“Нямам милионите, за които съобщава ГДБОП”, заяви вчера пред спецсъда бизнесменът Бойко Бъзовски. Той бе арестуван във вторник при акция “Скрап” като бос на група, извършвала данъчни престъпления и ощетила държавата с над 30 млн. лв.

Бъзовски, синът му Емил и останалите задържани - Емил Димитров, дъщеря му Йоанна и Явор Кръстев - син на прокурор в Радомир, бяха доведени през задния вход в спецсъда. Магистратите и охраната обаче забраниха да бъдат снимани, тъй като не желаели.

Спецпрокуратурата настоя за постоянен арест за Бъзовски - баща и син, както и за Емил Димитров, който бил шофьор във фирмата им. За Йоанна и Явор исканата мярка бе “домашен арест”. Съдът уважи изцяло поисканите мерки за неотклонение.

Според обвинението има достатъчно данни, че бизнесменът и приближените му са извършвали фиктивни сделки за осчетоводяване на големи количества метали, изкупувани от физически лица. По този начин било избягвано плащането на 10% данък. По случая са разпитани 13 свидетели. Иззети са много фирмени и банкови документи, тефтери за черно счетоводство и други.

"Не съм вършил данъчни престъпления. Преди седмица си платих данъците за 2011 г.", заяви Бъзовски. Той обясни, че държи на морала, работел е по охраната на обекти с най-висока степен на секретност. В бизнеса със скрап влязъл през 1992 г. "Семейството ми живее на кредити - имаме две коли на лизинг, къщата ни във вилно селище в Кладница, също е със заеми", каза Бъзовски. Синът му през цялото време плачеше. При обиска в апартамента на Емил Бъзовски са намерени 40 000 лв., а в жилището на брат му Павлин - 8000 лв.

"Като шофьор във фирмата само съм носил документи в запечатани пликове", оправдаваше се Емил Димитров. А защитата на дъщеря му Йоанна, която работела във фирмата на Бъзовски, изтъкна, че тя е описвала документи, но не ги е подписвала.
РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола