Енергийната система на България не успя да издържи дори едно денонощие на стачката на миньорите от “Мини Марица изток”, която спря доставката на въглища за централите от комплекса в неделя вечерта. Още в понеделник по обед по нареждане на кризисния щаб на икономическото министерство в действие са пуснати 3 блока в ТЕЦ “Варна”, служещи за т.нар. студен резерв. От централата, която е собственост на “ЧЕЗ България”, съобщиха за това едва вчера.

Официалният мотив за пускането на ТЕЦ “Варна” е, че има понижение на температурите в цялата страна и потреблението скача. Рано сутрин то е около 6100 мегавата, а в сряда вечерта е стигнало 6600 мегавата от общо инсталираните в България близо 10 000 мегавата. “Освен това се наложи да разтоварим малко работата на ТЕЦ-овете в “Марица изток”, за да издържат повече време с наличните въглища”, казаха пред “Труд” от “Електроенергийния системен оператор” (ЕСО).

В същото време от сайта на ЕСО личи, че България изобщо не е прекратила износа на ток. През последните няколко дни около 700-800 мегавата мощности продължават да работят само за съседите. Електроенергия се изнася предимно за Сърбия и Турция и съвсем малко - за Гърция. До полунощ на 17 януари е имало и малък износ за Македония.

Според източници на “Труд” другата причина за включването на централата на ЧЕЗ е, че по този начин се елиминира докарването на въглища от мините на Христо Ковачки. Онзи ден от ръководствата на рудниците в Бобов дол и в Перник изявиха готовност да осигурят техни въглища в ТЕЦ-овете от комплекса “Марица изток”. Според експерти обаче това граничи с абсурда, тъй като инсталациите в “Марица изток” са за лигнитни въглища и подобен експеримент може да се окаже фатален. Освен това две от трите централи в комплекса са с чужди собственици и те не са давали разрешение за подобни опити.

С пускането на ТЕЦ “Варна” обаче се появява нов проблем - и трите блока нямат сероочистващи инсталации. По закон те могат да работят така още около 10 хил. часа и след това трябва или да затворят, или да инвестират милиони в инсталациите си.

“В момента се правят проучвания на пазара на сероочистващи инсталации и нашият собственик е решил да започне проект за това”, каза по радио “Фокус Варна” шефът на централата Камен Бошнаков.

ХРИСТО НИКОЛОВ

Миньорите с 10% бонуси

Протестиращите миньори от “Мини Марица-изток” ще получат допълнително 10,35% към брутните си заплати за четвъртото тримесечие на миналата година. Изплащането им ще стане до 25 януари. За това са се споразумели представители на ръководството и на синдиката “Подкрепа” в компанията, съобщиха от профсъюза. Това обаче засега не спира стачката. В късния следобед вчера започна нов кръг от преговори.

Въпросните бонуси са залегнали в колективния трудов договор и тяхното изплащане и без това никога не е било поставяно под въпрос, обясниха синдикатите. Размерът на това допълнително възнаграждение е около 500 лв. на служител. Стачката се води за цялостно обвързване на заплащането с финансовите резултати на предприятието.

“Разпоредих на ръководството да поднови преговорите със синдикатите още днес въпреки убеждението ми, че ангажиментите ни към работниците са изпълнени коректно”, каза по БНР вчера министър Трайчо Трайков. Той е предложил на ръководството на мините да оттегли съдебния иск за законността на стачката като знак на добра воля. “Надявам се, че това ще е от полза за преговорите. Но който разчете този знак като проява на слабост, ще сбърка”, подчерта Трайков.

РОСИЦА ВЪЛЬОВСКА


Diplomat
20.01.2012 09:29:50
0
0

Tova se kazva skap na tricite ,evtin na brashnoto.Za 5 dena stachka zagubata veche e 6 miliona pochti, a miniorite iskaxa 10 miliona. Sled edna sedmica veche shte e dostignata tazi zaguba ot 10 miliona,plius 10 kato im platiat shte stanat 20.Kade e smetkata na rakovodstvoto?

вильо
20.01.2012 09:38:16
0
0

хайде сега,хората си искаха тяхното

borkata
20.01.2012 09:59:26
0
0

и все пак енергийните компании ЧЕЗ, Е. ON в страната са на "загуба", според някои и поради това се налага скок в цената на електроенергията с 15-20% от 01.06. после и от 01.08. и от 01.10. и т.н.

ИВАН
20.01.2012 10:09:32
0
0

Браво на Трайков,спазва примера на Борисов.Твърдо вярвайки в правотата си...вчера заведе дело в съда.Днес реши да оттегли иска си от съда.

Читател
20.01.2012 10:55:51
0
0

На масата на преговори сме всички ние - производители и потребители на ток - печелят обаче посредниците: профсъюзи и медии.

избирател
20.01.2012 11:14:19
0
0

Стига лигавни и игрички! Щом има обещани по 1000 лв. на миньорите и това е с договор/споразумение/ място за шикалкавене и неплащане на договореното -НЯМА. Да са мислили когато са се договаряли. Сега ще има загуби от недостиг на въглища, непроизведена еленергиь, ще плащаме по скъп ток заради активиране на студения резерв. Защо? Заради нежеланието на някои да изпълнят поетите си задължения! Борисов-наме си се и реши проблема. Освен това потърси отговорност от виновните! И да приключваме сагата!

Иванчо
20.01.2012 13:04:15
0
0

Синдикатите отлично си направиха сметката кога ще е най удобният момент да изнудват със стачка.

felix
20.01.2012 13:17:32
0
0

Енергийната система на България не успя да издържи дори едно денонощие на стачката....... Ами как да стане.... Колко енергетици работят в МИЕТ ?!?!?!? Я се опитайте с инженерно образование да минете успешно теста при кандидатване за работя... МИЕТ се напълни с BMA, Legal experts, европеистика, ... даже има и биолози... Погледнете един от зам. министрите... един провинциален цървул..... от първия ден на неговото назначение дебилът стана компетентен по всички енергийни въпроси ! ! ! какво очаквате тогава от енергийната система на БГ

Статия, писана от аматьори
20.01.2012 14:31:38
0
0

Заглавието на статията е много провокативно, а текстът е така написан, че си личи, че са го писали лаици в областта на енергетиката. Пълна лъжа е ,че енергосистемата не може да издържи без маришките въглища, които са с много високо съдържание на пепел, влага и сяра. Запускът на ТЕЦ Варна е с цел да не се допусне претоварване в пиковите часове и оттам дестабилизация на мрежата. Да не говорим,че АЕЦ-ът има резерв в мощност и може сам да компенсира евентуалното намаляване на мощността на маришките ТЕЦ-ове. Очевидно МИЕТ си прави тънката сметка без да намалява износа за съседните страни да гарантира ток за РБ. Което е трудно и нищо чудно да се наложи Сърбия и Гърция да преминат към режим на тока.

Дани
20.01.2012 16:47:59
0
0

Така е и така ще бъде за в бъдеще като не искаме да строим АЕЦ"Белене".Много отдавна се знае,че най-евтината и надеждна електрическа енергия е атомната,но се явиха разни философи като Мартин Димитров и сие и строителството се забави,а може изобщо да не се строи.Тогава ни очакват години когато ще си светим със свещи от много добродетели и защитници на природата.Четиридесет години минаха ние още умуваме да строим или не АЕЦ"Белене",в последните години навъртяха някъкви вятърни ,слънчеви икакво се получи ,плащаме двойна и тройна цена за киловатчаст,душа да ни е яка.1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола