Нито една държава в Европейския съюз не може да запази ограниченията на трудовия пазар за наемане на българи и румънци след 1 януари 2014 г. Това заявиха от Европейската комисия в отговор на разнопосочни информации по тази тема, публикувани от български медии, предаде БТА.

В момента 10 държави в ЕС поставят препятствия пред наемането на граждани на България и Румъния, като срокът на действие на този режим приключва на 1 януари 2012 година, уточниха от Брюксел. След това ограниченията могат да бъдат продължени най-късно до 1 януари 2014 година, единствено след решение на властите в дадена страна.

Другото необходимо условие е изпращането на ясна аргументация до Еврокомисията, че това решение е свързано с доказано отрицателно въздействие върху местния трудов пазар от наемането на българи и румънци. От своя страна, институцията трябва да разгледа мотивираното искане и ако прецени, че липсват достатъчно доказателства за него, да поиска допълнителна информация.

Днешните уточнения са предизвикани от обявеното през тази седмица намерение на Великобритания да използва максималния възможен срок на ограниченията. Еврокомисията вчера уточни, че все още не е получила подобна заявка от Лондон, а днес добави, че срокът за подаването на такова заявление е до края на годината и на практика все още има достатъчно време това да се случи, ако действително намеренията на британските власти са в тази посока.

В началото на ноември Европейската комисия публикува изследване, според което няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи. Напротив, наемането на българи и румънци се е отразило положително на развитието на европейската икономика.


MEHMET TÜRK
26.11.2011 12:54:20
0
0

A ZANETE LI 4e EU STE SE RAZPADNE DO 2014 ???

d-r Nostradamus
05.12.2011 21:20:56
0
0

Ey Mehmet,po koy svyat hodish arkadash? Kak do 2014. Ne,Evtoto shte ritne kambanta ili do mesetsi,spored men ne poveche ot dva ili shte tryabva da se prevarne vav FEDERATSIYA tip,,USA,,.Drug variant e ABSURD.Ako ne vyarvash-da zalojim po 1000 evro,saglasen.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола