Часът е 9 без 1-2 минути, денят - 26 октомври, годината - 2005-а. Джипът на банкера Емил Кюлев, когото списание “Впрост” определя като третия по богатство у нас, се появява на правителственото трасе по столичния булевард “България”. Малко преди него е минал автомобилът на премиера Станишев. Сребристото БМВ Х5 приближава кръстовището с “Димитър Несторов” и намалява скоростта. Тогава проехтяват 12-13 изстрела. Килърът побягва. 7 куршума ликвидират 48-годишния бивш полицай и собственик на ДЗИ банк. Президентът Първанов, вътрешният министър Петков и главният прокурор Филчев обявяват, че бизнесът му е “чист”. Не така мисли американският посланик Джон Байърли, който същия следобед праща до Държавния департамент доклад, видял бял свят на сайта “Уикилийкс”: “В София е убит български перач на пари.”

Шест години минаха в затишието на разследването оттогава и ето, че днес имаме новина: Поръчителят и извършителят на екзекуцията на Емил Кюлев са “заковани”.

Новината не е за подценяване, защото е от кухнята на полицейския екип, “сготвил” Килърите, т.е. разкрил бандата на Пешо Сумиста, която е дадена на съд за няколко убийства.

“Делото за смъртта на банкера беше спряно през 2008 г. Още не сме го възобновили, но по него се работи усилено”, заявяват от Върховната касационна прокуратура. Там изискали разследването от софийските обвинители и сформирали работна група от ГДБОП и шуменски магистрати - същите, които разследват 3-4 кръвопролития, в които са замесени Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туци, Васил Костов-Кеца, Георги Петков-Дачи, Георги Вълев и други.

Търновският хотелиер Георги Вълев и криминалният авторитет Георги Петков-Дачи са “закованите” като поръчител и извършител на стрелбата по бившия собственик на ДЗИ банк, поясняват полицейските ни източници. Двама магистрати потвърждават новината, обаче под условие: “Имаме вътрешно убеждение за това, но са ни нужни доказателства.”

“Банкерът Емил Кюлев, шуменският бизнесмен Румен Рачев и търновският адвокат Петър Лупов са разстреляни по поръчка на един и същ човек, а спусъците са натискани от Килърите!” Министър Цветанов гръмна с това разкритие по телевизията още миналия август. Два месеца след това се разбра кой е човекът - Георги Вълев бе задържан безшумно на 21 октомври 2010 г. на тиха уличка в Арбанаси и обвинен в поръчителство за убийствата на Лупов и Рачев. По-рано в ареста бяха прибрани и най-верните му хора - шофьорът му Петър Атмаджов и Радослав Димитров, представител на офшорната фирма “Полихрон”, която събира и изкупува дългове на фирми и банки.

Вълев е бивш състезател по сумо, даже е първият българин, пробил навън в тоя спорт, като заел седмо място през 1996 г. на световно първенство в Япония. Бил приятел с Пешо Сумиста, когото вече наричат и Вожда на килърите. Пешо неведнъж му гостувал - във вилата и в хотелския комплекс “Извора” в Арбанаси, в четиризвездния “Премиер” в Търново и в новия паркхотел “Дряново” в едноименния град.

“Нямам мотив за убийствата, в които ме обвиняват", казва Вълев пред шуменския съд. И обвинение за Кюлев срещу него още няма. Но от 150-страничния обвинителен акт, написан от шуменските прокурорки Ася Петрова, Маргарита Георгиева и Стефка Якимова, става ясно, че те изобщо не му вярват.

“Спорове за банкови дялове за милиони след смъртта на банкера Кюлев” - така те формулират основния мотив за поръчките, възлагани на Килърите. И пращат на подсъдимата скамейка Вълев, Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.

Какви са последващите събития? Тези въпроси си задават криминалистите, разследвайки всяко кръвопролитие, включително и това на бул. “България”. Те имат вече писмен отговор от трите прокурорки.

След убийството на Емил Кюлев (и малко преди гръцката “Юробанк” да финализира сделката за неговата ДЗИ Банк) част от бившите акционери на фалиралата “Тракия банк” - братята Таньо и Георги Вълеви, Георги Стойчев и Георги Трифонов започват да търсят правата си от вдовицата. Инициатор бил Георги Вълев, пишат в обвинителния акт Петрова, Георгиева и Якимова. Той си извадил пълномощно от над 50% от акционерите да води преговори с Весела Кюлева. Целта била да се обяви нищожност на сделките за покупко-продажба на акциите на “Тракия банк” и така претендентите да придобият 54,53% от капитала на погълналата я през 1998 г. “ДЗИ Банк” АД.

Георги Вълев, чрез адвокатите Петър Лупов и Пламен Луков, завел 13 граждански дела за обезпечение на бъдещи искове. В резултат в началото на 2007 г. районните съдилища в Горна Оряховица, Девня, Гълъбово, Габрово и др. запорират последователно имущества на ДЗИ. Действайки чрез съдилищата, Вълев търсел и подходящ човек за преговори с вдовицата. Съдбата го срещнала с шуменеца Румен Рачев, за когото се знаело, че познава Кюлева и доста властимащи. Рачев се наел да участва срещу 70% от вземането на акционерите на “Тракия банк” от ДЗИ Банк. И така на 19 декември 2006 г. Вълев сключил договор с фирмата на Рачев “Креда Дивелопмънт” ОФ ЕООД. Според него шуменецът трябвало да получи близо 2 млн. лв., ако успее да направи от плановете на Вълев реалност.

По-късно обаче акционерите на “Тракия банк” се разделили с разпри. Пловдивската група, начело с Георги Стойчев, за разлика от тази на Вълев, не искала повече дела и настоявала за извънсъдебно споразумение. Адвокат Лупов отказал да служи на Вълев и минал към другия лагер.

След пазарлъци в крайна сметка на двете групи били предложени 3,6 млн. евро - по 1,8 млн. на всяка. Пловдивчаните приели веднага. Рачев се наел да уговори и хората на Вълев. Срещу обещани 385 000 лв, за които той подписал втори договор през юли 2007 г., вероятно съзнавайки, че накърнява интересите на Вълев.

Търновският хотелиер се почувствал предаден и ощетен - както от Рачев, така и от Лупов. Той споделил пред познати, че двамата са провалили плановете му за грандиозен финансов удар. Така се стигнало до кървавите поръчки за двамата, твърди обвинението. Вълев ги искал мъртви. Адвокатът Лупов бе застрелян на 25 март 2009 г., а бизнесменът Рачев - 4 месеца по-късно, през юли.

Основен свидетел на обвинението е търновецът Пламен Лаков. Той разказва, че Атмаджов, шофьорът на Вълев, го навивал срещу 25 000 лв. да застреля Лупов. “Добре е ти да вземеш парите - увещавал го той - вместо групата на един много голям мъж, който се занимава със сумо.” Самият Вълев заявил в присъствие на свидетеля, че адвокатът трябва да умре, защото го е предал.

Смъртта изненадва 56-годишния Петър Лупов около 8,30 ч в гаража му на улица “Елин Пелин”. Убиецът го издебнал да седне в колата си, приближил се и изстрелял от упор 5 куршума с 9-милиметров “Макаров”.

Престъплението има очевидец. Възрастна съседка на Лупов видяла убиеца да бяга от гаража. По направеното от нея описания е изготвен фоторобот.

“Сравнението на описанията, фотороботите и записите от камерите, които фиксират бягащ човек след няколко убийства, включително това на Кюлев, показва, че човекът е един и същ. Това е Дачи”, категоричен е спецполицай. Висш прокурор споделя убеждението му, но по-колебливо, като отбелязва, че “повечето фотороботи на убийци си приличат, а фигурите в записите от камерите не са много ясни”.

“Висок, скулест, най-много 40-годишен, с черни дрехи и шапка. Стреля във витрината, хвърли автомата и избяга.” Такова описание дава свидетел на нападението срещу сенчестия бос Ивайло Паунов-Джованито на 13 март 2005 г. във варненския бар “Сохо”. 7,62-милиметровият десантен автомат “Калашников” е открит на тротоара пред заведението.

“Млад мъж, около 30-годишен, висок, с черен шлифер и нещо между качулка и шапка се приближи към масата. Извади от джоба пистолет “Макаров” и изстреля цял пълнител. После избяга” - това пък е описанието, дадено от наркодилъра Камен Балбузанов-Куката. Той бе надупчен с куршуми на 20 ноември 2009 г. около 20 ч на маса в плевенското кафене “Латино”, но оживя.

Няма пряк очевидец на стрелбата срещу Юри Галев призори на 20 юни 2010 г. по пътя между Боровец и Бели Искър. Тогава шефът на ФК “Рилски спортист” бе пратен на оня свят с 5 куршума от “Калашников” от убиец, който избяга.

“Георги Петков-Дачи е съпричастен към всички тези престъпления”, убедени са спецченгета. 32-годишният мъж от Червен бряг, висок 186 см, има вече повдигнати три обвинения като извършител на убийства. Говори се, че си признал и за Юри Галев, и за Куката, и за Джованито. Разказал всичко за Килърите, тъй като принадлежал към тяхната група. Ето защо го извадили от списъка с подсъдимите, разчитайки, той като ключов свидетел, да ги разобличи. Междувременно го разпознали и като убиец на Лупов и Кюлев. Неговите съграждани от Червен бряг Владимир Филев (36 г.) и Георги Георгиев (24 г.) пък били разпознати като физически убийци на Рачев. Те са в неизвестност от юли 2009 г., а труповете им бяха открити през юни т.г. Затова службите сега пазели Дачи “като очите си” в един арест, където бил настанен, уж че търпи наказание заради Джованито.

Висок мъж с шапка излиза от добре планирана засада, стреля с “Калашников” или “Макаров” и бързо бяга, хвърляйки пушкалото си понякога. Така изглежда Дачи в описанията, фотороботите и на камерите. Такъв е човекът и тактиката му, запечатани от камера преди 6 години на правителственото трасе - той е без оръжие и завива, тичайки към малка улица наблизо. Разследващият екип поне 100 пъти е гледал записа, но той, разбира се, не е достатъчен, за да се повдигне обвинение срещу някого.

Дачи бил словоохотлив при определени обстоятелства, но за убийството на Кюлев не влизал в разговор. Що се отнася до Вълев - разследващите си знаят, че не могат да разчитат на самопризнания. “С години по разстрела на Кюлев не е работено, разследващите са били демотивирани. Пешо Сумиста навсякъде тиражираше близките си отношения с Гоце (президента Георги Първанов - б. р.)”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Той лично бил дал оперативна свобода на подчинените си сега и очаквал резултати.

До края на годината в Шуменския съд ще бъде призована за разпит вдовицата на Кюлев. За нея светски хроникьори твърдят, че е избрала да живее в Австрия, където, за разлика от България, килърите са голяма рядкост.

Наследството на банкера

След убийството на Емил Кюлев част от империята му беше продадена, а друга и до днес се управлява от наследниците му.

Кюлев придоби 80% от ДЗИ - най-стария застраховател в България, през август 2002 г. чрез фирмата “Контракт София” за 21,5 млн. евро. Така бе създадена най-мощната финансова група с български капитал - “ДЗИ-Росексимбанк”. През 2004 г. Росексимбанк бе прекръстена на ДЗИ Банк.

След смъртта на Кюлев гръцката “Юробанк И Еф Джи” закупи ДЗИ Банк за 158 млн. евро. А през февруари 2007 г. застрахователят ДЗИ стана собственост на белгийската Кей Би Си за рекордната сума от 185 млн. евро.

Ваканционният клуб “Ривиера”, който също бе собственост на Кюлев, и до днес си остава най-елитният курорт по Северното Черноморие. След убийството на банкера управлението на “Ривиера” бе поето изцяло от съпругата му Весела Кюлева. Под нейно ръководство най-старият хотел във ваканционния клуб - “Оазис”, строен през далечната 1956 г., бе основно реновиран и през 2009 г. отвори врати като бутиков хотел.

И през лято 2011 базата на комплекса бе заета почти напълно.В момента дружеството е мажоритарна собственост на “Аекс”, което притежава 99,3% от капитала. 78,33% от акциите в него държи кипърската “Р&С туризъм лимитид”, 6,522% от капитала е на Весела Кюлева. Тримата синове на Кюлев - Никола, Емил и Александър, имат пряко по 1,3% дялово участие в дружеството, а чрез “АК мениджмънт” Александър държи още 12,474%.

Весела Кюлева си запази собствеността върху няколко топ имота в София. След смъртта на банкера фирми, близки до семейството му, продадоха емблематичното здание на бул. “Цар Освободител” срещу Руската църква, както и сграда на ул. “Леге” 4. По-късно се оказа, че продажбата е формална. Разбра се, че фирмата купувач “Сердика пропъртис” АДСИЦ се контролира от Весела Кюлева.


Великотърновец
25.10.2011 23:49:18
0
0

Това за съжаление е горчивата истина, но няма никакви съществени доказателства.

Горчо
26.10.2011 15:19:49
0
0

Какво му е горчивото на истината?

Николов
26.10.2011 17:14:58
0
0

Знае се, че нашите прокурори освен, че са корумпирани типове, но са и некадърни и мързеливи мърлячи. В този смисъл смятам, че щом с престъпленията се занимават жени, сигурно има повече шанс да се свърши нещо. Най- малко заради това, че жените са по-изпълнителни и прецизни, а освен това все пак са и значително по- малко корумпирани.РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола