Г-н Сотиров, СДС ще решава на 15 май дали да потвърди "Синята коалиция" с ДСБ за вота догодина. Какво е разпределението на силите и какво решение очаквате от Националния съвет?

- Най-доброто решение, заложено, но неизпълнено от СДС още преди парламентарните избори през 2009 г., беше широко дясно обединение. Но подчинено на ясни принципи и поемане на отговорност от лидерите, които разцепиха десницата. Тяхното неоттегляне стоварва всички негативи от миналото върху СДС и партиите в "Синята коалиция". Затова продължаваме да губим доверие. Ние нямаме принципни различия нито с колегите от ДСБ, нито с останалите партии в коалицията, нито на ниво избиратели. Различията ни са в оценката за ролята на тези лидери. Докато те продължават на всяка цена да искат да са ментори на "Синята коалиция", да правят безпринципни договорки с единствената цел да се възпроизведат и в следващ парламент, нищо добро не ни очаква.


- Кои са тези лидери?

- Мисля, че другите неща са преодолими, но лидерът на ДСБ Иван Костов е най-сериозният проблем. С него широко дясно обединение не може да се случи, наивно е да се мисли, че той ще се оттегли. При това положение единственият полезен вариант за СДС е да се яви сам на избори. Дълбокото ми убеждение е, че СДС има шанс не просто да влезе в парламента, но и да участва в управлението на България.
 

- На президентския вот през есента Костов и ДСБ ги нямаше в коалицията, но кандидатът на СДС Румен Христов взе 60 000 гласа. С толкова в парламента не се влиза.

- Случилото се на президентските избори е продукт на взаимоотношенията в "Синята коалиция". Първо, беше необмислена идеята след частичните избори в София да обявим, че ние ще имаме собствен кандидат за президент. И в това ни вкара Костов. Идеята му беше СДС да излъчи кандидат за президент, защото беше ясно, че това ще е изключително тежка битка. А кандидатът за кмет на София да е от ДСБ. Стигна се до предварителни избори, избрани кандидати, но Костов 2 месеца отказа да посочи вицепрезидент! Така СДС беше тласнат да търси друга подкрепа. Беше очевидно, че Костов се опитва да избяга от тази битка. Нещо повече - това са думи на председателя на СДС Мартин Димитров на Националния съвет след изборите - Костов умишлено ни тласна и съдейства да се провалим на президентските избори, за да не може СДС да помисли за самостоятелно явяване на парламентарния вот.
Костов превърна президентските избори в средство за опаковане на СДС. Колега, бивш депутат, преди време каза, че отношението на Костов към СДС е като във филма "Елена в кутия". В него доктор осакати една красива жена, която го презираше, за да я притежава. Накрая тя се привърза към него, защото нямаше кой друг да се грижи за нея. Аз не желая СДС да бъде партия в кутия.


- И все пак ако "Синята коалиция" се запази на 15 май, какво следва? От ДСБ напускат хора, да не тръгне "заразата" и при вас?

- В тази коалиция ние сме обречени. Винаги съм отстоявал, че СДС трябва да търси обединение със своите избиратели и с авторитетни и качествени хора. Целият елит на България през годините беше част и е работил за СДС. За СДС никога не е било непрестижно да се гласува, напротив. Десните избиратели, разочаровани от ГЕРБ, не искат да гласуват и за Меглена Кунева, но не искат и за "Синята коалиция", защото я приемат като проект на Костов. Ако на 15 май запазим "Синята коалиция", това значи, че СДС приключва като самостоятелен, идентичен субект на политическия терен. Това значи пак да се разминем с избирателите си и да се разцепим в СДС. А е престъпление при състоянието на държавата, при отсъствието на автентичен десен проект, ние да не предложим този проект. Ние, каквито и грешки да сме допуснали, сме партията, която определи дневния ред на държавата. Ред, последван дори от нашите политически опоненти - членството в НАТО, в ЕС... И днес ГЕРБ, притиснати от Европа или от обществото, стигат до решения, които СДС първи е дал - и за спирането на АЕЦ "Белене", и за Сребърния фонд...
 

- Защо не направихте така, че да се чуват позициите ви, вместо да ровите в миналото, което правите от години в десницата? Не виждам кой ви пречи.

- Когато носиш на гърба си лицата, които носят персоналната отговорност да се допуснат груби грешки и да не се изпълнят неща, които сме обещавали, и с тях атакуваш тройната коалиция или ГЕРБ, няма как да те чуят. Защото те казват: Тези неща не ги ли правеше Иван Костов? Това важи и за прозрачността във властта, и за приватизацията, за какво ли не. Стигнахме дотам, че радикалният закон за отваряне на досиетата да се приеме от Сергей Станишев! Питам и защо по времето на ОДС, когато имахме пълно мнозинство, не се потърси отговорност на хората, които доведоха до Виденовата криза, които откраднаха милиарди. Това беше един от ангажиментите ни. Защо стратегическите предприятия бяха продавани на офшорки с изпраните пари на комунистическата номенклатура, а не се привлякоха западни инвеститори. Когато отговорността не се носи лично, тя се поема от цялата партия. Така СДС загуби ресурса си да атакува. Мартин Димитров не може да носи негативите на миналото. Но когато излиза рамо до рамо с Костов, как да предизвиква доверие? Така стигаме до абсурдната ситуация Меглена Кунева и министри от тройната коалиция да ни бъдат пробутвани като алтернатива на политическото статукво. А това е теренът на СДС.
 

- СДС се кичи с успехите на ОДС, но за лощите неща е виновен само премиерът в този кабинет - Иван Костов. Не се връзва.

- Години наред ни се пробутва версията как има един изключителен държавник Костов и една лоша партия, която го проваля. А е точно обратното. Всичко добро, което се постигна, беше защото основните принципи и идеали на СДС бяха непреодолими. И те се изпълняваха въпреки липсата на решителност и ангажираност на Костов. Но можеха да се случат много повече неща. Негова е отговорността, че народни представители бяха карани да си оттеглят радикални предложения от Закона за досиетата. През 1996 г. ръководството на СДС на закрито заседание ни предложи да придобием 25% от акциите на банката на Атанас Тилев! Агент на ДС, човек на Бригадир Аспарухов, участник в грабежа на България. Ако тогава нямаше силен Национален координационен съвет на СДС, партията щеше да осъмне като акционер в престъпна банка. Второ - 1997 г., когато навън течеше революция, ръководството на СДС ни предложи да правим програмно правителство с БСП€. Спряхме и това, за да не осъмнем с премиер Николай Добрев. С превръщането на СДС в единна партия от Костов, бяха изгонени хората, които се противопоставяха на тези решения. Партията беше централизирана, за да може да се изпълнят ангажиментите към определени хора, към паралелната власт на кукловодите на прехода.


- Ако това е вярно, защо не сте казали тези неща още тогава? И защо например сега напускащите ДСБ отиват при Кунева, а не обратно в СДС?

- Казвано е, но тогава всеки инакомислещ и говорещ биваше изгонен, заглушен. Мисля, че трябваше да изживеем този катарзис, да изговорим нещата, да прочетем миналото и да продължим напред.
А за напускащите ДСБ - хората възприемат "Синята коалиция" като персонален проект на Костов. Как тези, които бягат от него, да се върнат в СДС, за да се коалират пак с него?


- Да приемем, че на 15 май СДС скъса със "Синята коалиция". Ако това доведе до невлизане в следващия парламент, кой ще носи отговорността?

- Аз съм убеден, че СДС ще успее. Липсва ни само кураж. Уви, единственият аргумент в полза на "Синята коалиция" е страхът.


БИВШ СЕДЕСАР
01.05.2012 20:41:48
0
0

Поздравления за позицията на Иван Сотиров. От загубата на кметските избори 1999 г. започна стремглавото падане на СДС, защото се видя, че Костов работеше със и за комунистите. От личен опит. И после неговото изказване след сгромолясването на парламентарните избори 2001 г че щял да ни чака там някъде в бъдещето, защото сме недорасли. А той, ДОРАСЛИЯ, с "голямата" си интелигентност, беше кьорав да види, че ГУБИ КАТАСТРОФАЛНО, като мислеше до последния момент, че печели. ГОРКИЯТ ! ! !. И ТОТАЛНОТО МУ МЛЪКВАНЕ СЛЕД ТОВА. И после разбиването на СДС за лично отмъщение. А дето някои си мислят, че само тия с Костов са интелигентните, Боже опази ни от такава интелигентност, която, доколкото я има, работи за мафията, за паралелната власт. НЕ ГО ЩЕМ , НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ. НЕ ГО ЩЕМ ТОЯ ПРЕДАТЕЛ НА СИНЯТА ИДЕЯ, ТОЯ МАНГАЛ КОСТОВ! Целият му антикомунизъм е само мимикрия. ПРОВОКАТОР, МРЪСНИК И МЕРЗАВЕЦ..

selCor
01.05.2012 21:22:26
0
0

Крайно време беше още преди коалирането да се калкулират ползите и вредите от Костов за да се види, че той направи най-големите услуги на БСП.

Петя
01.05.2012 21:45:10
0
0

Г-н Сотиров, ами изгонете от СДС подлогите и слугите на Костов, които с години работят против СДС, например лицето Найден Зелногорски. Той е един троянски кон на Костов и с такива дискредитирани и износени провалени муцуни ще загубите катастрофално изборите.

втори бивш седесар
01.05.2012 23:35:29
0
0

Прав е Иван Сотиров.Докато Костов продължава да ползва СДС и синята коалиция за собственото си оцеляване, ще продължава да има още и още много бивши седесари.Докато накрая напълно съсипе синята идея.Приятели, отворете си очите и действайте. Все още не всичко е загубено.

94sasht
02.05.2012 09:03:39
0
0

Абе какъв лидер изобщо може да бъде жена като Меглена Кунва - що се излагате бе хора? Тази жена я интересува само как да се докопа до властта в тази държава - нищо повече. Толкова ли няма честни политици, ами Меглена Кунева?

twin_peaks
02.05.2012 09:55:06
0
0

Ей, ама Кунева как може да е толкова нагла сега. Иска да вземе всичките отказали се от дясното пространство. За мен това е много долно и непочтено! Надявам се, проекта на Кунева да е само една временна брънка в българския политически живот.

merunka
02.05.2012 09:59:19
0
0

Сините отдавна са в полуразпад, а Кунева доста хитро се възползва от това и прибира в партията си отломките, както и тези от Атака и царистите. Въобще бившият еврокомисар прави една партия сбирщайн, която не знам каква алтернатива може да се нарече.

Даная
02.05.2012 10:07:53
0
0

Голяма напаст е тази Кунева, манипулаторка и интригантка. И както няма да е подла след като комунистите я създадоха.

grigo911
02.05.2012 10:23:55
0
0

Ей, тая Кунева все им е в устата на тия хора. Не разбраха ли, че тя е една провалила се политиЧКА в Брюксел, която сега идва и у нас да се продава селските номера, ама ние тука не сме Брюксел, госпожо Кунева.

Плазмодий
02.05.2012 10:49:23
0
0

От кога този плазмодий стана политик! Изгонен от властта като зам. кмет, където бе образец на некъдърност, сега стана отново политик. Смях!! СДС да се очисти от такива!! И без него са достатъчно зле!!1 2 3 4

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола