Антиромска вълна се надига в България.

Протестни шествия в Пловдив, Русе и София подкрепиха в неделя българите в село Катуница, които в събота вечерта подпалиха къщи на ромската фамилия на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Над 500 младежи - повечето футболни фенове, се събраха пред НДК в столицата и скандираха: “Стига цигания!” Протестиращите в Пловдив носеха плакати: “Днес в Катуница, утре във вашия град.”

Премиерът Борисов заяви, че полицията е изпуснала положението в Катуница. Вицепремиерът Цветанов обаче каза, че органите на реда са реагирали бързо и навреме.

Кръв и огън в Катуница. Бунт срещу ромския цар самозванец

Микробус с шестима роми уби 19-годишния Ангел Петров на улицата в пловдивското село Катуница в петък вечерта. Това предизвика масово недоволство на хората, трупано с години срещу Кирил Рашков, който сам себе си нарича Цар Киро. След прегазването всичко започна с мирен протест. Но вечерта в събота се присъединиха близо 2000 фенове на футболни отбори от цялата страна, които атакуваха с огън къщите на Рашков и фамилията му. А ромският клан бе изведен тайно с жандармерия от селото.

Ето събитията по часове:

19 ч, петък. В село Катуница влизат десетина автомобила и два микробуса, във всеки от които пътуват по 4-5 роми от кв. “Столипиново” и село Борец. Кортежът прави обиколки из Катуница. Някои от автомобилите се отправят към къщата на Рашков, който ги поканил за помен на покойния му син Иван. Микробус “Форд Транзит” се отделя от колоната и тръгва с шестима роми към градинката на ул. “Стадиона”. Минава покрай дома на Ангел, който ремонтира коли с баща си Атанас. От буса се чуват викове:

“Гяури, ще ви избием”

19,45 ч, петък. Петима мъже от селото стоят на пътя до градинка, бусът се приближава. Ромите спират. Избухва спор. “Трябва да си знаете мястото, да ви е ясно кой командва тук”, казват ромите. “Докога ще ни наричате гяури”, отвръщат мъжете. Версията е, че групите трябвало да се изяснят за разправия между две деца отпреди десетина дни. Едното е от фамилията Рашкови, а другото е от българско семейство.

19,55 ч, петък. Проблясват ножове от буса. Шофьорът натиска газта, прекосява градинката, където в този момент е Ангел, излязъл да разходи кучето си. Бусът блъска момчето. Баща му Наско се хвърля на вратата на водача, моли го да спре. Но шофьорът натиска газта и преминава през тялото на Ангел. Влачи го 15 метра. След това изчезва. Момчето издъхва в ръцете на баща си. Полицията обявява за издирване шофьора на буса, снимката му е изпратена до граничните пунктове.

20,30 ч, петък. За половин час близо 300 души от селото се събират пред дома на Рашков. Скандират: “Искаме справедливост”, “Циганите вън”, “Убийците в затвора”, “Киро, как забогатя”. Пристигат полицаи и жандармеристи от Пловдив. Заграждат улицата, където са къщите на Ангел, син на Кирил Рашков, на внука му Георги, известен като Йорго. Спрян е и достъпът до новия дворец на Рашков и до къщата на дъщеря му Събка.

23 ч, петък. Между 50 и 100 мъже атакуват кордона от полицаи, пробиват го и се отправят към автомобилите на Рашкови. Опитват се да извадят четирима роми от мерцедес с английска регистрация. Шофьорът на возилото натиска газта, след него тръгва втори бус от кортежа с мъже от “Столипиново”. Блъснати са трима полицаи. Двама от тях са със счупени ръце, третият е с порезни рани. Колите помитат и двама младежи - Атанас Васев (24 г.), който е с фрактура на ключицата и травма на главата, и Петър Петров (18 г.) - със счупена лява подбедрица.

23,30 ч, петък. 13 души са отведени с патрулки в Пловдив за разпит, шестима от тях са задържани за 24 часа. В ареста остават двамата от мерцедеса.

11 ч, събота. Около 500 души се събират пред читалището в Катуница за среща с шефа на областната полиция Тодор Чонов. Представител на инициативен комитет чете декларация с искане Кирил Рашков и фамилията му да бъдат изселени завинаги от Катуница.

12 ч, събота. Протестно шествие тръгва към палатите на Цар Киро. Със скандирания жителите на Катуница преминават покрай къщата на покойния Иван, син на Кирил Рашков. Летят камъни, обръщат мерцедес.

Втора смърт

12,15 ч, събота. Преобърнати са още два автомобила - джип и кола “Мерцедес”, оставени през нощта от внуците на Рашков.

12,20 ч, събота. 17-годишният Павел Толев припада до мястото, където е прегазен приятелят му Ангел. Няколко души подават сигнал на тел. 112. Линейката идва след двайсетина минути. Павел, който имал десет операции на сърцето, издъхва на път за болницата.

13 ч, събота. Протестиращите стигат до къщите на Цар Киро, където ги чака кордон от жандармерия и полиция.

13,15 ч, събота. Подпален е мерцедес пред къщата на покойния Иван Рашков.

13,30 ч, събота. 50 души правят опит да проникнат в къщите на Рашкови, но полицията им прегражда пътя. Летят камъни по прозорците, строшена е оградата на дома на Иван, потрошени са мебели и скулптури.

14-16 ч, събота. Пристигат полицейски подкрепления от Пловдив, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

19 ч, събота. Пристига главният секретар на МВР Калин Георгиев.

19,45 ч, събота. Група фенове пристигат след футболната среща “Ботев” - “Доростол” в Пловдив. Започват скандирания “Затвор за убийците”, “Циганите вън”.

20,30 ч, събота. Запалена е къщата на Иван Рашков.

21 ч, събота. Пред дома на Ангел, син на Кирил Рашков, и на внука му Георги се събират близо 2000 души. Пламъци обхващат и вила на Цар Киро край Катуница.

21 ч, събота. Пристига окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

21,30 ч, събота. Протестиращите пробиват полицейския кордон и подпалват още две къщи на Рашкови.

22,30 ч, събота. За втори път е подпален домът на Иван Рашков.

23,30 ч, събота. Задържани са младежи, хвърляли камъни и участвали в опожаряването на къщите.

1 ч, неделя. Повечето от хората се разотиват.

11 ч, неделя. Мирен протест на майките в центъра на Катуница, включват се и 300 рокери.

14,30 ч, неделя. Мирно шествие на рокери и в Пловдив.

15 ч, неделя. Погребение на загиналия Ангел Петров.

Боряна ДИМИТРОВА

Бунтарите: Киро да се изсели! Защо властта не го закача?

Изселете фамилията на Кирил Рашков. Настояваме те да бъдат съдени заради провокиране на етнически конфликт и незаконната си дейност, а имуществото им конфискувано.”

За това настояват жителите на Катуница, обединени в комитет за изселване на ромския монарх. Те представиха исканията си в събота. 30 доброволци тръгнаха да събират подписи, които ще бъдат пратени на премиера Борисов, окръжния прокурор Иван Даскалов, МВР и НАП.

“Той иска да навеждаме глава пред тях, защото са богати и властни. Питаме: защо държавните органи бездействат и не са попитали как вдигна палатите си и купи лимузинитев селото. Години наред държавата си затваряла очите пред спиртоварната на Рашков, която бе затворена чак през 2009 г. “На обществото е известна и друга криминална дейност на Рашкови, но осъдени няма. Вдигат палат след палат, а в същото време не са платили данък сгради и такса смет”, пише в декларацията.

“Шокиращо за нас е, че след заплахи за убийство и саморазправа към жители и длъжностни лица, за които полицията е уведомена, нищо не е предприето. Нетърпимо е да ни наричат “гяури”, да се вадят ножове и саби със заплахи, че ще изколят всички българи. Рашков демонстрира близост с полицаи и прокурори, което обяснява защо нищо не се предприема”, пише в декларацията.

Кирил Рашков: Екстремисти тормозят мен и семейството ми

Нека им тежи на съвестта на хората, които хвърлят обвинения срещу мен. Жертвата съм аз и моето семейство. Не знам какво става с къщите ни, с имуществото, само от медиите научаваме за случващото се.”

Това заяви пред “Труд” ромският монарх Кирил Рашков, който заедно с фамилията си се намира в Пловдив. Според него повод за конфликта е спречкване преди месец на две деца на 8 и 9 г. Едното е от фамилията на Цар Киро, а другото - на семейство, което живее наблизо. Хората разказват, че детето на Рашкови дръпнало синджирчето на другото и това станало повод за конфликт между семействата. Цар Киро обаче твърди: “Причината е, че роднините на другото дете се засегнали, защото сииграе с ромско дете.” Българчето било роднина на Атанас Петров, баща на убития Ангел.

“На 22 септември Атанас дойде с три коли с хора при нас. Подадохме сигнал в полицията. Те дойдоха на оглед и казаха, че ще ни викат в понеделник за обяснения”, обясни Рашков. Той разказа,че на другия ден, в петък вечерта, дошли няколко коли от Пловдив с роми за помен за сина му Иван.

“Причакали са ги 20-30 души българи до градинката, нападнали са ги с колове и тояги, пуснали са куче срещу тях. Нашите хора се уплашили, тръгнали да бягат с колата и ударили момчето. Не отговаря на истината, че умишлено е блъснат Ангел”, добави Цар Киро.

Вижте предизборния сайт на Труд


mitaksa
25.09.2011 21:00:23
0
0

Довиждане Бойко, довиждане ГРОБ. Докарахте до Гроба българския народ. Затвор за вас, нонай-добре да ви запалят като цар Киро. Вие сте разбойници и мошенници.

roskata
25.09.2011 21:06:59
0
0

И всичко това е заради едната ВЛАСТ... и после какво следва ? Оскотяване!

Stoqn
25.09.2011 21:15:01
0
0

samo taka mom4eta mamka im mrisna ciganska ne gi ostavqyte na mira

palinfan
25.09.2011 21:19:23
0
0

Цар Киро лъже нагло и безочливо! Стига вече цигански терор и произволия върху свещената българска земя!

ivailoii
25.09.2011 21:40:28
0
0

gerb si zaminava ve4e stiahnata glupost da nestane eni4eska voina i da se izlojim pred evopeiskia saiuz xaxxaa oneje sme bg v21 vek a vsa6tnost nesme v 21 nie sme 6te v 19

Дядо Поп
25.09.2011 21:43:04
0
0

Късно е ! Нещата бяха изтървани още в началото на 40 г. миналия век!Надделяха шибаните болшевики и англосаксонския фалшив либерализъм чиито плодове берем днес.Разцвъкване на милиони паразитни елементи,пиещи кръвта на чесните хора!!!

Георги
25.09.2011 21:48:41
0
0

Защо полицията все още не е арестувала Кирил Рашков към който има подозрения за подстрекателство към умишлено убийство?

Дядо Поп
25.09.2011 22:05:21
0
0

За мангала работят стотици просяци в цяла Европа,отделно многобройните му далавери на месно ниво.Той е купил и държи в ръцете си шефове на полицията,прокурори,съдии,данъчни и куп други мекерета затова внуците му правят групови изнасилвания и всякакви безчинства.Тая паразитна пасмина разбира само от огън и меч!

boris
25.09.2011 22:07:06
0
0

ААЙЙЙДЕ ВОЛЕН СИДЕРОВ КАДЕ СИ ПОВЕДИ ГИ БЪЛГАРИТЕ НЕ ДА ГИ ВОДИШ В БАТАК А ГИ ЗАКАРАЙ В ТОВА СЕЛО

аз
25.09.2011 22:14:40
0
0

каде е сега дон боикони да ваведе ред ида пребере мазния мангал на топло ....за да могат босле българите да гласуват за партия ГРОБ ... питам аз1 2 3 4 5 6 7

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола