Повече от половин милион българи или точно 582 809 души нямат джипи в града или селото, в което живеят. Най-често причината за това е, че съответното населено място е отдалечено и непривлекателно, в затънтен или беден район или е труднодостъпно. Затова жителите са принудени да се запишат в листа на общопрактикуващ лекар в най-близкия до тях град или село.

Статистиката е от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на “Труд”. Според документа незаетите джипи практики в държавата са 424. По тази причина майки и деца, възрастни и болни хора, когато бъдат застигнати от заболяване, ненадейно се почувстват зле (не става дума за спешни състояния) или имат нужда от направление за преглед, пътуват с десетки километри, докато стигнат до семейния си доктор примерно в съседния град.

Най-голям проблем с незаетите практики за лични лекари имат в Кърджалийско (виж картата). Там пустеещите работни места за общопрактикуващи лекари са 51. По 27 са незаетите практики в областите Търговище и Силистра, 26 - в Пловдивско и Варненско, 25 - в Разградско и Русенско. Но има и такива райони, където подобен проблем не съществува - като във Врачанско и Габровско.

Държавата се опитва да реши проблема, като чрез здравната каса изплаща допълнителни суми за поемане на неблагоприятните практики. Бонусите започват от 150 лв. и стигат до близо 1200 лв. Но уви и те не са достатъчно привлекателни, защото в области като Търговище, Добрич, Силистра, Пловдив, Хасково и др. има незаети места за джипита от повече от година.

Според специалисти въпреки даваните от касата пари много малко лични лекари биха отишли от големия град на работа в малко селце, още повече ако имат деца в училищна възраст. Дори офертата на някои от селата, че ще предложат булки на младите доктори, не хващат окото. “Трябва този лекар да е голям авантюрист или романтик, за да го стори”, обясни д-р Хасан Адемов (ДПС), депутат от Разград - град в първите редици по места с липсващи джипита. Според Десислава Атанасова (ГЕРБ), председателка на здравната комисия в парламента, ако заплащането на медицинската помощ у нас е адекватно, не само джипитата, но и всички лекари няма да напускат не само своето село или град, но и България. “За съжаление финансовите стимули от касата не са достатъчно привлекателни. Преди години тази роля играеше разпределението, но това не е начин за решаване на проблема”, завърши Атанасова.

Здравният министър д-р Стефан Константинов:

Двойно повече ще дадем за дежурства догодина!

Както не можем да накараме пациент да се запише в точно определена джипи практика по район, така няма как да накараме насила семейни доктори да напуснат примерно своя град, за да започнат работа на село или в някакъв непривлекателен и отдалечен район. Трябват стимули.

Едно от решенията на проблема е например кметовете да отпуснат финансови бонуси, за да привлекат общопрактикуващи лекари в своите незаети практики. Такива бонуси могат да бъдат осигуряване на кабинет, без за него да се иска наем, да се предлага безплатно оборудване и др. Друга възможност е здравната каса да увеличи средствата за неблагоприятните практики.

За МЗ улесняването и гарантирането на достъпа до първична медицинска помощ е от основно значение за подобряване на системата. Но условията и възможностите в различните населени места са различни. Ако в големите градове дежурните кабинети през нощта и почивните дни проработиха благодарение на допълнителното заплащане, то в по-малките населени места трябва да се приложи друг подход - финансови стимули да се дават за осигуряване на грижи на населението от 8 до 20 ч през работните дни и по 6 часа през почивните. Така и там лекарите ще получат по 11 стотинки (б. р. - както е при дежурствата) на записан пациент в листата си, но ще могат да покрият изискванията със значително по-малък персонал и без медицински центрове, а с функционално групиране.

За населението ще е крачка напред, защото в момента масово през почивните дни хората не могат да намерят лекар и трябва да търсят болница или спешна помощ. Парите ги има, Наредба 40 на МЗ е факт, остава Министерството на финансите да инициира промяна в Постановление на Министерския съвет № 304, за да заработи системата. В населените места, където има само един семеен лекар, той може да получава допълнително по 11 ст. за записан пациент, без да дава дежурства - само за консултация по телефон. Това е допълнителен финансов бонус. Плановете на МЗ са средствата за тези дейности от следващата година да се увеличат двойно (б. р. - поне на 22 стотинки). На държавата ще излезе много по-евтино да осигурява лечение извън болницата, отколкото да стимулира използването на скъпи болнични услуги. Ето - и това е реформа, но в проста схема, без да се изискват милиарди.

Д-р Любомир КИРОВ, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари:

Не са нужни пари, а здравен мениджмънт и желание

Нееднократно съм казвал, че на т. нар. незаети неатрактивни джипи практики трябва да се гледа като на гурбет, на който хората ходеха едно време (а и сега). Т.е. това е ситуация, при която за година-две или три колегите се откъсват от стандартния си живот и отиват да лекуват надалеч с цел да изработят повече, но жертвайки удобствата на ежедневието. Както и възможността да общуват с децата си, съпругата, съответно съпруга си.

Затова е трудно да си представим как едно младо семейство с малки деца или в училищна възраст ще заживее в отдалечено място без детска градина, без училище и често без възможност за работа на другия родител.

Няма държава в света, която да си позволи лукса да има лекар, позициониран в населено място с 500-600 души население. В този случай трябва да се знае, че каквото и да се направи - дори да се повиши неколкократно възнаграждението за неатрактивна практика и да се предоставят безплатни условия за работа, квартира и т.н., пак ще има текучество на кадри. Да, ще има лекари, които ще работят 1-2 г. в тези села, но след това ще напуснат. Ще дойде следващият и т.н.

Крайно време е чрез своите бюджети общините да се включат с финансова помощ и да помогнат за решаването на проблема. Например да платят на повикания на пустеещото място семеен лекар толкова пари, колкото плаща касата, че и още отгоре. И за това обаче не говорим отсега, а от години. Участието на общините наистина трябва да е много сериозно, а не както ние казваме - да оказват палеативни мерки. Или по-просто - да слагат малко грим и да се правят, че въпросът е решен.

И след тези мерки пак ще има нерентабилни места. Примерно - ако в малкото селце живеят 300 души (но това не значи, че те нямат право на подобни грижи). В този случай съответната община да помисли как да осигури транспорт - 2 или 3 пъти седмично до най-близката амбулатория.

За всичко това не са нужни много пари. Достатъчно е да имаш добри познания по здравен мениджмънт, да имаш мисъл, идеи и да намериш начин те да бъдат реализирани. Разбира се, и искреното желание да свършиш нещо в полза на хората, а да не говориш приказки за фалшив политически рейтинт на гърба на хората.

Касата примамва с 1000 лв. във Вълкосел, а с 900 лв. - в Межден

Здравната каса раздава финансови бонуси всеки месец, ако личен лекар се реши да работи в незаета и неблагоприятна джипи практика. А ето и къде какви стимули предлага:

* По 1000 лв. има всеки месец за общопрактикуващ лекар в благоевградските села Вълкосел и Кочан. В близките Сатовча, Конарско и Слащен сумите са съответно 625, 750 и 875 лв.

* По 240 лв. е стимулът за джипи практика във великотърновските Леденик и Присово, по 300 лв. за с. Крушето в същия район, а 540 лв. за Марян. Не толкова атрактивни са бонусите за великотърновските Полски Сеновец, Орловец и Драгомирово- по 180 лв. месечно.

* По 165 лв. са предвидени за семеен лекар във варненските Разделна и Тръстиково. В близкото Кантарджиево - по 110 лв.

* По 900 лв. месечно плюс е сумата за джипи в силистренските Межден, Секулово, Зафирово и Чернолик. 540 лв. е бонусът за Попина, а 360 - за Иширково.


IrD
19.08.2011 20:50:27
0
0

Недостойно живее този, който не дава да живеят на другите.

IrD
19.08.2011 20:51:20
0
0

Недостойно живее този, който не дава да живеят на другите.

един
19.08.2011 22:39:44
0
0

лекар съм в такъв район обслужвам 7 населени места ,старая се навсякъде да има медицинско лице денонощно осигуряващо грижи нзок ми дава за това стимул600 лв,за всички населени места ,не ми дават 11 ст ,въпреки ,че 11 години работя и събота и неделя,защото ме задължават ако ги взема и да спя нощно време в кабинета си ,това е подигравка с нас и с населението на тези райони,първото което е хората вече са се изпозаписали в различни райони и населени места и няма как да се организира практика за никакви пари и всички да се запишат точно там,второто което е отдавна тези практики са абсолютно неконкурентноспособни независимо парите които се дават ,аз съм потрошил 4 автомобила за 11 години срещу нищо насреща и съм правил поне 24 пъти ремонти на селските здравни служби ,което се поема изцяло от мен неизвестно защо .

докторски
20.08.2011 08:01:25
0
0

Въпросът за мед.обслужване в малките населени места може да се реши ако не се политизира.Обезлюдяването там е причината за липсата на лекари.Този процес постипенно ескалира,отчитаме го само на преброяването.Горната статистика трябва да каже и по колко души живеят във всяко село.Не може да има постоянно медиц.лице в село с 10-20 души постоянно живущи.И при Тато не е имало такова нещо.Редно е държавата да поеме нещата и осигури по райони транспорт с шофьор в микробус/аптека с пътуващ лекар.Поне веднъж седмично посещение и ако трябва извозване до болница.Дните на повечето хора в тези места са преброени-с лекар или без.Селата изчезват постепенно още от създаването на ТКЗС.Щом там не се раждат деца-нещата са ясни.Нека поне за следните 5 год.държавата се погрижи за човешкия край на тези наши сънародници.След това ще има други планове.

Георги
20.08.2011 09:54:08
0
0

Като гледам регионите с най-много села без личен лекар ми се струва, че причината е в населението там. Това са региони в които хората се определят като изповядващи исляма(турскоговорящи). За да отиде доктор да живее там трябва да говори турски, защото голяма част от хората не знаят български, тоест трябва да е със същия произход. Да обаче тези малцинства са нискообразовани и голяма част от тях рядко напускат през живота си, населеното място в което са родени. Тоест няма как да стане да имат лични лекари. Единственият начин е задължително обучение на всички в светско училище с преподаване на официалния език в Р България. Не трябва да се допуска българи да не могат да говорят на български език.

До Един
20.08.2011 10:20:35
0
0

И за каквопрдължаваш да дремеш там. Само не казвай че е защото трябва да се грижиш за хората и те да имат достъп до мед. помощ.Стига с тия соц пропаганди че всеки трябав да има лекар на 100 м радиус от дома си.Я да видим в планинските селца на Швейцария дали във всяко живее постоянно лекар?

IrD
20.08.2011 12:56:30
0
0

Няма лекари там, където няма нравственост? Навикът и обичаят имат силата на закон.

лекар
20.08.2011 15:05:02
0
0

Заглавието е тенденциозно , както винаги, когато става дума за лекари и медицина.Тези над 500 хил. души не са лишени от лекар, а просто са записани при лекар, който не живее в тяхното село.И причините са описани точно, особено от д-р Киров.То в тези села няма и банкови клонове,и аптеки, но не слагат заглавие-500 хил души лишени от банка(аптека).

лъвица
20.08.2011 17:31:37
0
0

Лекарите не са добри, а искат само пари....

дискутатор
20.08.2011 17:51:06
0
0

БЛЯ БЛЯ БЛЯ..ПОРЕДНО ЗА МИЛИАРДЕН ПЪТ БЛЯКАНЕ ПО МИЛИАРДНА ПОРЕДНА ТЕМА..ВЕЧНИТЕ ТЕМИ В КЕНЕФА БУЛГАРИСТАНСКИ!! ЗА КАКВО ВИ СА ДОФТУРИ БЕ КАЛПАЗАНИ?? Я СДИ ВИЖТЕ ДОКАДЕ СТЕ СЕ ДОКЛАРАЛИ,КАКВИ ВСЕ ИЗБИРАТЕ ОТ 44Г. ДО ДНЕС И ВСЕ СТЕ МИЗЕРНИЦИ!! КАКВО,ДОФТУРИ ВИ ТРЯБВАТ ДА ВИ ОПРАВЯТ МИЗЕРИЯТА И ЖИЗНЕНИЯ АБОРИГЕСНКИ СТАНДАРТ ЛИ>! ХАХАХ..НАЙ-МНОГО ДА ВИ ДООПОСКАТ! ЖИВИ-УМРЕЛИ СТЕ,ОСРАЛИ ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ,АМА..ДОФТУР ЩЕ ИМ ОПРАВЯ ДЕРЕДЖЕТО! ХАХХА..ИЗБРАЛИ И ГЛАСУВАЛИ ЗА КЛУП НА ШИЯТА,ДУШАТ ГИ,ЗАДУШИЛИ СЕ АМА САКАТ ЕЛИКСИРА НА ЖИВОТА ДА ГИ ОПРАВИ ,ХАХАХАХ! ОБЪРНАЛИ СИ КАРУЦАТА ,АМА САКАТ БМВ ДА ГИ ВОДИ НАТАТЪК ПО ПЪТЯ,ХАХАХА!!1 2

РЕГИСТРИРАЙ СЕ

Нямаш
профил?

Запомни ме Забравена парола