mnnogo vajno kak gi vzimash oral ili anal i tova iskam da znamРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола