Подпорни стени едва крепят земята под бунгалата на къмпинг “Ахелой”. Няма ли ги - всичко като свлачище ще се сурне и ще потъне в морето. За плаж в източната част на култовия къмпинг вече никой не говори. Той просто е изчезнал. “От година и половина морето ръфаше пясъчната ивица, но последната буря я довърши”, въздишат местните хора. Действително в северната част

няма нито сантиметър пясък

Само на едно място, в посока към Поморие, като по чудо се е спасила малка ивица. Там трябва да се натъпчат туристите от “източните бунгала”. Ако ли не - да палят колите и да търсят широки ивици в Поморие и Слънчев бряг.

Пред “Труд” кметът на Поморие Иван Алексиев обясни, че започват спешно укрепване на брега на къмпинга. “На прага на летния сезон сме, няма какво да чакаме”, отсича той. Общината вече е изпратила писмо до Комисията по бедствията и авариите.

350 000 лв. са нужни само за къмпинга на Ахелой, обясняват от общинската администрация. Първо ще се укрепи брегът и в морето ще се направят буни, които да спират силните вълни и евентуално да създадат нов плаж. Старите подпори не стават, всеки момент ще рухнат. Буните също ги няма, морето ги е унищожило след последната незапомнена буря. Затова ще се правят наново, ще бъдат много по- дълги от досегашните. Остава и надеждата да се насложи пясък по естествен път. Друг начин засега няма.

Тази година в къмпинга на Ахелой се очакват швейцарци. Хората, които трябва да ги посрещнат тук се притесняват, защото искат да им предложат не само удобства в бунгалата и добра кухня, но и хубав плаж. Последното поне за момента изглежда трудно постижимо.

“Едно време тук идваха туристи от целия соцлагер. Ахелой и близкият къмпинг бяха хит сред курортите. За Равда никой не беше чувал. А сега какво стана - в Ахелой туристи няма, защото няма плаж”, косят се местните.

Морското градче наистина няма плажна ивица и затова никой не дава квартири. Само тук- там местните се наемат да хазяйстват на смешно ниски цени -

по 4 - 6 лева за легло

Никой не смее да иска повече, защото си знаят - пясъчна ивица няма. “Плажът ни е само камъни и бетон”, признават ахелойци и си припомнят славните времена, когато чехи, поляци, германци и българи се биели за легло в градчето. В къмпинга идвали даже италианци и белгийци, а там плажът бил направо като този в Маями, редят хората.

“Преди години от планината се скъсала язовирна стена и докарала голямо наводнение (б.ред. - преди повече от 10 г. се скъса стената на яз. “Ахелой” при селата Оризаре и Порой и нанесе големи щети в района). Аз се заселих в Ахелой по- късно. Но хората разказват, че след това наводнение всичко тръгнало наопаки. Отнесло пътя за Слънчев бряг. От другата страна морето започнало да яде плажа и местният туризъм бил дотам”, разказва Ангел Атанасов, чиято къща е близо до брега.

По алеята до морето сега е съвсем пусто. Няколко местни жени са тръгнали на разходка, но се оплакват че няма къде да седнат, за да погледат вълните.

Много по на юг, Централният плаж на Ахтопол също е поизяден. Там обаче нещата не са толкова сериозни. “Морето взема пясък всяка зима, но напролет го връща”, обяснява кметът на Ахтопол Атанас Желязков. Макар че този път е отхапало повече - над 500 метра, че и отгоре от ивицата. Няма да оставим така нещата. Ако напролет пясъкът не се върне, ще носим ако трябва с камиони, но ще възстановим плажа, заканват се ахтополчани.

Според Желязков, и тук трябва задължително да се направят защитни буни, за да пазят ивицата отапетита на морето.


markovski
15.03.2012 11:29:09
0
0

А бе защо не виждате тези огромни строежи,дето са построени на бреговете на цялото българско море.Ами това всичкото тежи и всичко потъва по малко.Буните трябва да са под ъгъл спрямо брега,а не перпендикулярно-некадърни университети-некадърни инженери!Депутатите,дето строиха да върнат крадените пари.

За бетонирането на Черноморието
15.03.2012 16:23:00
0
0

Бетонирането на Черноморието ни се дължи на всички управници от 50 години насам. Но най - масово е по времето на Първанов иособено на "Троицата": Станишев, Борисов и Доган с техните протежирани, алчни новобогаташи. Братът на Станишев е архитект и нелегален съсобственик на няколко строежа, в т.ч.е и скандалната " Златна перла". Природата ни го връща - за жалост страшното предстои!РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола