Дълго отлаганото общо събрание на Съюза на българските писатели ще се състои най-после в събота, 25 февруари. Страстите в съюза, който отдавна загуби всякакъв авторитет в обществото, вече са нагорещени от идеята на сегашното ръководство да промени устава. Хората на председателя Николай Петев имали намерение да премахнат мандатността в управлението, т. е. Петев и компания да продължат да началничестват в СБП.

Опонентите на въпросната идея реагират остро. Много от тях смятат, че всъщност да управляваш съюза е топла службица с прилична заплата, като на всичко отгоре от тази позиция могат да се претакат в неведоми посоки наеми от сгради, а нищо полезно за членовете не се върши.

Днес даваме думата на един от противниците на настоящото ръководство - писателя Йордан Каменов. Заглавието е на редакцията. В. “Труд” е готов да публикува и други аргументирани мнения по темата.

Декември 2011 г. Последният панаир на книгата в НДК. Не си падам по зрелищата около книгата. А по хляба, който откривам в нея във всяка библиотека. Но попаднах в панаирджийницата и започнах систематично издирване на щанд на издателство “Български писател”. Родното, на Съюза на българските писатели. Уви, не го найдох. Него, най-мощното преди, изхранвало в уж непазарни времена, същия съюз.

Пак декември, двадесетина дни по-късно. Обажда ми се родственица на белетрист, бил и председател на СБП преди 1944 г. За да ми каже, че от няколко месеца чака отговор на две заявления - с едното уведомява, че готви документи да завещае апартамента си на СБП; с второто настоява да се издаде готовата от пет години книга на белетриста, за което според нея издателство БП е спечелило средства от Министерството на културата. Двете случки стигаха да се запитам за дейността на тази организация в последните осем години. Каква кауза има от осем години насам СБП? Ще започна с това каква би трябвало да има. Едната - егоистично-организационната, трябва да бъде насочена към извоюване на права, привилегии, преференции и статут на членовете на СБП и на самия съюз. В една пазарна икономика те могат да бъдат всякакви: намаляване на данъци, държавни субсидии, договорни отношения с културни институции и т. н. Да се бори за нещо подобно ръководството на СБП?! Например да иска значително повече средства за издаване на нови талантливи родни книги в така наречената програма “Сто книги”. А другите творчески съюзи се борят. Със зъби и дори без зъби. Защото съзнават значимостта от присъствието си за духовния живот. И по-важната кауза, представителната за такава организация, не е изведена като програма и политика. Ще посоча само един неин аспект - стремеж за възвръщане на авторитета и на обществената роля на писателя. И на тази тема никой от ръководството на СБП не е заудрял камбаната. Няма и да го направи, нещо повече - на практика прави точно обратното. Организация като СБП е предопределена да присъства в духовния и в обществения живот. Представители на съюза, излъчени и направлявани от ръководството, присъстват винаги в различни журита, комисии и т. н., които определят награди и изобщо оформят лицето на литературата за пред обществото. Вместо да посочат най-доброто и увлечени в своите игрички, наградостремления и ред други незаслужености, те съдействат за изграждане на фалшива представа за днешните стойности. И с право читателят, който се ръководи от поднасяната официалност, заживява с усещането за слаба съвременна литература.

Изводи във формата на въпрос: Смятате ли, че ще бъде уважавана организация с неизяснена кауза, с доказваща се неспособност да воюва за свои права и място; на практика работеща срещу своята същност и предназначение?

СБП е най-богатата с имоти недържавна организация - сграда и няколко големи апартаменти в центъра на София; курортни сгради в Созопол, Хисар и Варна; 1/3 идеална част от двете огромни здания на София прес?! Май това огромно имущество на СБП обяснява днешното състояние, но е и надеждата за възкресение. И при редица лошо сключени договори годишните приходи от наеми са шестцифрено число. Апетитна изглежда и възможността под някаква “невинна” форма собствеността ни на части да сменя притежателя си. Случва ли се това и как се управляват доходите на СБП? Това вече не е дори загадка. Ясно е, че средствата се харчат зле. При имитация на дейност и на организационен живот, огромната част от тях отиват за управленско-щатния апарат. Казано другояче - за управленска самодостатъчност. Други - поемат към посочени лица. Кои, как и защо това става на тъмно, предстои да разберем.

Въпроси за изводи на все още непрогледнали: Какво освен управленско самозадоволяване извършва щатният апарат на СБП от 20 души? В двора на сградата на София прес на ул. “Славянска” бе издигната модерна постройка. Какъв процент от новото строителство е придаден към активите на СБП? Или ако не - кои са собствениците на новопостроеното? Колко стотин хиляди са дълговете на СБП към НАП и НОИ и как са натрупани във времето?

Ако се оставим на сегашното ръководене, ще предстои да спасяваме имотите на СБП. От нас самите или по-точно - от част от самите нас. Защото това е главният (засега!) потенциал за функциониране на СБП с общественополезно присъствие.

За участие в литературния и в културния живот и за обществено въздействие СБП притежава три главни инструмента: издателство “Български писател”, в. “Словото днес” и сп. “Пламък”. Нелюбимото дете на ръководството на СБП е “Пламък”. И въпреки това с цената на много лишения и на компромиси то е най-доброто ни постижение. Което потвърждава извода ми, че СБП има много неизползван потенциал, с който да бъде Организацията на българската литература.

Сиздателството започнах и няма какво да прибавя - то е част от зоната на здрача. Вестникът? В огромната празна ниша на представяне и обективен анализ на съвременната литература; на въпиеща нужда от сериозна публицистика и есеистика; на изстиващ интерес към блестящото литературно минало на ХIІХ и ХХ век “Словото днес” не е подпъхнал и кутре. И се мъчи с потресающо еднакви мърморения към днешния ден, с разхвалвания на средняшки и посредствени литературни факти, с несекващ носталгизъм към близкото минало.

Въпроси: нямам, но съм готов с отговора - в лицето на издателство и периодика ръководството вижда поредните инструменти за управленско самодозадоволяване. Благодарение на тях до читателя стигат изкривени и объркващи сигнали за съвременен литературен процес и стойности. На практика сме съучастници в умъртвяването на литературната критика като обективен анализатор и организатор на литературния живот. И с това душим себе си като институция.

За да бъде СБП организацията с роля в обществото, тя трябва да бъде пример за ефективен и нравствен организационен живот. И за собствен интелектуален ръст. Което е далеч от сегашното ръководство, заело се с тъпа упоритост за своята управленска дълговечност да променя устава на СБП. След множество отлагания последната обявена дата за общо събрание с такава цел е 25.02ІІ.2012 г. На него предлагам да се приеме само една поправка: “Всеки, който се опитва да заличи от устава члена за определена мандатност на ръководните органи, да бъде изключван от СБП.” Та как ще се обръщаме към обществото, без първо да въведем ред в собствения си дом!

ЙОРДАН КАМЕНОВ


любопитен
22.02.2012 07:35:25
0
0

А кой е този писател, че нещо не ми е известен? Какво е написал?

Читател
22.02.2012 10:38:16
0
0

не е задължително да е писател.Още по-добре е да е читател.Защото този СБП е един остатък на комунизЪма,който с постъпленията от имотите си,не спонсорира българските творци на словото,а родителката си БКП-БСП и нейният фаворит Петев,спонсор на множеството си съпруги.Този БКП-БСП-СБП Петев бе един от основните спонсори на Първанов и Станишев и затова,то не може да се нарече "Творчески съюз",а политически.

Иван
22.02.2012 10:52:41
0
0

А какво е написал Петев?

Читател
22.02.2012 11:15:35
0
0

Ако има некой читател,който да познава български писател с име Николай Петев,ще му дам два лева.И тоа е председател на писателите!? Айде,де!...

Теодора Георгиева
22.02.2012 15:19:06
0
0

Йордан Каменов работи в областите: литературна история, литературна критика, литературна есеистика и др.Бил е Уредник на Музея " Вапцаров", дългогодишен Директор на Националния литературен музей, изградил е музейната експозиция на Музея " Вапцаров" в Банско. Автор е на енциклопедически статии за пиринския край. Написале 7 ( 8) книги. Някои от тях:" Преди и сега - равно на всякога" ( есета за Прехода);" Те можеха да бъдат нобелисти"; " Вапцаров между митовете и любовта"; " Властта, историята и Вапцаров"...

Пламен Василиев
23.02.2012 10:15:11
0
0

политически офицер от Карловската танкова бригада преди 1978 година, завършил образованието си в Кишинев дали е написал нещо не знам но че още пие яко е видно и сега.

Славимир Генчев
23.02.2012 14:30:38
0
0

Председател на СБП, или патриарх? Спомням си, а и вие може би си спомняте, че преди 10 ноември 1989 г. тогавашният режим се опита да въведе някои по-демократични механизми при използването на атрибутите на властта и при избора на народни представители и на стопански ръководители. Предлагаха се по двама-трима кандидати за едно място в парламента, а директорите на предприятията можеха да се избират от целия колектив – нещо нечувано и невиждано дотогава. След 10 ноември настъпиха още по-радикални промени, но оттогава до днес много бавно и трудно хващат корени демократичните механизми и инструменти, и основно в нашето мислене. http://slavimirgenchev1953.blog.bg/poezia/2012/02/23/predsedatel-na-syiuza-na-bylgarskite-pisateli-ili-patriarh.907975

Gogo 1
23.02.2012 15:41:36
0
0

Петев не е никакъв писател, а замести Никола Радев, който пък прикри далаверите на предходния председател - прочутият крадец на чужди ръкописи и полковник от ДС Николай Хайтов. Този съюз трябва да бъде разпуснат и старите лапачи комунисти да бъдат пратени в пенсия. Каменов е почтен човек поне.

Лошко
26.02.2012 04:44:29
0
0

90 процента от членовете са явни или скрити бесепари. Те са свикнали да живеят по социалистически. Какви промени ви бълнуват главите? Защо трябва да има щатни заплати за хора, които нищо не правят? Защо се приемат предимно жители на София? Защо приетите в СБП започват да пишат по-лощо отпреди? Защо се приема огромно количество хора, някои от които срам за българската литература, за членове? Саморазпускане ще бъде най-умно.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола