Новата книга на Виктор Суворов е в добрите традиции на бестселърите му “Ледоразбивачът” и “Аквариумът”. Тук грандиозната интрига е заплетена около събитията от края на 50-те и началото на 60-те години, когато противопоставянето между СССР и САЩ води човечеството към ядрена гибел.

Суворов разказва за истинските причини за Карибската криза, за които официалната пропаганда, политиците и историците мълчат. А тези събития предопределят съдбата на Съветския съюз и на комунистическата идеология.

Главен герой в документалния роман е човекът, който предупреждава американците, че в Куба тайно са дислоцирани съветски ракети - Олег Пенковски, полковник от Генералния щаб на Главното разузнавателно управление (ГРУ).

Именно благодарение на тези сведения президентът на САЩ Джон Кенеди не натиска в критичния момент бутона за ядрена война.

“Майката на дявола”, Виктор Суворов, ИК “Факел експрес”, 326 стр., 16 лв.

Възход и падение на Полша

През 1795 г. Полша е заличена от картата, въпреки че векове наред е една от най-силните държави в Европа. Територията й е поделена между съседките й Прусия, Русия и Австрия. Държавата е възродена отново през 1918 г., но по време на Втората световна война си я поделят СССР и Германия. Все пак страната оцелява, но става сателит на Съветския съюз.

През 80-те години на ХХ век обаче именно Полша проправя пътя към отхвърлянето на комунизма и отстоява своето християнско и европейско наследство. Днес границите на страната не се различават много от тези, които е имала при създаването си през 966 г.

“Кратка история на Полша” е част от поредица с истории на различни държави по света. Досега излязоха кратките истории на Франция, Австрия, Германия и Италия. Скоро към серията ще се присъедини и разказ за хилядолетното минало на Китай.

“Кратка история на Полша”, Йежи Луковски, Хюбърт Завадски, KK “Труд” 296 стр., 16,99 лв.

Приключения в Хървкосив

Маша Некрасова не е като другите деца. Тя е маговетра и може да прави вълшебства. Уменията си момичето впряга не да пакости, а да спасява други светове. Странностите й обаче не се харесват на връстниците й и често си има неприятности с тях. В петата книга от поредицата с нейните приключения “Маговетри 5: Нощните птици” необикновената тийнейджърка се озовава в островния град Хървкосив. Тогава започват нейните нови приключения. Момичето трябва да спаси приятелите си от нощните птици с женски глави, докато наоколо гъмжи от магични същества.

Авторката на фентъзи серията Татяна Леванова има множество награди за литература. В момента тя е най-известната и продавана фентъзи писателка в Русия.

“Маговетри 5: Нощните птици”, Татяна Леванова, изд. Millenium, 408 стр., 12 лв.

Трилър за иманяри и съкровища

Реставраторката Яна безуспешно се опитва да проникне в собствения си апартамент, но бравата е подменена, а в жилището й има следи от чужд човек.

Иманяр изкопава каменна розета със странни знаци върху нея. В същото време от стар гроб е откраднат череп.

На следващата сутрин Яна открива труп на мъж, който притежава ключ от дома й. Колегите й я смятат за мъртва, а вечерта е нападната от непознат, който няколко часа по-късно е убит.

Разследването на двете убийства е възложено на комисар Михаил Донов, известен на всички като Мишената.

Прабългарски магически ритуали, тайнствени руни и древни легенди са ключът към разкриването на престъпника. Книгата спечели конкурс за роман на името на Агата Кристи.

“Чашата на проклятието”, Лора Лазар, ИК “Ера”, 320 стр., 12,90 лв.


bgrqwr
26.01.2012 13:15:09
0
0

Тествайте се, страхотен онлайн IQ тест: iq.tochica.comРЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола