Новата книга на Виктор Суворов е в добрите традиции на бестселърите му “Ледоразбивачът” и “Аквариумът”. Тук грандиозната интрига е заплетена около събитията от края на 50-те и началото на 60-те години, когато противопоставянето между СССР и САЩ води човечеството към ядрена гибел.

Суворов разказва за истинските причини за Карибската криза, за които официалната пропаганда, политиците и историците мълчат. А тези събития предопределят съдбата на Съветския съюз и на комунистическата идеология.

Главен герой в документалния роман е човекът, който предупреждава американците, че в Куба тайно са дислоцирани съветски ракети - Олег Пенковски, полковник от Генералния щаб на Главното разузнавателно управление (ГРУ).

Именно благодарение на тези сведения президентът на САЩ Джон Кенеди не натиска в критичния момент бутона за ядрена война.

“Майката на дявола”, Виктор Суворов, ИК “Факел експрес”, 326 стр., 16 лв.

Възход и падение на Полша

През 1795 г. Полша е заличена от картата, въпреки че векове наред е една от най-силните държави в Европа. Територията й е поделена между съседките й Прусия, Русия и Австрия. Държавата е възродена отново през 1918 г., но по време на Втората световна война си я поделят СССР и Германия. Все пак страната оцелява, но става сателит на Съветския съюз.

През 80-те години на ХХ век обаче именно Полша проправя пътя към отхвърлянето на комунизма и отстоява своето християнско и европейско наследство. Днес границите на страната не се различават много от тези, които е имала при създаването си през 966 г.

“Кратка история на Полша” е част от поредица с истории на различни държави по света. Досега излязоха кратките истории на Франция, Австрия, Германия и Италия. Скоро към серията ще се присъедини и разказ за хилядолетното минало на Китай.

“Кратка история на Полша”, Йежи Луковски, Хюбърт Завадски, KK “Труд” 296 стр., 16,99 лв.

Приключения в Хървкосив

Маша Некрасова не е като другите деца. Тя е маговетра и може да прави вълшебства. Уменията си момичето впряга не да пакости, а да спасява други светове. Странностите й обаче не се харесват на връстниците й и често си има неприятности с тях. В петата книга от поредицата с нейните приключения “Маговетри 5: Нощните птици” необикновената тийнейджърка се озовава в островния град Хървкосив. Тогава започват нейните нови приключения. Момичето трябва да спаси приятелите си от нощните птици с женски глави, докато наоколо гъмжи от магични същества.

Авторката на фентъзи серията Татяна Леванова има множество награди за литература. В момента тя е най-известната и продавана фентъзи писателка в Русия.

“Маговетри 5: Нощните птици”, Татяна Леванова, изд. Millenium, 408 стр., 12 лв.

Трилър за иманяри и съкровища

Реставраторката Яна безуспешно се опитва да проникне в собствения си апартамент, но бравата е подменена, а в жилището й има следи от чужд човек.

Иманяр изкопава каменна розета със странни знаци върху нея. В същото време от стар гроб е откраднат череп.

На следващата сутрин Яна открива труп на мъж, който притежава ключ от дома й. Колегите й я смятат за мъртва, а вечерта е нападната от непознат, който няколко часа по-късно е убит.

Разследването на двете убийства е възложено на комисар Михаил Донов, известен на всички като Мишената.

Прабългарски магически ритуали, тайнствени руни и древни легенди са ключът към разкриването на престъпника. Книгата спечели конкурс за роман на името на Агата Кристи.

“Чашата на проклятието”, Лора Лазар, ИК “Ера”, 320 стр., 12,90 лв.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

bgrqwr
26.01.2012 13:15:09
0
0

Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.comРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола